Home » Kennisbank » Wat is ecommerce?

Wat is ecommerce?

Laatste update

Wat is ecommerce

Wat is ecommerce? In dit artikel leggen wij jou precies uit wat dit is.

Wat is ecommerce eigenlijk?

Wat is ecommerce? Ecommerce, ook wel bekend als elektronische handel, is de wereld waarin handel plaatsvindt via het internet. Hierbij worden online producten en diensten aangeboden en gekocht of verkocht.

Stel je voor dat je in een enorme virtuele winkelstraat loopt, met ontelbare winkels die slechts een muisklik van je verwijderd zijn. Deze winkels zijn online platforms waar verkopers en kopers elkaar ontmoeten zonder fysiek aanwezig te zijn.

ecommerce webshop

De Betekenis van ecommerce

De betekenis van ecommerce is dieper dan je misschien denkt. Het gaat niet alleen om het kopen van producten online, maar om een hele reeks activiteiten die het commerciële landschap hebben veranderd. De betekenis van ecommerce is niet alleen het verkopen van fysieke producten, maar ook het aanbieden van allerlei digitale diensten, zoals online cursussen, consulting en zelfs virtuele yogalessen.

Soorten ecommerce

Ecommerce kent verschillende smaken, elk met zijn eigen kenmerken en doelgroepen. Laten we eens kijken naar drie belangrijke categorieën:

  1. B2B
  2. B2C
  3. C2C

B2B (Business-to-Business)

Bij business to business (B2B) ecommerce draait om zakelijke relaties. Hierbij verkopen bedrijven producten en diensten aan andere bedrijven. Denk aan groothandels die materialen aan fabrikanten leveren of softwarebedrijven die hun producten aan andere bedrijven verkopen. Bedrijven verkopen dus aan bedrijven bij B2B ecommerce. 

B2C (Business-to-Consumer)

Bij business to consumer (B2C) ecommerce is waarschijnlijk het type dat je het meest tegenkomt. Hierbij verkopen bedrijven producten en diensten rechtstreeks aan particulieren. Dit is de online versie van het winkelen in een winkelcentrum, maar dan vanuit het comfort van je eigen huis. Voorbeelden van B2C webshops zijn bijvoorbeeld Bol.com, Coolblue, Intertoys en Zara. 

C2C (Consumer-to-Consumer)

Bij consumer to consumer (C2C) ecommerce brengt individuele consumenten samen om producten en diensten te kopen en verkopen. Dit kan via online marktplaatsen en platforms waar mensen hun tweedehands spullen, handgemaakte items of zelfs hun diensten kunnen aanbieden. Hierbij verkopen dus consumenten aan consumenten. 

Online producten verkopen

De bekendste vorm van ecommerce, is het verkopen van producten online. Een van de krachtigste aspecten van ecommerce is het vermogen om een breed assortiment producten online aan te bieden. Dit kunnen fysieke producten zijn, zoals kleding, elektronica en meubels, maar ook digitale producten zoals e-books, software en muziekdownloads.

Online diensten verkopen

Ecommerce gaat niet alleen over tastbare producten, maar ook over diensten die virtueel kunnen worden aangeboden. Dit kunnen online cursussen, consultancy, grafisch ontwerp, digitale marketing en meer zijn. Mensen kunnen nu experts inhuren en leren vanuit het comfort van hun huis.

Online versus fysieke aankopen

Laten we eens stilstaan bij het verschil tussen online winkelen en winkelen in een fysieke winkel, en hoe wetten zoals de Wet Koop op Afstand van invloed kunnen zijn.

Online winkelen biedt gemak en snelheid. Met een paar klikken kun je producten of diensten van over de hele wereld bestellen en ze rechtstreeks naar je deur laten bezorgen. Je kunt zelfs prijzen vergelijken, reviews lezen en keuzes maken zonder ooit je huis te verlaten.

Aan de andere kant hebben fysieke winkels hun eigen charme. Je kunt producten aanraken, voelen, passen en onmiddellijk meenemen. Fysieke winkelen kan een sociale ervaring zijn, waarbij je vrienden kunt meenemen en samen kunt winkelen.

Wet koop op afstand en bescherming van consumenten

De Wet Koop op Afstand is een belangrijke juridische bescherming voor consumenten bij het winkelen op afstand, zoals bij ecommerce. Deze wet geeft consumenten het recht om binnen 14 dagen na ontvangst van een product zonder opgaaf van redenen te retourneren. Dit geldt niet alleen voor fysieke producten, maar ook voor digitale producten en diensten.

Door de wet koop op afstand geeft je dus eigenlijk het recht om eerst het product in het echt te zien, te proberen (tot op zekere hoogte) en te voelen voordat je daadwerkelijk de aankoop definitief maakt en het product niet terugstuurt.

Conclusie

Ecommerce heeft de manier waarop we winkelen en zaken doen revolutionair veranderd. Van het verkopen van producten en diensten over de hele wereld tot het genieten van het gemak van online winkelen, ecommerce heeft een nieuwe dimensie toegevoegd aan onze moderne levensstijl. Of je nu een consument bent die op zoek is naar het perfecte cadeau of een ondernemer die zijn producten online wil aanbieden, ecommerce opent een wereld vol mogelijkheden.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven