Wat is SERP?

Wat is de Google SERP?

In de digitale marketingwereld is er een begrip die vaak opduikt: SERP. Maar wat is SERP precies? En welke soorten SERP zijn er? In dit artikel duiken we dieper in de betekenis van SERP en de verschillende soorten zoekresultaten die je kunt tegenkomen.

Wat is SERP?

Waar staat de afkorting SERP voor? SERP staat voor Search Engine Results Page, oftewel de pagina met zoekresultaten die je ziet nadat je een zoekopdracht hebt ingevoerd in een zoekmachine zoals Google. Elke SERP is uniek, zelfs voor zoekopdrachten op dezelfde zoekwoorden. Dit komt doordat zoekmachines rekening houden met factoren zoals de locatie van de gebruiker, de zoekgeschiedenis en andere instellingen. Het doel van een SERP is om de meest relevante informatie te presenteren op basis van de zoekopdracht van de gebruiker.

Het doel van SEO is om hoog te komen bij een bepaald zoekwoord in de SERP. Hoe de SERP in Google eruit ziet, is afhankelijk van het zoekwoord dat je opzoekt.

Waar zie je een SERP?

Een SERP kom je tegen wanneer je een zoekopdracht uitvoert in een zoekmachine, zoals Google, Bing, of Yahoo. Zodra je je zoekterm invoert en op enter drukt, verschijnt er als bij toverslag een SERP voor je ogen. Op deze pagina zie je een lijst met organische zoekresultaten en soms ook betaalde advertenties, afhankelijk van de zoekmachine en het soort zoekopdracht.

Laten we dit met een voorbeeld verduidelijken. Stel je voor dat je een fervent liefhebber bent van smakelijke pizza’s en besluit om te zoeken naar “beste pizzeria in de buurt”. Voordat je het weet, staart een SERP je aan en biedt je een scala aan pizzeria’s, beoordelingen en zelfs kaartlocaties. Het is alsof de zoekmachine je een tafel vol met heerlijke pizza-opties aanbiedt en je alleen maar hoeft te kiezen welke het meest aanlokkelijk is.

Google SERP voorbeeld

Google SERP voorbeeld

Bing SERP

Bing SERP voorbeeld

Yahoo SERP

Yahoo SERP voorbeeld

Hoe kom je hoog in de SERP?

Nu je begrijpt wat een SERP is en waar je het kunt vinden, wil je natuurlijk weten hoe je jouw website hoger in de zoekresultaten kunt krijgen. Want laten we eerlijk zijn, als je begraven wordt op pagina 5 van de SERP, dan zal niemand jouw geweldige content ontdekken (kleine kans dat het dan echt geweldig is). Gelukkig zijn er een aantal strategieën om jouw positie in de SERP te verbeteren en naar die felbegeerde topplaats te klimmen!

Er zijn 2 manieren om hoog te komen in de SERP: SEA (betaalde advertenties) en SEO. Voor betaalde advertenties betaal je simpelweg en voor SEO moet je Google zo tevreden mogelijk maken over je website. Tips om hoog te komen in de SERP met SEO zijn:

1. Optimaliseer jouw content met zoekwoorden

Een essentiële stap om hoog te scoren in de SERP is het gebruik van relevante zoekwoorden in jouw content. Doe zoekwoord onderzoek om te ontdekken welke woorden en zinnen mensen gebruiken om naar jouw onderwerp te zoeken. Verwerk deze zoekwoorden op een natuurlijke manier in de titels, tussenkopjes en de tekst van jouw pagina. Maar pas op! Gebruik ze niet te vaak, anders ziet Google dit als keyword stuffing (Het spammen van je zoekwoord).

2. Schrijf boeiende en waardevolle content

Niets houdt de aandacht van lezers vast zoals geweldige content. Stel je voor dat je op zoek bent naar tips om je kat te leren surfen (ja, ik zei dat het leuk zou zijn!). Je komt een artikel tegen dat belooft “10 gekke manieren om je kat te leren surfen en hoe ze een surfkampioen wordt!” Dat klinkt toch veel spannender dan een saai artikel over “Katten en surfen”. Zorg ervoor dat jouw content leuk, informatief en boeiend is, en je zult zien dat lezers terugkomen voor meer.

Dit is natuurlijk een grappig voorbeeld, maar het werkt wel zo in de praktijk. Het doel van Google is om gebruikers zo snel mogelijk de beste content te bieden die best bij hun zoekopdracht.

Stel je eens voor dat je een nieuw restaurant opent met de meest verrukkelijke pizza’s in de stad. Je hebt echter een probleem: niemand kent jouw restaurant nog! Dus wat doe je? Je praat met vrienden, familie en andere restauranteigenaren om over jouw pizzeria te vertellen en mensen aan te moedigen om erover te praten.

In de wereld van SEO zijn backlinks als die aanbevelingen voor jouw website. Hoe meer kwalitatieve websites naar jou linken, hoe groter de kans dat zoekmachines jouw content als waardevol beschouwen en je belonen met een hogere positie in de SERP.

Maar hoe kom je aan backlinks? Deze kun je makkelijk aanschaffen via ons platform. Op ons platform kun je makkelijk artikel links, losse links en startpagina links kopen.

4. Snelle en mobielvriendelijke website

Stel je voor dat je honger hebt en op zoek bent naar de dichtstbijzijnde pizzeria, maar de website van jouw favoriete pizzaparadijs laadt traag en ziet er vreemd uit op jouw telefoon. Je zou waarschijnlijk gefrustreerd raken en ergens anders bestellen. Zo werkt het ook met zoekmachines en jouw website. Een snelle en mobielvriendelijke website is essentieel om hoog te scoren in de SERP en om bezoekers te behouden. Zorg ervoor dat jouw website er niet alleen goed uitziet, maar ook soepel functioneert op verschillende apparaten.

Maar hoe weet je hoe snel je website is? Dit kun je testen met onze gratis tool: Speedtest website testen.

5. Gebruik leuke multimedia

Beeld je in dat je een pizza zoekt en op een website terechtkomt met alleen maar saaie tekst over pizza’s. Geen foto’s, geen video’s, gewoon tekst. Dat zou toch verschrikkelijk zijn! Mensen houden van visuele prikkels, en zoekmachines ook! Gebruik afbeeldingen, video’s, infographics en andere multimedia om jouw content aantrekkelijk te maken voor bezoekers en zoekmachines. Zoekmachines waarderen websites die een mix van tekst en multimedia aanbieden en belonen ze met betere posities in de SERP.

Soorten SERP‘s

De SERP kom je tegen wanneer je een bepaald zoekwoord opzoekt op Google. Bij de SERP kijkt Google goed naar wat de intentie van jouw zoekterm is.

Zo zal Google wanneer jij T-shirt kopen eerst de Google shopping SERP laten zien, omdat jij waarschijnlijk direct T-shirts wilt zien omdat jij wilt kopen.

shopping SERP

Wanneer jij een onderwerp opzoekt dat veel in het nieuws is geweest zal Google waarschijnlijk eerst nieuwsberichten tonen omdat dit waarschijnlijk de intentie van jouw zoekopdracht is. Zo is op dit moment ‘X’ (De nieuwe naam van Twitter) erg relevant en worden er inderdaad nieuwsartikelen over getoond.

Nieuws SERP

Interessant aan deze zoekterm is dat er ook een infobox rechts staat met hierin een film die ook X heet (Daarom zie je direct waarom een goede merknaam belangrijk is).

Er zijn dus verschillende soorten zoekresultaten die op een SERP kunnen verschijnen en dit is dus afhankelijk van jouw intentie. Hier zijn een aantal meest voorkomende:

1. Betaalde zoekresultaten: Dit zijn advertenties die bovenaan en onderaan de SERP verschijnen. Ze worden meestal gemarkeerd met het label ‘Ad’ of ‘Gesponsord’. Deze resultaten zijn het resultaat van betaalde reclamecampagnes via Google Ads (als je via Google zoekt). Ze kunnen zeer effectief zijn voor het genereren van direct verkeer naar een website, maar ze vereisen een voortdurende investering.

Google Ads SERP

2. Google Mijn Bedrijf (GMB) resultaten: Voor lokale zoekopdrachten toont Google vaak een kaart met de locatie van lokale bedrijven, samen met hun contactgegevens en beoordelingen. Dit is een cruciaal onderdeel van lokale SEO en kan bedrijven helpen om meer zichtbaarheid te krijgen in hun omgeving. Hierbij wordt vaak een plaatsnaam toegevoegd zoals Castricum of Amsterdam.

Google My Business SERP

3. Organische zoekresultaten: Dit zijn de ’traditionele’ zoekresultaten die voortkomen uit de algoritmes van de zoekmachine. Ze zijn niet betaald en worden gerangschikt op relevantie en kwaliteit. Het verbeteren van de organische ranking van een website is vaak een belangrijk doel van SEO. Daarnaast is linkbuilding ook een belangrijk onderdeel om hoog te komen in de organische Google zoekresultaten.

Een deel van SEO is ook de titel en beschrijving optimaliseren voor Google. De meta titel en beschrijving zijn te zien in Google en moeten zo aantrekkelijk mogelijk zijn voor mensen om er op te klikken.

SEO SERP

4. Foto’s en video’s: Afhankelijk van de zoekopdracht kunnen foto’s en video’s prominent worden weergegeven op de SERP. Dit kan vooral belangrijk zijn voor bedrijven in visueel georiënteerde industrieën, zoals mode of interieurontwerp. Daarnaast kan het ook voorkomen dat mensen specifiek naar foto’s zoeken.

foto's. en video's serp

5. Featured snippets: Dit zijn uitgelichte stukken informatie die direct antwoord geven op de zoekopdracht van de gebruiker. Ze worden bovenaan de SERP weergegeven en kunnen lijsten, tabellen of paragrafen bevatten. Het verkrijgen van een featured snippet kan een manier zijn om de zichtbaarheid van een website te vergroten. Deze teksten geven vaak antwoord op korte vragen.

FAQ

6. Direct antwoord box: Dit is een box die direct een antwoord geeft op een specifieke vraag van de gebruiker, zonder dat de gebruiker op een link hoeft te klikken. Dit kan een manier zijn om autoriteit op te bouwen en vertrouwen te winnen bij gebruikers. Vaak zijn dit soort vragen heel feitelijk en herkent Google makkelijk dit soort vragen.

direct antwoord box

7. Knowledge Graph: Dit is een informatiebox die aan de rechterkant van de SERP verschijnt en samengevatte informatie geeft over het onderwerp van de zoekopdracht. Het kan informatie bevatten zoals feiten, afbeeldingen en links naar gerelateerde zoekopdrachten. In veel gevallen beheert Wikipedia deze boxen.

knowledge graph

8. People Also Ask: Dit zijn aanvullende vragen die gebruikers mogelijk ook interessant vinden, gebaseerd op de oorspronkelijke zoekopdracht. Dit kan een goede manier zijn om inzicht te krijgen in gerelateerde onderwerpen die gebruikers mogelijk ook interesseren. In deze SERP komen kan door FAQ-schema’s toe te voegen aan je website.

FAQ

9. Twitter-resultaten: Voor sommige zoekopdrachten toont Google recente tweets die relevant zijn voor het onderwerp. Dit kan een goede manier zijn voor bedrijven om hun sociale media-inhoud te promoten en meer verkeer naar hun Twitter-account te leiden.

10. Nieuwsartikelen: Voor actuele of trending onderwerpen toont Google vaak een sectie met nieuwsartikelen bovenaan de SERP. Dit kan een kans zijn voor nieuwsorganisaties of bedrijven met actuele inhoud om meer zichtbaarheid te krijgen.

nieuwsartikelen

11. Google Shopping-resultaten: Voor productgerelateerde zoekopdrachten toont Google vaak een carrousel met producten die te koop zijn. Dit kan een effectieve manier zijn voor e-commerce bedrijven om hun producten direct in de zoekresultaten te promoten. De Google Shopping resultaten die je direct te zien krijgt zijn altijd gesponsorde resultaten. Wanneer je specifiek naar shopping toegaat krijg je ook onbetaalde zoekresultaten te zien.

Google Shopping

Het begrijpen van de verschillende soorten SERP is belangrijk voor een goede SEO-strategie. Door te weten hoe en wanneer deze verschillende soorten resultaten verschijnen, kunnen bedrijven en marketeers hun content optimaliseren om de zichtbaarheid en het verkeer naar hun website te verhogen.

Als je als marketeer dus wilt scoren op ‘T-shirt kopen’ moet je dus geen artikel gaan schrijven over een T-shirt kopen, maar kijken wat de zoekintentie is van het zoekwoord (Het kopen van een T-shirt) en hier op inspelen (Door een categoriepagina te maken met T-shirts die te koop zijn).

Het is belangrijk om te onthouden dat de SERP voortdurend blijft ontwikkelen, dus het is belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste trends en updates in de wereld van SEO.

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven