Home » Kennisbank » Wat is de Google RankBrain update?

Wat is de Google RankBrain update?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is de Google RankBrain Update?

Ben je op zoek naar informatie over verschillende updates van Google? In dit artikel vertellen we je alles over de Google RankBrain update. Je hebt vast wel eens gehoord van Google, de almachtige zoekmachine die ons dagelijks helpt bij het vinden van allerlei informatie. Maar wist je dat Google voortdurend bezig is met het verbeteren van zijn zoekalgoritme? 

Een van de belangrijkste Google algoritme updates heeft geïntroduceerd, is de RankBrain-update. In dit artikel gaan we dieper in op wat de Google RankBrain update precies is, wat het betekent voor zoekmachineoptimalisatie (SEO) en welke impact het heeft gehad op de manier waarop we online zoeken.

Google RankBrain update

Laten we beginnen met de feiten: Wat is de Google RankBrain update? Rankbrain is een AI (kunstmatige intelligentie) systeem waar Google, gebruik van maakt om de betere zoekresultaten aan gebruikers te tonen door beter woorden en zinnen te begrijpen. 

Stel je RankBrain voor als een superslimme assistent die Google helpt om zoekopdrachten beter te begrijpen, vooral die zoekopdrachten die niet helemaal duidelijk zijn. Het is eigenlijk een machine learning systeem dat in staat is om de betekenis van woorden en zinnen te begrijpen en te leren van nieuwe zoekopdrachten. Het maakt gebruik van kunstmatige intelligentie (AI) om te bepalen welke zoekresultaten het meest relevant zijn voor een specifieke zoekopdracht.

Voorbeeld

Laten we dit nu wat simpeler maken met een voorbeeld. Stel je voor dat je op Google zoekt naar “Hoe maak je de beste pannenkoeken?” Voordat RankBrain er was, zou Google simpelweg zoeken naar webpagina’s die de exacte woorden “beste pannenkoeken maken” bevatten. Maar met RankBrain kan Google begrijpen dat je eigenlijk op zoek bent naar recepten en tips om geweldige pannenkoeken te bakken, zelfs als die exacte woorden niet op de pagina’s staan. Door deze update is de search intent weer een stuk belangrijker geworden.

Dit betekent dat RankBrain het zoekproces veel intelligenter heeft gemaakt. Het begrijpt nu de intentie achter je zoekopdracht en probeert je de meest relevante resultaten te tonen, zelfs als de exacte bewoordingen niet overeenkomen.

Impact op SEO

Nu je begrijpt wat RankBrain is, laten we eens kijken naar de impact ervan op SEO. SEO, oftewel zoekmachineoptimalisatie, draait om het verbeteren van de zichtbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google. Met RankBrain in de mix, zijn er een aantal belangrijke dingen waar je rekening mee moet houden:

  • Kwaliteit boven kwantiteit: RankBrain beloont content die relevant is en van hoge kwaliteit. Het is niet langer voldoende om simpelweg zoekwoorden aan je tekst toe te voegen. Je moet waardevolle en informatieve content bieden die aansluit bij de zoekintentie. Als voorbeeld: een gebruiker die zoekt op ‘pannenkoeken’ dan is de intentie waarschijnlijk dat hij pannenkoeken wil eten (dus hij is op zoek naar producten, een recept of een restaurant) door de RankBrain update begrijpt Google dat de gebruiker hier naar op zoek is. Hierdoor zal een artikel over ‘wat is een pannenkoek’ minder hoog scoren op dit zoekwoord, omdat dit waarschijnlijk niet de intentie is van de gebruiker. Door het AI-systeem leert Google de intenties van de gebruiker per zoekwoord waardoor de zoekresultaten steeds beter worden.
  • Natuurlijke taalgebruik: Omdat RankBrain begrijpt wat mensen bedoelen, is het belangrijk om natuurlijke taal te gebruiken in je content. Probeer niet te forceren met keyword stuffing op een onnatuurlijke, maar schrijf op een manier die lezers aanspreekt.
  • Focus op de gebruiker: RankBrain beloont websites die voldoen aan de behoeften van gebruikers. Zorg ervoor dat je website gemakkelijk te navigeren is en dat je content relevant is voor je doelgroep.
  • Diversiteit van zoekwoorden: In plaats van je te concentreren op één enkel focus keyword, moet je denken aan gerelateerde zoekwoorden en synoniemen die mensen kunnen gebruiken om naar jouw onderwerp te zoeken. Dit helpt je om een breder publiek te bereiken, echter kan Google dit steeds beter zelf doordat het algoritme steeds slimmer en slimmer wordt. 

In een notendop heeft de Google RankBrain-update de manier waarop we SEO benaderen veranderd. Het draait nu allemaal om begrip, relevantie en het bieden van waarde aan je bezoekers.

Conclusie

De Google RankBrain-update heeft de zoekervaring voor gebruikers aanzienlijk verbeterd door Google te helpen begrijpen wat mensen echt bedoelen wanneer ze een zoekopdracht doen. Het heeft de manier waarop we SEO benaderen veranderd, met de nadruk op kwaliteit, natuurlijk taalgebruik en de behoeften van de gebruiker. Door deze constante Google updates zijn sommige websites weggevaagd uit de organische SERP, omdat ze zich niet focuste met hun pagina’s op de intenties van de gebruiker, maar puur op SEO (dus het ‘wat is een pannenkoek’ voorbeeld.

Dus, als je een website hebt of online content maakt, is het belangrijk om rekening te houden met de intelligentie van RankBrain en ervoor te zorgen dat je content aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Zo ben je goed voorbereid op de voortdurende evolutie van zoekmachineoptimalisatie in het tijdperk van RankBrain.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven