Home » Kennisbank » Wat is de Google Medic Update?

Wat is de Google Medic Update?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is de Google Medic Update?

Als je je afvraagt wat de Google Medic Update is, dan ben je hier aan het juiste adres. In dit artikel gaan we dieper in op deze belangrijke update van Google, wat deze betekent voor websites en hun organische positie, en hoe je je site kunt aanpassen om de impact op je SEO van deze Google algoritme update te minimaliseren.

Google Medic Update

Wat is de Google Medic update? De Medic Update van Google was een update van Google om de autoriteit en expertise van een website te kunnen bekijken en op basis daarvan content te ranken. Websites die ergens expert in zijn of autoriteit ergens in hebben zullen een hogere positie krijgen dan websites die geen expert ergens in zijn of ergens autoriteit in hebben.

Bijvoorbeeld: een willekeurige marketeer die geen crypto expert is, die een lijst maakt van de beste crypto brokers levert weinig waarde omdat ze marketeer waarschijnlijk vrij weinig weet van crypto brokers. Daarnaast kan deze niet expert andere mensen hun kapitaal in gevaar brengen door slecht advies te geven.

Google wou hier iets aan doen en kwam met de Google Medic Update.

De Google Medic Update, ook wel bekend als de “Medic Core Update,” is een van de vele algoritme updates die Google regelmatig uitvoert. Deze update werd voor het eerst uitgerold in augustus 2018 en is sindsdien een belangrijk onderdeel geworden van SEO geworden en sinds toen is langzaam Google EAT ontstaan.

Betekenis

Waar komt de naam Google Medic vandaan? Vooral de medische sector had last van verkeerde informatie door nep experts, die artikelen gingen schrijven over medische onderwerpen (waardoor mensen dus echt in gevaar kunnen komen als ze dat gaan opvolgen) . De naam “Medic” is dus niet willekeurig gekozen. Deze update heeft een grote impact gehad op websites in de gezondheids- en welzijnsindustrie, vandaar de naam “Medic.” Maar dat betekent niet dat alleen websites in deze branche werden beïnvloed. De update had ook gevolgen voor websites in andere niches (De Google your money or your life google (YMYL) niches).

Impact op SEO

Nu je weet wat de Google Medic Update is, laten we eens kijken naar de impact ervan op SEO. Deze update heeft de manier waarop Google websites rangschikt aanzienlijk veranderd. Het belangrijkste doel van de update was om de kwaliteit van de zoekresultaten te verbeteren, zodat gebruikers betrouwbare en relevante informatie krijgen te zien in de SERP wanneer ze een zoekopdracht uitvoeren. Als je dus schrijft over gevoelige YMYL-onderwerpen, dan moet je dus aantonen als je een expert bent als je hoog wilt scoren in de organische zoekresultaten.

E-A-T: Expertise, Authoritativeness, Trustworthiness

Een van de belangrijkste aspecten van de Google Medic Update is de nadruk op Google E-A-T: Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Google wil ervoor zorgen dat de websites die bovenaan de zoekresultaten staan, betrouwbare bronnen zijn. Dit geldt met name voor websites die medische, gezondheids- en financiële informatie verstrekken.

Laten we dit begrip eens ontrafelen met een eenvoudig voorbeeld:

Stel je voor dat je op zoek bent naar informatie over het behandelen van een verkoudheid. Voor deze Google update kon het zijn dat een willekeurige blogpost hoog in de zoekresultaten verscheen, zelfs als de auteur geen medische achtergrond had, maar wel bijvoorbeeld heel goed was in SEO. Na de Google Medic Update geeft Google de voorkeur aan websites van medische professionals, zoals gezondheidsexperts, artsen of erkende medische instellingen. Dit zorgt ervoor dat de informatie die je vindt betrouwbaar is en gebaseerd is op deskundige kennis.

Waarom? Omdat Google van bepaalde informatie wil waarborgen dat dit waar is. Als je bijvoorbeeld ziek bent en een willekeurige blog zegt dat je iets moet doen, dan betekent dit niet dat dit echt zo is. Je hebt in dit soort gevallen het advies van een expert nodig die weet wat hij zegt. 

Aantonen op een website dat je een expert bent kun je doen door op de website aan te geven waarom een bepaald persoon geschikt is om hier over te schrijven, maar het laten zien dat je een expert bent gebeurd voor een groot deel in de off-page SEO. Als jouw website op veel andere plekken op het internet benoemd wordt als expert dan is de kans groot dat Google hier ook vanuit gaat.

Contentkwaliteit en relevantie

Een ander belangrijk aspect van de Medic Update is de nadruk op contentkwaliteit en relevantie. Dit betekent dat websites niet alleen betrouwbare informatie moeten bieden, maar ook content van hoge kwaliteit die aansluit bij de behoeften van de gebruikers.

Laten we dit begrip verduidelijken met een voorbeeld:

Stel je voor dat je op zoek bent naar informatie over de beste manieren om gewicht te verliezen. Voor deze Google update konden websites met verschillende tips hoog scoren in de zoekresultaten van misschien een beetje vage websites die een poedertje verkopen waarvan je afvalt. Na de Medic Update zal Google de voorkeur geven aan websites die diepgaande en relevante informatie bieden, zoals gedetailleerde dieetplannen, oefenroutines en begeleiding van gecertificeerde voedingsdeskundigen.

In dit voorbeeld zie je bijvoorbeeld als eerste bron de hartstichting staan en hieronder voedingscentrum, beide 2 bronnen van serieuze medische bedrijven (hier lijken ze met Google Ads (SEA) toch minder naar te kijken). 

Conclusie

De Google Medic Update heeft een blijvende impact gehad op de wereld van SEO. Het benadrukken van expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, evenals het bevorderen van relevante content en content van hoge kwaliteit, heeft gezorgd voor een verbetering van de kwaliteit van zoekresultaten voor gebruikers. Als website-eigenaar is het van belang om deze principes te begrijpen en ze in praktijk te brengen om te blijven presteren in de wereld van online zoekopdrachten.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven