Wat is een anchor tekst?

Wat is een anchor tekst?

In de wereld van websites is de anchor tekst (ook bekend als ankertekst) een belangrijk begrip. In dit artikel gaan we je alles vertellen over wat een anchor tekst precies is.

Wat is een anchor tekst of ankertekst?

Wat is een anchor tekst? Een anchor tekst verwijst naar de zichtbare, klikbare tekst in een hyperlink. Het dient als een brug tussen de ene webpagina en de andere. Wanneer een gebruiker op een ankertekst klikt, wordt hij of zij direct naar de gekoppelde webpagina geleid. Dit kan binnen een website zijn, dan wordt er gesproken van een interne link of er kan verwezen worden naar een andere website, dan wordt er gesproken van een externe link. Een ankertekst bestaat dus uit een woord op een website waar je op kunt klikken en wordt doorverwezen naar een URL.

SEO en ankerteksten

Ankerteksten zijn van groot belang voor linkbuilding, omdat zoekmachines zoals Google ze gebruiken om de relevantie en context van een pagina waar je naar verwijst te begrijpen. Ze helpen zoekmachines te bepalen waar een webpagina over gaat en hoe deze gerelateerd is aan andere pagina’s. Door strategisch gebruik te maken van ankerteksten, kun je de SEO van je website verbeteren en je positie in zoekresultaten versterken.

Voorkom misleiding

Zo is het logisch als je doorverwijst naar een website over SEO en dan bijvoorbeeld SEO als anchor gebruikt. Het is minder logisch als je doorverwijst naar een website over SEO en de ankertekst ‘bioscopen’ noemt (en dit niet naar een pagina gaat die iets te maken heeft met bioscopen). Dit is een misleidende ankertekst en hier let Google ook op bij het gebruik van ankerteksten.

Externe links

Het is belangrijk dat je niet te veel dezelfde ankertekst gebruikt wanneer je bezig bent met linkbuilding. Door alleen maar dezelfde anchor te gebruiken kan dit overkomen als spam en onnatuurlijk. Zorg er dus voor dat je voldoende variatie hebt in de anchors. Je moet ervoor zorgen dat heel je linkprofiel zo natuurlijk mogelijk overkomt voor Google.

Interne links

Als je intern aan het linken bent is het ook belangrijk om relevante ankerteksten te gebruiken en de bezoeker niet te misleiden. Als je iemand doorverwijst naar een pagina dan moet dit al duidelijk zijn in de anchor welke pagina de bezoeker kan verwachten.

Hoe ziet dit eruit in HTML?

Een anchor tekst is opgebouwd in HTML met behulp van het “a” -element (anchor-element).

Wat is HTML? HTML (HyperText Markup Language) is een opmaaktaal die wordt gebruikt om de structuur en inhoud van webpagina’s te definiëren.

Hoe ziet een ankertekst eruit in HTML? Hier is een voorbeeld:

<a href=”URL”>ankertekst</a>

Hierbij vervang je “URL” door de daadwerkelijke URL van de bestemmingspagina en “Anchor Tekst” door de tekst die je als anchor tekst wilt weergeven. Als ik doorverwijs naar een andere pagina dan komt dit er als volgt uit te zien:

<a href=”https://glorypublisher.nl/kennisbank/wat-is-linkbuilding-en-hoe-werkt-het/”>linkbuilding </a>

De anchor hierin is dus linkbuilding.

HTML tags

Naast het “a” -element kunnen ook andere HTML tags worden gebruikt om de vormgeving of betekenis van een anchor tekst aan te passen. Enkele veelgebruikte HTML tags voor ankerteksten zijn:

 1. <strong>: Deze tag maakt de tekst vetgedrukt en benadrukt daarmee de belangrijkheid van de anchor tekst.
 2. <em>: Deze tag maakt de tekst cursief en geeft een nadrukkelijkere betekenis aan de ankertekst.
 3. <span>: Deze tag wordt gebruikt om een bepaald deel van de ankertekst te isoleren en van specifieke stijlen te voorzien.
 4. rel=”nofollow” Geeft aan om de link niet te volgen. Dit maakt een backlink een stuk minder waardevol (dit gaat om de hele hyperlink niet om alleen de anchor).
 5. rel=”sponsored” Geeft aan dat de link waar naar doorverwijst, wordt een gesponsorde link is. Door deze tags te geven geef je transparantie aan Google (dit gaat om de hele hyperlink niet om alleen de anchor).

Het toevoegen van een anchor tekst in WordPress

In WordPress kun je gemakkelijk een anchor tekst toevoegen door gebruik te maken van de visuele editor.

 1. Selecteer de tekst die je als anchor tekst wilt gebruiken.
 2. Klik vervolgens op het linkicoontje in de werkbalk.
 3. Voer de URL in waarnaar je wilt linken en klik op enter.

De geselecteerde tekst wordt nu weergegeven als een hyperlink met de ingevoerde URL als bestemming.

Hoe voeg je een acnhor tekst toe in WordPress?

Soorten anchor teksten

Er zijn verschillende soorten anchor teksten die je kunt gebruiken, afhankelijk van je SEO doelen en strategieën. Veel voorkomende soorten ankerteksten zijn:

 1. Exacte match anchor: Deze anchor bevat de exacte zoekwoorden van je focus keyword. Bijvoorbeeld: “Beste mobiele telefoons”.
 2. Merknaam anker: Hierbij wordt de merknaam gebruikt als anchor tekst, zoals: “Glorypublisher”.
 3. Branded anchor tekst: Deze ankertekst bevat een combinatie van de merknaam en een algemene term. Bijvoorbeeld: “Glorypublisher nieuwste linkbuilding software”.
 4. Generieke anchor: Dit zijn algemene woorden of zinnen, zoals “Lees meer” of “Klik hier”.
 5. Afbeelding anchor: Dit is de beschrijvende tekst die aan een afbeeldingslink is gekoppeld.
Wat is een anchor tekst?

Een anchor tekst is de tekst van een hyperlink. Deze tekst is klikbaar en verwijst je door naar een andere pagina op een website.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven