404 page not found pagina's en SEO

404 page not found pagina’s en SEO

In dit artikel bespreken wij de 404 page not found pagina’s en wat de invloed van deze pagina’s is op je SEO en hoe je deze pagina’s kunt voorkomen.

Wat is een 404-pagina?

Wat is een 404-pagina? Een 404-pagina, ook wel bekend als “Page Not Found” of “404 Page Not Found”, verschijnt wanneer je als bezoeker een website bezoekt en de gevraagde pagina niet kan worden geladen. Hierbij word je dus doorverwezen naar een URL die niet bestaat. 

Stel je voor dat je een oude schatkaart hebt, en je volgt de aanwijzingen naar een prachtige schat. Maar tot je schrik kom je aan op de aangegeven locatie en ontdek je een lege plek, waar de schat vermoedelijk had moeten liggen. Dat gevoel, dat is wat een 404-pagina is.

404 pagina voorbeeld op Glorypublisher

Hoe voorkom je het?

Een 404 pagina is erg vervelend en wil je helemaal niet hebben op je website, maar wat kan je doen om 404 pagina’s tegen te voorkomen?

Webbeheerders en site-eigenaren kunnen proactief handelen om deze 404 pagina’s te voorkomen. Hier zijn een paar tips om je te helpen tegen 404 pagina’s:

  • Een goede linkstructuur hebben: Zorg ervoor dat je website goed is gestructureerd en dat alle pagina’s correct zijn gelinkt. Vermijd het gebruik van verouderde links of gebroken verwijzingen. Loop om de zoveel tijd even al je links na. Dit kun je vaak automatisch doen als je een SEO-tool gebruikt zoals SEMrush of Ahrefs. 
  • Redirect pagina (301 pagina): Als je pagina’s verplaatst of verwijdert, gebruik dan dan 301 redirects (permanente redirects) om bezoekers naar de nieuwe locatie te leiden. Dit is als het plaatsen van een duidelijk bord dat de juiste weg wijst naar de schat. Een 404 komt vaak voor omdat je de URL wijzigt. Zorg er dus voor dat je een omleiding instelt naar de nieuwe URL. 
  • Gebruik de Kracht van Zoeken: het kan altijd zo zijn dat mensen zelf een URL verkeerd intoetsen en bij op een 404 pagina komen. Integreer een zoekfunctie op je website, zodat gebruikers makkelijk kunnen zoeken naar de specifieke content die ze nodig hebben. Hierdoor hoeven je gebruikers niet zelf URL’s in te toetsen. 

Lijst van mogelijke oorzaken

Een 404-pagina is vervelend, maar wat zijn eigenlijk de mogelijke oorzaken van deze soort Page Not Found pagina’s?

  1. Broken links
  2. Typfouten
  3. Verwijderde pagina

Stel je voor dat je op het punt staat om de schat te bereiken, maar plotseling breekt je kompas en je kunt je weg niet meer vinden. Zo werkt het ook bij gebroken links

Wanneer een link naar een niet-bestaande of verwijderde pagina leidt heet dit een broken link en kom je terecht op die beruchte 404-pagina. Stel dus altijd een 301 redirect pagina in. Een 301 pagina verwijst de gebruiker direct door naar de nieuwe URL. Dit is fijn voor de gebruiker, maar ook Google weet dan welke nieuwe pagina door Google geïndexeerd moet worden.

2. Typfouten

Als je per ongeluk een URL verkeerd typt, krijg je een 404-fout in plaats van de webpagina waar je naar zocht. Kijk dus altijd je interne links even na voordat je de pagina publiceert. Daarnaast geldt dit ook omgekeerd: soms toetsen je bezoekers een URL in die een typfout bevat. Hier kan je zelf natuurlijk niks aan doen (behalve je URL’s kort en krachtig houden)

3. Verwijderde pagina

Soms kan een pagina worden verwijderd zonder dat er een omleiding wordt ingesteld (301 redirect). Alle links die naar die pagina verwijzen zijn gebroken en krijgen dus een 404 pagina te zien. Dit geldt niet alleen voor interne links, maar ook voor backlinks. Hierdoor kunnen backlinks hun waarde verliezen wat dus een negatief effect kan hebben voor je off page SEO.

404 pagina’s en SEO

Een 404 pagina is dus vervelend, maar wat is effect op je SEO?

Een goede zoekmachineoptimalisatie (SEO) is van groot belang om hoog te scoren in de zoekresultaten. Google kijkt naar veel factoren en een groot onderdeel van deze factoren is gebruiksvriendelijkheid. Het hebben van veel 404 pagina’s zorgt voor een slechte gebruiksvriendelijkheid. Hebben 404 pagina’s een negatief effect op je SEO? Ja, dat hebben ze zeker.

Een 404 pagina heeft een negatief effect op je SEO omdat de kwaliteit van je website achteruit gaat, omdat je website niet (of minder) gebruiksvriendelijk is. Dus wat zijn nadelen van een 404 page?

  1. Het verlies van backlinks
  2. Hoge bounce rate
  3. Slechtere indexering

Als je bezig bent geweest met linkbuilding heb je waarschijnlijk al een aantal backlinks naar je pagina’s verzamelt. 

Wanneer andere websites naar jouw website pagina’s (backlinks), is dit een positief signaal voor Google en kan dit bevorderlijk zijn voor een stijging in de zoekresultaten. Maar als de pagina’s waar de backlinks naar verwijzen niet meer bestaan dan leiden deze backlinks naar niets anders dan een 404 pagina. Dit kan ervoor zorgen dat je waardevolle link juice verloren gaat wat negatieve gevolgen kan hebben voor je organische posities.

Hoge bounce rate

Een hoge bounce rate is als een leeg eiland zonder avonturiers. Wanneer gebruikers op je website aankomen en alleen maar 404 fouten tegenkomen, verlaten ze vaak direct de website. Als potentiële klanten direct je website verlaten, kopen ze niks en loop je dus potentiële omzet mis.

Slechtere indexering

Wanneer je allemaal links hebt die nergens heen verwijzen dan wordt het moeilijker voor de crawlers om heel je website te ontdekken. Dit is ook slecht voor je indexering.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven