Home » Kennisbank » Wat is een 302-redirect?

Wat is een 302-redirect?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een 302-redirect?

In dit artikel vertellen we je alles over wat een 302-redirect is. Je hebt je vast wel eens afgevraagd hoe het komt dat wanneer je op internet aan het surfen bent, je soms naar een compleet andere webpagina wordt gestuurd dan waar je oorspronkelijk naartoe wilde gaan. Wel, dat heeft alles te maken met iets wat we een redirect noemen. In dit artikel gaan we dieper in op wat een 302-redirect precies is, wat het betekent, en waarom het zo belangrijk is voor SEO.

302-redirect betekenis

Oké, laten we beginnen met de basis. Wat is een 302-redirect? Dit is een HTTP-statuscode die wordt gebruikt om aan te geven dat een webpagina tijdelijk naar een andere locatie is verplaatst en vervolgens word je doorgeleid naar een andere URL. Met andere woorden, het vertelt browsers en zoekmachines dat de oorspronkelijke pagina op een bepaald moment terug zal keren naar waar de pagina was, maar dat er nu tijdelijk een omleiding is. Een redirect is heel iets anders dan cloaking. Cloaking is het misleiden van een zoekmachine en je bezoekers en een redirect is om het omleiden van je bezoekers naar een andere pagina, maar hiermee hou je Google niet voor de gek. Redirecten is een belangrijk onderdeel van de technische SEO en white hat SEO.

Een 302 wordt vaak verward met een 301-redirect. Een 301-redirect gaat alleen om een permanente verhuizing. 

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een website hebt waarop je een speciale aanbieding promoot. Na een paar weken wil je die aanbieding niet meer weergeven, maar je wilt ook niet dat mensen die de oude link hebben, een foutmelding krijgen. In dat geval kun je een 302-redirect instellen om tijdelijk bezoekers door te sturen naar een andere relevante pagina op je site.

De betekenis achter deze redirect

Nu we weten wat een 302-redirect is, laten we eens kijken naar de betekenis achter deze code. Het getal “302” staat eigenlijk voor de HTTP-statuscode die wordt gebruikt om deze omleiding aan te geven, ook wel een redirect genoemd. Het is als een communicatiemiddel tussen de webserver, de browser en zoekmachines.

Het vertelt de webbrowser: “Hey, deze pagina is tijdelijk ergens anders, maar kom later alsjeblieft terug naar de originele plek want het gaat niet om een permanente verwijdering of verhuizing.” Zoekmachines zoals Google begrijpen dit signaal ook, en ze zullen hun index bijwerken om te onthouden dat de oorspronkelijke pagina tijdelijk ergens anders te vinden is.

Waarom belangrijk voor SEO?

Nu je weet wat een 302-redirect is en wat het betekent, laten we eens kijken waarom het belangrijk is voor SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie.

Stel je voor dat je een webwinkel hebt en je wilt tijdelijk een productpagina vervangen door een andere pagina vanwege bijvoorbeeld een seizoensgebonden promotie. Als je geen 302-redirect zou gebruiken en simpelweg de oude pagina verwijdert, ontstaat er een probleem. Mensen die naar die oude productpagina zoeken, krijgen een foutmelding te zien. Dit kan leiden tot frustratie bij bezoekers en kan je zelfs potentiële klanten kosten.

Met een 302-redirect kun je echter de bezoekers tijdelijk doorsturen naar de nieuwe pagina. Hierdoor blijft de gebruikerservaring wel positief en is de kans groot dat je je organische positie nog wel even behoudt. Zodra de promotie voorbij is, kun je de redirect verwijderen en keert de oorspronkelijke pagina weer terug naar zijn plek in de Google SERP.

Als je een redirect instelt, is het belangrijk voor SEO dat je de juiste instelt. Zo geef je bij een 301 redirect aan dat de URL is veranderd. Hiermee geef je een signaal dat Google de oude uit de index mag halen en de nieuwe pagina mag indexeren. Met een 302 geef je aan dat een pagina tijdelijk verplaatst is, dus niet permanent. Hierbij wil je dus niet dat de URL helemaal uit de Google zoekresultaten wordt gehaald. Als je deze redirects dus niet goed instelt, geef je een verkeerd signaal aan Google wat kan leiden tot problemen met de SEO. 

Een eenvoudig voorbeeld

Laten we dit principe illustreren met een eenvoudig voorbeeld. Stel je voor dat je een online schoenenwinkel hebt, en je hebt een speciale aanbieding voor zomerschoenen. Je hebt een pagina met zomerschoenen die je tijdelijk wilt vervangen door een pagina met winterschoenen voor een seizoensgebonden promotie.

  • Stap 1: Je stelt een 302-redirect in van de pagina met zomerschoenen naar de pagina met winterschoenen. Dit betekent dat wanneer mensen de zomerschoenenpagina bezoeken, ze automatisch naar de winterschoenenpagina worden doorverwezen.
  • Stap 2: Je promoot de winterschoenenactie en zorgt ervoor dat bezoekers de relevante informatie vinden zonder problemen.
  • Stap 3: Na de promotieperiode verwijder je de 302-redirect, en de oorspronkelijke pagina met zomerschoenen keert terug naar zijn oorspronkelijke positie in de zoekresultaten.

Let wel op: je mag ze niet doorsturen naar een totaal willekeurige pagina. Dit kan als misleiding gezien worden door Google en dit wordt vaak gebruikt door spamwebsites.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven