Home » Kennisbank » Wat is de Google Mobile Friendly Update?

Wat is de Google Mobile Friendly Update?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is de Google Mobile Friendly Update?

Je hebt vast wel eens gehoord van de Google Mobile Friendly update, maar wat houdt deze update eigenlijk in en wat voor impact heeft het op zoekmachineoptimalisatie (SEO)? In dit artikel gaan we dieper in op deze belangrijke verandering in het landschap van SEO en geven we je inzicht in wat dit betekent voor jouw positie in de organische zoekresultaten.

Lees ook:

Wat is de Google Mobile Friendly update?

Laten we eerst de basis begrijpen. Wat is de Google Mobile Friendly update? De Google Mobile Friendly update, ook wel bekend als “Mobilegeddon,” werd voor het eerst gelanceerd op 21 april 2015. Door deze update keek Google ook naar de mobiele versie van een website en naar factoren zoals: mobielvriendelijkheid, laadtijd, adaptive webdesign voor mobiel en werd mobile first indexing nog breder uitgerold. 

Dit was een grote verandering in het algoritme van Google, die van invloed was op hoe websites worden geranked in de organische zoekresultaten. Maar waarom was deze Google algoritme update zo belangrijk voor mensen? Deze Google update was belangrijk omdat steeds meer en meer mensen hun Google-zoekopdrachten deden via hun de mobiele telefoon. Op dit moment gaat rond de 60% van de zoekopdrachten in Google met een mobiele telefoon. Hierdoor is het belangrijk om deze zoekers ook op de mobiele telefoon de beste zoekervaring en gebruikservaring te bieden op een website. 

Stel je voor dat je een restaurant zoekt om vanavond te gaan eten. Je pakt je smartphone en begint te zoeken op Google naar een restaurant. Als de organische zoekresultatenpagina vol staat met websites die niet goed werken op jouw mobiele apparaat, is dat behoorlijk frustrerend en je gebruikservaring zal negatief zijn, toch? Google dacht hetzelfde en daarom hebben ze besloten om mobielvriendelijke websites te belonen met een hogere organische positie in de mobiele zoekresultaten.

Mobielvriendelijk

Dus, wat betekent het om “mobielvriendelijk” te zijn? In feite betekent dit dat je website is geoptimaliseerd voor weergave en gebruik op smartphones en tablets. Dat je website zich aangepast aan verschillende schermformaten word ook wel een adaptive webdesign genoemd. Dit houdt in dat de tekst en alle elementen goed leesbaar en klikbaar zijn, zonder te hoeven zoomen en draaien, knoppen en links gemakkelijk te aan te tikken zijn, en dat de algehele gebruikerservaring goed verloopt op kleine schermen zoals mobiel.

Google wil ervoor zorgen dat wanneer iemand een zoekopdracht uitvoert in Google op een mobiel apparaat, de getoonde resultaten relevant zijn en een gebruiksvriendelijke website hebben. Als jouw website niet aan deze eisen van Google voldoet, kan dit zorgen voor een lagere organische positie in de mobiele zoekresultaten en waarschijnlijk ook in de desktop resultaten.

Impact op SEO

Nu we weten wat de Google Mobile Friendly update inhoudt, laten we eens kijken naar wat de impact van deze update is geweest op SEO. Deze update is een belangrijk onderdeel geworden van de technische SEO van een website. Door deze Google update komt het belang van een mobielvriendelijke website naar voren. Als jouw site niet geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten, kan dit leiden tot:

  • Lagere organische positie: Zoals eerder genoemd, zal Google websites die niet mobielvriendelijk zijn, lager in de mobiele zoekresultaten plaatsen. Dit kan een aanzienlijke daling in organisch verkeer tot gevolg hebben.
  • Slechtere gebruikerservaring: Mobiele gebruikers zullen jouw website sneller verlaten als ze moeite moeten doen om de content te bekijken of te navigeren. Dit verhoogt de bounce rate, wat op zijn beurt negatieve gevolgen heeft voor je organische Google positie in de SERP.
  • Verlies van potentiële klanten: Als jouw website niet goed werkt op mobiele apparaten, kunnen potentiële klanten afhaken en elders hun behoeften vervullen bij een website die wel goed werkt. Hierdoor wordt het conversiepercentage lager en je bouncepercentage hoger omdat mensen na de eerste pagina al afhaken. 

Nu je begrijpt waarom de Google Mobile Friendly update zo belangrijk is, is het tijd om na te denken over wat je kunt doen om jouw website mobielvriendelijk te maken. Dit zijn het gebruik van responsieve webdesigns, het minimaliseren van onnodige elementen, het optimaliseren van afbeeldingen voor mobiele weergave, en nog veel meer.

Ook in 2016 is een mobielvriendelijke website nog belangrijker geworden door het Mobile First Indexing van Google. Hierbij ziet Google je mobiele websites als de ‘hoofdwebsite’ en daarna bekijkt Google daarna pas de desktopversie van je website om je organische positie te bepalen. Een goede mobiele website is dus van groot belang voor een goede SEO. 

Gratis tools

Omdat je zeker wilt zijn of je website daadwerkelijk geschikt is voor mobiel, kun je gebruik maken van verschillende gratis tools om de mobielvriendelijkheid te testen. Deze gratis tools zijn:

Mobielvriendelijkheid test van Google

Conclusie

In een wereld waarin mobiele apparaten de overhand hebben in ons dagelijks leven, is het cruciaal om ervoor te zorgen dat jouw website klaar is voor de mobiele gebruikers. De Google Mobile Friendly update heeft de manier waarop websites worden gerangschikt in mobiele organische zoekresultaten veranderd en het is van groot belang om hieraan te voldoen om jouw online zichtbaarheid en succes te behouden. 

Dus, investeer in een mobielvriendelijke website en zorg ervoor dat jouw bedrijf blijft opvallen in de mobiele zoekresultaten. Je zult de vruchten ervan plukken in de vorm van hogere rankings, betere gebruikerservaringen en meer tevreden klanten. De toekomst is mobiel en met de juiste aanpassingen kun je daarop inspelen en floreer je in de wereld van online zoekopdrachten.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven