Home » Kennisbank » Wat is een alt tekst?

Wat is een alt tekst?

Update:

Wat is een alt tekst?

Vraag je je af wat een alt tekst is? In dit artikel leggen wij jou precies uit wat een alt tekst (ook wel alt-atribuut of alternatieve tekst genoemd) is en waarom deze belangrijk is voor je SEO.

Stel je voor, je hebt een geweldige website met fantastische content en prachtige afbeeldingen. Maar wist je dat niet iedereen die afbeeldingen kan zien? Mensen met visuele beperkingen en bepaalde browsers misschien niet. Hiervoor is een alt-atribuut toevoegen de oplossing.

In dit artikel leer je niet alleen wat een alt tekst is en waarom het belangrijk is voor SEO, maar ook hoe je het makkelijk kunt toevoegen aan jouw afbeeldingen. We geven je praktische tips en laten zien hoe alternatieve tekst jouw SEO-inspanningen kunnen ondersteunen.

Alt tekst betekenis

Wat is de betekenis van een alt tekst? Als je je bezighoudt met SEO of websites heb je vast wel eens gehoord van het begrip alternatieve tekst, maar misschien weet je nog niet precies wat de betekenis van alternatieve tekst. Geen zorgen, ik ga uitleggen wat een alternatieve tekst is op een simpele en leuke manier!

Wat is een alt tekst? Is een attribuut dat je toevoegt aan HTML en XHTML-bestanden. Hiermee beschrijf je op een alternatieve manier wat er te zien is op een afbeelding.

Het is als het ware een stukje tekst dat jouw bezoekers vertelt wat er te zien is op de afbeelding, voor het geval de afbeelding zelf niet wordt geladen of niet kan worden bekeken. Een afbeelding is dus eigenlijk bedoeld ter ondersteuning van de afbeelding, maar dit begrip komt ook veel voor in de wereld van SEO.

Denk hieraan als een soort tekstuele beschrijving voor mensen die slechtziend zijn of die een browser gebruiken die afbeeldingen niet kan weergeven. Door een alt-atribuut toe te voegen, maak je jouw website toegankelijker en geef je iedereen de kans om de inhoud van de afbeeldingen te begrijpen, ook als ze de afbeelding zelf niet kunnen zien.

Waarom is het belangrijk voor SEO?

Een alt tekst beschrijft dus een afbeeldingen voor wanneer de afbeelding niet goed zichtbaar is of niet gezien kan worden, maar waarom wordt een alt tekst zoveel gebruikt in de wereld van SEO?

Goede vraag! Een alt tekst is niet alleen belangrijk voor de toegankelijkheid en gebruiksvriendelijkheid van je website, maar het speelt ook een belangrijke rol in SEO, ofwel zoekmachineoptimalisatie.

Zoekmachines zoals Google begrijpen geen afbeeldingen zoals wij dat doen. Ze vertrouwen op de alt tekst om te begrijpen waar de afbeelding over gaat (Ze worden wel steeds beter in het begrijpen van afbeeldingen). Als je de juiste zoekwoorden in de alt tekst gebruikt, kan dit de relevantie van jouw pagina voor specifieke zoekopdrachten vergroten. Zo gebruiken veel mensen hun focus keyword in de alt tekst om een duidelijker signaal te geven aan Google dat de pagina over de focus zoekterm gaat.

Stel je voor dat je een blog hebt over grappige kattenfoto’s. Als je een alt tekst toevoegt aan een afbeelding van een schattige kat die met een bolletje wol speelt, met de alt tekst “grappige kat speelt met wol”, dan helpt dit zoekmachines te begrijpen waar jouw pagina over gaat.

Een alt tekst geeft je dus een betere kans om te verschijnen in de zoekresultaten wanneer mensen op zoek zijn naar grappige kattenfoto’s of iets soortgelijks. Voeg dus altijd een alt tekst toe aan je foto’s!

Hoe voeg je een alt tekst toe?

Het toevoegen van een alt-atribuut aan een afbeelding is eenvoudig! Als je jouw website beheert via een Content Management Systeem (CMS) zoals WordPress, Wix of Joomla, kun je de alt tekst meestal invullen wanneer je een afbeelding uploadt naar je site.

1. Upload een afbeelding
  2. Klik op de afbeelding
  3. Ga het tekstvak ‘Alternatieve tekst of alt-tekst’ en vul hier de alt tekst in.
Een alt tekst in het CMS-systeem WordPress

Het enige wat je hoeft te doen, is een korte en duidelijke beschrijving te geven van de afbeelding. Zorg ervoor dat je relevante zoekwoorden gebruikt, maar overdrijf het niet. We willen de zoekmachines helpen, maar het moet ook leesbaar blijven voor mensen. Wanneer je bij elke afbeelding je focus zoekterm gaat doen, maar dit helemaal niets te maken heeft met je focus zoekterm dan kan dit gezien worden als spam. Spam wordt afgestraft door Google, dus pas goed op.

Hoe schrijf je een goede alternatieve tekst?

Een goede alternatieve tekst heeft een paar kenmerken. Ten eerste moet het nauwkeurig beschrijven wat er te zien is op de afbeelding. Vermijd vage of algemene beschrijvingen. Stel je voor dat je een foto hebt van een hond die een frisbee vangt. Een goede alternatieve tekst zou kunnen zijn: “Zwarte Labrador vangt een rode frisbee in het park.” Als je het zo beschrijft, dan kunnen mensen dus echt gaan inbeelden wat er in de afbeelding te zien was. Als je alleen ‘hond’ neerzet weten mensen eigenlijk nog steeds niks.

Voorbeeld van een alternatieve tekst met Zwarte Labrador vangt een rode frisbee in het park

Ten tweede, maak een alt-atribuut beknopt. Houd in gedachten dat de alt tekst een korte beschrijving is, geen volledige alinea. Houd het rond de 125 tekens om ervoor te zorgen dat het goed wordt weergegeven in zoekresultaten.

Ten derde, gebruik relevante zoekwoorden in je alt tekst. Doe wat zoekwoordonderzoek (Dit kan met onze gratis zoekwoordonderzoek tool) om te zien welke termen mensen gebruiken om te zoeken naar jouw content. Zorg ervoor dat je die zoekwoorden op een natuurlijke manier in je alt-atribuut verwerkt, zonder te spammen.

Wat is een slechte alt tekst?

Een slechte alt-atribuut is er een die ofwel helemaal ontbreekt, te vaag is of volgepropt met zoekwoorden. Stel je voor dat je een webpagina hebt met een galerij van zonsondergangfoto’s, maar alle alt teksten zijn gewoon “zonsondergang.” Dat zou niet nuttig zijn voor de bezoekers en zoekmachines weten dan nog steeds niet waar de foto’s over gaan.

Slechte alt-attribuut voorbeeld: Zonsondergang

Een andere fout is het overmatig gebruik van zoekwoorden in de alt tekst (keyword stuffing). Als je bijvoorbeeld een alt tekst hebt zoals: “zonsondergang, zonsondergangfoto, prachtige zonsondergang, geweldige zonsondergang, zonsondergang schilderij”, dan komt dat niet echt natuurlijk over en kan het je SEO waarde schaden. Houd het natuurlijk en relevant.

Waarom een alt tekst bij een (linkbuilding) artikel belangrijk kan zijn

Stel je voor dat je een geweldig artikel hebt geschreven en het staat boordevol nuttige informatie. Maar je hebt ook een aantal geweldige afbeeldingen die je artikel verrijken. Zonder alt-atribuut kunnen zoekmachines die afbeeldingen niet goed begrijpen, en dat kan jouw SEO inspanningen belemmeren (want jij wil op 1 scoren in Google).

Maar met slim gebruik van alt teksten kun je nog een stapje verder gaan. Stel dat andere websites jouw artikel geweldig vinden en een link naar jouw artikel op hun site plaatsen. Als je alt-atributen hebt geoptimaliseerd voor relevante zoekwoorden, verhoogt dit de kans dat de afbeeldingen op jouw pagina in de zoekresultaten worden weergegeven wanneer mensen naar die zoekwoorden zoeken.

Dit is niet alleen belangrijk in een normaal artikel, maar ook in linkbuilding teksten. In linkbuilding teksten plaats je een backlink met een anchortekst. Deze anchortekst is vaak het woord waar je op wilt scoren op de pagina waar je naar verwijst. Om deze backlink nog meer te versterken kan het helpen om ook in je linkbuilding teksten alt teksten te gebruiken die jou focus zoekwoord bevatten.

alternatieve tekst illustratie

Conclusie

Een alt-atribuut is niet zomaar een stukje tekst dat je aan een afbeelding toevoegt. Het is een krachtig hulpmiddel om jouw website gebruiksvriendelijk en toegankelijker te maken, jouw SEO te verbeteren en zelfs jouw linkbuilding inspanningen te ondersteunen.

Door goede en relevante alternatieve teksten toe te voegen aan jouw afbeeldingen, maak je niet alleen zoekmachines blij, maar ook jouw bezoekers. Dus, ga aan de slag met het optimaliseren van jouw alt teksten en zie hoe het je online aanwezigheid naar nieuwe hoogten kan brengen!