Wat is een call to action (CTA)

Wat is een Call to Action?

Een Call to Action, vaak afgekort als CTA, is als het ware de pitbull van de marketingwereld. Het is die ene krachtige zin, dat verleidelijke knopje of die uitnodigende zwaai die jou als lezer, bezoeker of klant aanspoort om een actie te ondernemen. Of het nu gaat om het inschrijven voor een nieuwsbrief, het downloaden van een e-book, het kopen van een product of het delen van een artikel – de Call to Action is de stille regisseur die achter de schermen jouw bewegingen op het internet dirigeert.

Call to action betekenis

Wat is de betekenis van de call to action (CTA)? Een call to action is vaak een knop met een boodschap die mensen aanzet om over te gaan tot actie. Een call to action is de belangrijkste knop van een landingspagina en moet op het juiste moment komen met de juiste boodschap. 

Hoe maak je een goede call to action?

Een goede call to action maken lijkt misschien op het dresseren van een hond. Het vereist aandacht, training en een vleugje psychologie. Het draait allemaal om het vinden van de juiste woorden en het creëren van een visuele aantrekkingskracht die mensen over de streep trekt om over te gaan tot actie. Hier zijn wat trucs om je call to action onweerstaanbaar te maken:

1. Houd het kort en krachtig: Een CTA moet als een flitsende neonreclame zijn – direct en moeilijk te negeren. Denk aan zinnen als “Koop nu!”, “Download gratis!” of “Ontdek meer!”

2. Creëer urgentie: Mensen hebben een duwtje in de rug nodig om te handelen. Gebruik woorden als “nu”, “vandaag” of “beperkte tijd” om een gevoel van urgentie te creëren.

3. Gebruik actiewoorden: Woorden als “ontdek”, “probeer”, “verkrijg”, “start” en “ervaar” zetten aan tot actie. Ze geven een gevoel van beweging en vooruitgang.

4. Speel in op emoties: Een CTA die emoties aanspreekt, is als een magneet. Stel je voor: “Word de held van je eigen verhaal!” of “Zeg vaarwel tegen stress – schrijf je in!”

5. Maak het zichtbaar: Een CTA verstopt onderaan een lange pagina heeft minder impact dan een knop die in het oog springt. Gebruik contrasterende kleuren en plaats het op strategische plekken. Zo is een call to action vaak een kleur zoals oranje of groen. 

Wat is een goede kleur?

De kleur van een call to action is ook heel belangrijk. Je wilt dat iedereen je CTA ziet en dat hij erg opvalt. De beste kleuren voor een call to action knop zijn: rood, oranje, blauw en groen volgens een onderzoek van webunlimited.

  • Rood – De kleur rood is ideaal voor een CTA knop. Het valt op en gebruikers kunnen het makkelijk herkennen. Dit is de reden waarom rood de voorkeur heeft bij gevaarsverlichting, omdat het op afstand goed zichtbaar is vanwege de langere golflengte in vergelijking met andere kleuren. Psychologisch gezien straalt rood urgentie uit en wordt het vaak geassocieerd met kracht, passie, moed en durf.
  • Oranje – Een andere geschikte kleur is oranje. Het brengt een gevoel van energie en warmte over; echter, in tegenstelling tot rood, oogt het niet agressief of dwingend. Een website die oranje effectief slim, is Amazon met zijn “Toevoegen aan winkelwagen”-knop. Oranje wordt geassocieerd met gevoelens van enthousiasme, uithoudingsvermogen en vastberadenheid.
  • Blauw – Blauw is een primaire kleur, waardoor het gemakkelijk opvalt ten opzichte van andere kleuren. Het wordt gebruikt als het kenmerkende thema van Twitter. Blauw roept gevoelens op van vrede, veiligheid en eerlijkheid.
  • Groen – Net als blauw is groen ook een primaire kleur, waardoor het de aandacht van gebruikers gemakkelijk trekt. Ook wordt het, net als blauw, geassocieerd met positieve emoties. Groen is dominant aanwezig in de natuur en straalt daarom gemakkelijk een positief gevoel van kalmte en optimisme uit.

Voorbeelden van effectieve Call to Actions

Laten we deze tips eens toepassen op echte situaties en een aantal voorbeelden geven van call to actions (CTA’s):

  • E-commerce CTA: “Ontvang 20% korting op je eerste aankoop!”

Hier vertelt de CTA niet alleen over korting, maar voegt ook een vleugje emotie toe door het winkelkarretje. Het woord “eerste” wekt interesse op en de emoji trekt visuele aandacht.

  • Blog CTA: “Word wijzer dan je buurman! Schrijf je in voor onze wekelijkse tips “

Deze CTA combineert het actiewoord “schrijf je in” met een vleugje humor en een belofte van waarde. Het idee om slimmer te zijn dan de buurman prikkelt nieuwsgierigheid.

  • Landingpagina CTA: “Maak kennis met de revolutie – Download nu het e-book!”

Deze CTA geeft het gevoel van urgentie weer met “download nu”, terwijl het woord “revolutie” emoties opwekt.

Conclusie

Een Call to Action is als de dirigent van je online marketingorkest. Het leidt het publiek in de gewenste richting door middel van pakkende woorden en visuele aantrekkingskracht. Door kort en krachtig te zijn, emoties aan te spreken en urgentie te creëren, verander je gewone bezoekers in enthousiaste deelnemers. 

Dus ga aan de slag, experimenteer met verschillende CTAs en laat je publiek dansen op jouw marketingtune!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven