Wat is een 301 redirect?

Wat is een 301 redirect?

In dit artikel bespreken we wat een 301 redirect, is en waarom dit belangrijk is voor je SEO. 

Heb je je ooit afgevraagd hoe je websiteverkeer kunt omleiden zonder de hulp van een toverstaf? Nou, de wereld websites heeft zijn eigen vorm van magie- en dit omleiden heet de “301 redirect”. 

Laat me je meenemen op een reis door dit betoverende concept, waarbij ik je uitleg wat een 301 redirect precies is, wanneer en waarom je het moet gebruiken, en waarom het gebruik hiervan goed voor je SEO is. 

Betekenis van 301 Redirect

Stel je voor dat je verhuist naar een nieuw huis, maar je wilt dat je post en bezoekers je blijven vinden. Een 301 redirect, is als het doorsturen van je post – maar dan voor je website. 

Wat is een 301 redirect? Het is een serverinstructie die permanent aangeeft dat je pagina of site (URL) is verplaatst naar een nieuwe locatie. Net als een vriendelijke gids die je naar je nieuwe huis leidt, vertelt de 301 redirect aan browsers en zoekmachines dat de oude locatie niet langer relevant is en dat ze naar de nieuwe moeten gaan. Het is een digitale ‘we zijn verhuisd’ melding. Hierdoor komen je bezoekers niet op een 404 page not found pagina terecht, maar op een nieuwe pagina. 

Wanneer Gebruik Je Een 301 Redirect?

Stel je voor dat je een populaire blogpost hebt geschreven en deze een constante stroom bezoekers en waardering (in de vorm van bijvoorbeeld backlinks) krijgt. Maar wacht, je hebt besloten dat het tijd is om je website te herstructureren en de URL van die blogpost te veranderen. Zonder een 301 redirect, zou iedereen die naar de oude URL gaat, een 404 page not found melding krijgen – een beetje zoals verdwalen in een vreemde stad zonder kaart.

Wanneer dit het geval is komt de 301 redirect in beeld als de reddende engel van je online aanwezigheid. Een 301 redirect zorgt ervoor dat bezoekers automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL, zonder dat ze verdwaald raken in de digitale wildernis.

Dit is niet alleen fijn voor je bezoekers, maar ook voor Google omdat Google weet welke pagina de vervangende pagina hij moet indexeren? 

De magie van 301 redirect voor SEO

Nu je begrijpt hoe een 301 redirect werkt, laten we eens kijken naar waarom het zo belangrijk is voor je SEO. 

Stel je voor dat zoekmachines speurneuzen zijn die graag nieuwe plekken ontdekken. Wanneer je je website herstructureert zonder redirects, worden die speurneuzen in de war gebracht. Ze kunnen de nieuwe locaties niet (direct) vinden en je waardevolle content kan verloren gaan in de donkere hoeken van het web omdat de oude pagina’s geïndexeerd blijven waardoor de nieuwe niet geïndexeerd worden.

Met een 301 redirect, geef je de speurneuzen een duidelijk pad naar je nieuwe content. Dit vertelt hen niet alleen waar je naartoe bent verhuisd, maar het helpt ook om de waarde die je hebt opgebouwd op de oude URL over te brengen naar de URL. 

Een 301 is als het bouwen van een stevige brug tussen je oude en nieuwe online huis, waardoor je SEO-resultaten stabiel blijven.

De gevaren van het niet instellen van een 301 redirect

Stel je voor dat je een magische deur hebt die leidt naar een prachtige tuin, maar dan besluit je de deur te verplaatsen zonder een duidelijke markering achter te laten. Iedereen die door de oude deur loopt, valt in het niets. Hetzelfde kan gebeuren met je website als je geen 301 redirect instelt na het wijzigen van URL’s.

Zonder een 301 redirect worden bezoekers geconfronteerd met een ‘404 Page Not Found’ melding. Dit is niet alleen frustrerend voor hen, maar het kan ook leiden tot een daling van je SEO resultaten. 

Zoekmachines houden niet van verwarde gebruikers, en als je site vaak 404-fouten genereert, kan dit je reputatie bij zoekmachines schaden. Het is alsof je een schatkaart hebt getrokken voor een verzonken schat, maar de kaart leidt nergens naartoe.

Daarnaast is het ook slecht voor andere dingen zoals je backlinks. Wanneer je je backlinks verwijst naar een oude URL dan zal een backlink minder waarde leveren dan een backlink die verwijst naar een bestaande URL. Ben je actief bezig met linkbuilding? Let hier dan goed op!

Hoe stel je een 301 redirect in, in WordPress?

Genoeg theorie, laten we eens kijken hoe je een 301 redirect praktisch kunt instellen in WordPress. S

tel je voor dat je je oude blogpost-URL wilt omleiden naar een nieuwe URL. Hier zijn de stappen:

  • Installeer en activeer een plug-in zoals “Redirection“.
  • Ga naar het menu “Tools” en kies “Redirection”.
  • Voer de oude URL in het bronveld in en de nieuwe URL in het doelveld.
  • Klik op “Toevoegen” en bewonder je magische redirect!

Met deze simpele stappen heb je je eigen digitale teleportatiepoort gecreëerd om bezoekers naadloos van de oude naar de nieuwe locatie te brengen.

Je kunt een 301 redirect ook instellen met andere plug-ins zoals Yoast of Rankmath, maar hiervoor heb je de premiumversie nodig. 

Andere 300 Codes: Meer Magische Inzichten

Hoewel de 301 redirect een van de meest bekende codes is, zijn er nog andere 300-codes die je misschien wilt leren kennen. Hier zijn er een paar:

  • 302 redirect: Deze code geeft tijdelijke omleiding aan. Het is als een tijdelijk bordje dat je zegt dat de weg omgeleid is, maar over een tijdje weer open zal zijn.
  • 307 Temporary Redirect: Een beetje zoals het 302-bordje, maar met een beetje meer nadruk op tijdelijkheid. Denk aan een pad dat tijdelijk is afgesloten voor reparaties.

Conclusie

En daar heb je het, de magische wereld van 301 redirects onthuld! Nu begrijp je hoe je je websiteverkeer kunt laten zweven tussen oude en nieuwe pagina’s, en hoe je zoekmachines tevreden kunt houden terwijl je je website herstructureert. 

Vergeet niet dat een goede websiteverhuizing begint met een 301 redirect – jouw digitale toverstaf voor het behouden van je online glans, zelfs als je van huis verandert. Dus waar wacht je nog op? Begin met het inzetten van deze betoverende kracht en laat je website naar nieuwe hoogten stijgen!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven