Wat is duplicate content? Duplicate content, oftewel dubbele inhoud, verwijst naar identieke of vrijwel identieke stukken tekst die op meerdere webpagina’s verschijnen, binnen dezelfde website (intern) of op andere websites (extern).
Het kan gaan om volledige artikelen, paragrafen, zinnen of zelfs enkele woorden. Duplicate content kan per ongeluk ontstaan of opzettelijk worden gemaakt, maar het kan aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor de zoekmachineoptimalisatie (SEO) van je website.
In dit artikel vertel ik je wat duplicate content precies is, waarom het slecht is voor SEO en wat je er tegen kunt doen.
Waarom is het slecht voor SEO?
Duplicate content is een veelvoorkomend begrip in de wereld van de technische SEO en veel mensen weten dat het een slechte impact heeft op je SEO, maar waarom eigenlijk?
1. Slechte Autoriteit: Stel je voor dat je een hilarisch verhaal deelt met een groep vrienden. Nu, als iedere vriend dezelfde grap naar een andere groep mensen vertelt, wordt de oorspronkelijke bron van het verhaal onduidelijk. Doordat de bron onduidelijk is (of jij dit letterlijk hebt overgenomen van een andere website) ziet Google jou niet als autoriteit omdat jij niet de schrijver bent van het verhaal.
Zo werkt het ook met content op het web. Wanneer dezelfde inhoud op verschillende pagina’s staat, kan zoekmachines het lastig vinden om te bepalen welke pagina de meest gezaghebbende is en de expert is die dit heeft bedacht.
Dit kan zorgen voor een versplintering van autoriteit en uiteindelijk je ranking in zoekresultaten schaden.
2. Slechte Gebruikerservaring: Stel je voor dat je een zoekopdracht uitvoert en de eerste paar resultaten allemaal dezelfde content hebben.
Dat zou frustrerend zijn, toch? Zoekmachines zoals Google streven ernaar om gebruikers de best mogelijke ervaring te bieden door diverse en relevante resultaten te tonen.
Duplicate content kan deze ervaring verstoren en zoekmachines dwingen om te kiezen welke pagina ze moeten weergeven, wat niet altijd gunstig is voor jou.
Uiteindelijk is het doel van Google om de beste zoekmachine te zijn. Als Google allemaal dezelfde (niet goede) zoekresultaten aan jou gaat tonen, dan gaat de gebruikservaring flink achteruit.
3. Lagere positie: Stel je voor dat je een fantastisch gerecht hebt bereid en het aan twee verschillende jury’s voorlegt.
Als ze beide gerechten identiek vinden, kunnen ze niet beslissen welke het beste is.
Met duplicate content kunnen zoekmachines moeite hebben om de beste pagina te kiezen om te rangschikken. Dit kan leiden tot verminderde rankings, wat betekent dat geen van de pagina’s de beste positie krijgt.
Hoe kun je ervan profiteren?
Als jij ziet dat mensen jou content hebben overgenomen dan kun je hier ook van profiteren. Als jij een uniek stuk tekst schrijft dan rust hier auteursrechten op. Als iemand dit stuk kopieert, schendt hij deze rechten. Je zou hem een boze mail kunnen sturen of je zou hem een mail kunnen sturen dat de website best jou content mag gebruiken, maar dat ze hier wel een bronvermelding voor moeten gebruiken. Op deze manier kun je dus aan gratis backlinks komen door link earning.
Hoe kun je het zien?
Voordat we duiken in de diepten van oplossingen, laten we eens kijken hoe je duplicate content kunt zien. Er zijn tools beschikbaar die je kunnen helpen dit probleem aan te pakken:
- Interne duplicate content: Dit komt voor wanneer dezelfde inhoud binnen je eigen website op meerdere pagina’s verschijnt. Je kunt dit identificeren door tools zoals Screaming Frog SEO Spider te gebruiken. Het toont je alle URL’s op je site en de bijbehorende titels en meta-beschrijvingen. Als je duplicaten vindt, is het tijd om ze aan te pakken.
- Externe duplicate content: Dit gebeurt wanneer dezelfde inhoud op verschillende websites wordt aangetroffen. Copyscape is een handige tool om te controleren of je inhoud ergens anders op het web wordt gepubliceerd. Het is belangrijk om te achterhalen wie het oorspronkelijke content heeft om verdere stappen te ondernemen. Als dit jou content is, kun je een mail sturen dat deze mensen jouw auteursrechten hebben geschonden en ze bijvoorbeeld verzoeken om de content te verwijderen of om jou als bronvermelding te gebruiken (voor een do follow backlink uiteraard)
Wat kun je er tegen doen?
Nu je begrijpt waarom duplicate content een SEO nachtmerrie kan zijn, laten we eens kijken naar manieren om dit probleem aan te pakken:
- Maak unieke content: De gouden regel is om altijd originele en waardevolle content te maken. Dit voorkomt niet alleen duplicate content, maar helpt je ook om jezelf te onderscheiden en waardevolle informatie aan je publiek te bieden.
- Canonical Tags: Stel je voor dat je een kloon hebt en je wilt aangeven welke de echte is. Dat is wat een canonical tag doet. Het vertelt zoekmachines welke versie van de pagina als het origineel/hoofdversie moet worden beschouwd en dus moet worden gerangschikt. Je zou andere pagina’s die sterk op een andere pagina lijken ook een no index tag kunnen geven om verwarring te voorkomen. Let wel op dat dit alleen voor interne duplicate content gebruikt kan worden.
- 301 Redirects: Als je besluit om oude inhoud te vervangen door bijgewerkte versies, gebruik dan een 301 redirect om zoekmachines en gebruikers te leiden naar de nieuwe pagina. Dit voorkomt verwarring en zorgt ervoor dat je waarde behouden blijft.
- Gebruik noindex tags: Als je bepaalde pagina’s wilt uitsluiten van zoekresultaten om duplicate content te voorkomen, kun je noindex tags gebruiken. Dit vertelt zoekmachines om die pagina’s niet op te nemen in hun index.
- Consolideer Inhoud: Als je vergelijkbare pagina’s hebt die grotendeels dezelfde inhoud hebben, overweeg dan om ze samen te voegen tot één pagina. Dit kan je autoriteit en rangschikking verbeteren.
Conclusie: vermijd het.
Het vermijden van duplicate content is dus belangrijk voor een goede SEO strategie.
Door unieke en waardevolle content te maken, gebruik te maken van technische oplossingen zoals canonical tags, no index tags en 301 redirects en altijd aandacht te besteden aan de manier waarop je content wordt verspreid, kun je de impact ervan minimaliseren en je website naar hogere SEO hoogten stuwen.
Onthoud, het draait allemaal om het leveren van een geweldige gebruikerservaring door middel van de beste content en het bouwen van een sterke online aanwezigheid!