Home » Kennisbank » Wat is een 301 redirect?

Wat is een 301 redirect?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een 301 redirect?

In dit artikel bespreken we wat een 301 redirect, is en waarom dit belangrijk is voor je SEO. 

Betekenis van 301 Redirect

Wat is een 301 redirect? Een HTTP 301 redirect is een HTTP-statuscode die aangeeft dat een pagina permanent is verplaatst. Dus wanneer de oude URL wordt ingetoetst krijg je een reactie dat de oude URL niet meer bestaat en permanent is veranderd naar de nieuwe URL. Het voordeel van het instellen van deze 301, is dat mensen niet op een 404 pagina komen wanneer je de URL veranderd.

Wanneer Gebruik Je Een 301 Redirect?

Stel je voor dat je een populaire blogpost hebt geschreven en deze een constante stroom bezoekers en waardering (in de vorm van bijvoorbeeld backlinks) krijgt. Je hebt besloten dat het tijd is om je website te herstructureren en de URL van die blogpost te veranderen. Zonder een 301 redirect, zou iedereen die naar de oude URL gaat, een 404 page not found melding krijgen. Dit betekent dus dat mensen een foutmelding krijgen.

Wanneer dit het geval is komt de 301 redirect in beeld als de reddende engel van je online aanwezigheid. Een 301 redirect zorgt ervoor dat bezoekers automatisch worden doorgestuurd naar de nieuwe URL, zonder dat ze verdwaald raken in de digitale wildernis.

Dit is niet alleen fijn voor je bezoekers, maar ook voor Google, omdat Google weet welke pagina de vervangende pagina hij moet indexeren.

301 redirect voor SEO

Nu je begrijpt hoe een 301 redirect werkt, laten we eens kijken naar waarom het zo belangrijk is voor je SEO. 

Wanneer je je website herstructureert zonder redirects, worden de Google crawlers in de war gebracht. De Google crawlers kunnen de nieuwe locatie niet (direct) vinden en je waardevolle content kan verloren gaan in de donkere hoeken van het web, omdat de oude pagina’s geïndexeerd blijven (die dus geen content meer bevat) waardoor de nieuwe niet geïndexeerd worden. Hierdoor gaat je oude pagina alleen maar zakken in Google en word je nieuwe pagina niet gevonden.

Met een 301 redirect, geef je de Google webspiders of crawlers een duidelijke verwijzing naar je nieuwe content. Dit vertelt hen niet alleen waar je naartoe bent verhuisd, maar het helpt ook om de waarde die je hebt opgebouwd op de oude URL over te brengen naar de URL. 

Een 301 is als het bouwen van een stevige brug tussen je oude en nieuwe online huis, waardoor je SEO-resultaten stabiel blijven.

De gevaren van het niet instellen van een 301 redirect

Stel je voor dat je een magische deur hebt die leidt naar een prachtige tuin, maar dan besluit je de deur te verplaatsen zonder een duidelijke markering achter te laten. Iedereen die door de oude deur loopt, valt in het niets. Hetzelfde kan gebeuren met je website als je geen 301 redirect instelt na het wijzigen van URL’s.

Zonder een 301 redirect worden bezoekers geconfronteerd met een ‘404 Page Not Found’ melding. Dit is niet alleen frustrerend voor hen, maar het kan ook leiden tot een daling van je SEO-resultaten. 

Zoekmachines houden niet van verwarde gebruikers, en als je site vaak 404-fouten genereert, kan dit je reputatie bij zoekmachines schaden en dit is dus slecht voor je SEO.

Daarnaast is het ook slecht voor andere dingen zoals je backlinks. Wanneer je je backlinks verwijst naar een oude URL dan zal een backlink minder waarde leveren dan een backlink die verwijst naar een bestaande URL. Ben je actief bezig met linkbuilding? Let hier dan goed op!

Hoe stel je een 301 redirect in, in WordPress?

Genoeg theorie, laten we eens kijken hoe je een 301 redirect praktisch kunt instellen in WordPress.

Hoe stel je een 301 redirect in, in WordPress?

  • Installeer en activeer een plug-in zoals “Redirection“.
  • Ga naar het menu “Tools” en kies “Redirection”.
  • Voer de oude URL in het bronveld in en de nieuwe URL in het doelveld.
  • Klik op “Toevoegen” en je 301 redirect is ingesteld op je WordPress website.

Je kunt een 301 redirect ook instellen met andere plug-ins zoals Yoast of Rankmath, maar hiervoor heb je de premiumversie nodig. 

Andere 300 codes

Hoewel de 301 redirect een van de meest bekende codes is, zijn er nog andere 300-codes die je misschien wilt leren kennen. Hier zijn er een paar:

  • 302 redirect: Deze code geeft tijdelijke omleiding aan. Het is als een tijdelijk bordje dat je zegt dat de weg omgeleid is, maar over een tijdje weer open zal zijn.
  • 307 Temporary Redirect: Een beetje zoals het 302-bordje, maar met een beetje meer nadruk op tijdelijkheid.
301 redirect

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven