Home » Kennisbank » Wat is een blog?

Wat is een blog?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een blog?

Wat is een blog? In dit artikel vertellen we jou precies wat dat is! Of je nu een beginner bent die nieuwsgierig is naar dit begrip of een ervaren blogger op zoek naar nieuwe inzichten, in dit artikel wordt alles verteld over wat je moet weten over blogs, de verschillende vormen en hoe ze een rol spelen in zakelijke en persoonlijke contexten.

Wat is een blog? 

Laten we eerst het fundament leggen. Wat is een blog? Een blog, afgeleid van het woord “weblog,” is een online platform waarop particulieren of bedrijven regelmatig informatie, meningen, verhalen of andere content publiceren. Deze content wordt meestal in omgekeerd chronologische volgorde weergegeven, wat betekent dat het nieuwste bericht bovenaan staat en oudere berichten naar beneden verhuizen naarmate er nieuwe content wordt toegevoegd.

In de wereld van het internet wordt een blog vaak gezien als een soort dagboek of online tijdschrift. Blogs zijn dynamisch en kunnen allerlei onderwerpen behandelen, van persoonlijke ervaringen en reisverslagen tot zakelijke inzichten en nieuwsupdates.

Andere termen die vaak in dezelfde context worden gebruikt zijn weblog, online journal, of simpelweg post of bericht.

Kenmerken van een Blog

Een blog heeft een aantal kenmerken die het onderscheiden van andere vormen van online content. Deze dingen zijn:

 • Regelmatige Updates: Blogs worden in de meeste gevallen bijgewerkt met nieuwe berichten.
 • Interactie: Lezers kunnen vaak reageren en in gesprek gaan met de auteur en/of andere lezers.
 • Diversiteit in content: Een blog bestaat primair uit tekst, maar kan worden afgevuld met afbeeldingen, video’s, infographics en meer.
 • Persoonlijke Toon: Blogs hebben vaak een informele en persoonlijke schrijfstijl, waardoor lezers een gevoel van verbondenheid krijgen. Dit ligt uiteraard wel aan het onderwerp waar over geschreven wordt.

Bloggen voor linkbuilding

Nu we goed weten wat een blog precies is, laten we eens kijken naar een interessante toepassing van blogs: linkbuilding. Dit is een strategie waarbij bloggers waardevolle en relevante content maken om backlinks naar hun eigen website te genereren. Hierdoor kan hun website hoger ranken in de organische zoekresultaten van zoekmachines, zoals Google. Hoog komen in Google is een onderdeel van SEO en linkbuilding is een onderdeel van de off page SEO van een website.

Stel je voor dat je een reisblogger bent die regelmatig artikelen schrijft over je exotische reisbestemmingen. Door waardevolle informatie te bieden over reizen en je bestemmingen, trek je niet alleen lezers aan, maar ook andere websites die jouw content graag willen delen. Deze websites zullen dan backlinks naar jouw blog plaatsen, wat op zijn beurt de autoriteit en zichtbaarheid van jouw website weer vergroot, omdat goede backlinks ontvangen een belangrijk onderdeel voor je SEO zijn.

Op ons platform kun je makkelijk blogs en websites vinden in verschillende categorieën. Hier kan je tegen betaling een artikel of blog op plaatsen. Doordat dit allemaal makkelijk op ons platform kan is linkbuilding voor iedereen toegankelijk gemaakt en kun jij makkelijk aan backlinks komen van de hoogste kwaliteit.

Zakelijke blog

In de zakenwereld wordt bloggen steeds populairder als marketingstrategie. Een zakelijke blog is een krachtig hulpmiddel om merkbekendheid te vergroten, doelgroepen te betrekken en je expertise als bedrijf te tonen. De doelen van een zakelijke blog zijn onder meer:

 • Autoriteit opbouwen: Door diepgaande en informatieve berichten te delen op je website, kun je jezelf of je bedrijf positioneren als een expert in je vakgebied.
 • Verkeer genereren: Goed geschreven blogs trekken organisch verkeer aan via de organische zoekresultaten van zoekmachines en kunnen potentiële klanten naar je website leiden.
 • Klantrelaties opbouwen: Bloggen biedt de mogelijkheid om direct met je publiek in contact te komen, vragen te beantwoorden en feedback te ontvangen.

Persoonlijke blog

Naast zakelijke blogs hebben we persoonlijke blogs. Een persoonlijke blog is als een digitaal dagboek waarin je je gedachten, ervaringen en passies kunt delen. De doelen van een persoonlijke blog zijn anders maar even waardevol:

 • Zelfexpressie: Een persoonlijke blog biedt een creatieve uitlaatklep om jezelf uit te drukken, of je nu schrijft over reizen, koken, hobby’s of je dagelijks leven.
 • Verbinding: Je blog kan anderen inspireren of helpen die vergelijkbare interesses hebben, waardoor een gevoel van gemeenschap ontstaat.
 • Groei: Door regelmatig te schrijven en je gedachten te ordenen, kun je persoonlijke groei en zelfreflectie stimuleren.
 • Verdienmodel: Als laatste kan een blog ook een mooi verdienmodel zijn. Als je veel bezoekers hebt, ben je dus eigenlijk een soort influencer die op allerlei manieren geld kan verdienen aan haar doelgroep.

Soorten blogs

Er bestaan verschillende soorten blogs.

1. Niche blogs

Niche blogs concentreren zich op een specifiek onderwerp, interessegebied of industrie. Voorbeelden zijn reisblogs, foodblogs, beautyblogs, en technologieblogs.

2. How-to / Tutorials

Deze blogs zijn gericht op het geven van stap voor stap handleidingen en tutorials over uiteenlopende onderwerpen, van het koken van recepten tot het oplossen van technische problemen.

5. Review blogs

Review blogs bekijken en beoordelen producten, diensten, boeken, films, en meer. Ze helpen lezers bij het nemen van aankoopbeslissingen.

5. Gastblogs

Gastblogs worden geschreven door externe schrijvers en worden op een bestaande website gepubliceerd. Dit helpt bij het brengen van nieuwe perspectieven en expertise naar een blog en kan daarnaast een mooie methode zijn om je eigen website te promoten.

6. Bedrijfsblogs

Veel bedrijven hebben blogs als onderdeel van hun website. Ze gebruiken deze blogs om nieuws, updates, en inzichten over hun industrie te delen, en om betrokkenheid bij klanten op te bouwen.

7. Nieuws- en actualiteitenblogs

Deze blogs richten zich op het delen van actueel nieuws, gebeurtenissen, en trends in verschillende industrieën en regio’s.

8. Reisblogs

Reisbloggers (ook een onderdeel van niche blogs) delen hun avonturen, tips, en aanbevelingen voor reisbestemmingen over de hele wereld.

9. Modeblogs

Modebloggers (ook een onderdeel van niche blogs) presenteren de nieuwste trends, stylingtips, en mode-advies voor verschillende gelegenheden.

10. Gezondheids- en Fitnessblogs

Deze blogs bieden informatie over gezondheid, fitnessroutines, voedingsadvies, en algemeen welzijn (ook een onderdeel van niche blogs).

11. Ouderblogs

Ouderblogs (ook een onderdeel van niche blogs) richten zich op het delen van ervaringen, advies, en tips met betrekking tot opvoeding, zwangerschap, en het ouderschap.

12. Financiële Blogs

Financiële bloggers (ook een onderdeel van niche blogs) geven inzicht in persoonlijke financiën, investeringen, geldbesparende tips, en meer.

13. Fotoblogs

Fotoblogs zijn visueel georiënteerd en delen foto’s en afbeeldingen, vaak met begeleidende verhalen of context.

14. Schrijf- en creatieve schrijfblogs

Schrijvers delen hun schrijfervaringen, creatieve tips, en advies voor aspirant-schrijvers.

15. Humorblogs

Humorblogs zijn er puur om lezers te vermaken en te laten lachen met grappige anekdotes, parodieën, en komische observaties.

16. Technologieblogs

Technologiebloggers bespreken de nieuwste gadgets, software, apps, en ontwikkelingen in de technologiewereld.

17. Politieke en Opinieblogs

Deze blogs behandelen politieke kwesties, opinies, en meningen over maatschappelijke onderwerpen.

18. Educatieve Blogs

Educatieve blogs bieden leerzaam materiaal, tutorials, en educatieve bronnen over diverse onderwerpen.

19. Video- en vlogblogs

Video- of vlogblogs presenteren content in videovorm, waarin bloggers hun gedachten, avonturen, en informatie delen.

20. Podcastblogs

Deze blogs bieden podcasts met spraak- en discussie-inhoud over uiteenlopende onderwerpen.

Wat betekent blog?

Blog is een samentrekking van de woorden “web” en “log” en verwijst naar een website of platform waar particulieren, bepaalde groepen of bedrijven regelmatig content publiceren over verschillende onderwerpen. Blogs kunnen artikelen, commentaren, recensies, persoonlijke verhalen en meer zijn. Blogs bieden een manier voor schrijvers om hun gedachten, kennis, en ervaringen te delen met een online publiek.

Waar staat blog voor?

“Blog” staat voor een weblog, waar “web” verwijst naar het wereldwijde web en “log” staat voor een logboek of dagboek. Oorspronkelijk waren blogs vooral persoonlijke online dagboeken waar mensen hun dagelijkse leven en gedachten deelden. Na verloop van tijd is de term geëvolueerd om een breed scala aan online publicatieplatforms te omvatten, variërend van persoonlijke en hobbyblogs tot professionele en bedrijfsblogs die zich richten op specifieke onderwerpen of industrieën.

Waar moet een blog aan voldoen?
Een blog hoeft in principe aan niets te voldoen, maar als je de kans op veel lezers wilt vergroten kun je de volgende zaken in gedachten houden

Regelmatige Updates: Regelmatig nieuwe content online zetten.
Relevante en Boeiende Content: Content afstemmen op de doelgroep.
Duidelijk Onderwerp of Thema: Een specifieke niche kiezen.
Gebruiksvriendelijk Ontwerp: Zorgen voor een overzichtelijke en mobielvriendelijke lay-out.
Interactie met Lezers: Mogelijkheden bieden voor lezersinteractie.
Zoekmachineoptimalisatie (SEO): Gebruikmaken van SEO-technieken voor betere vindbaarheid via zoekmachines zoals Google.
Authenticiteit en Persoonlijkheid: Een uniek verhaal en perspectief bieden.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven