Home » Kennisbank » Wat is de BERT-update?

Wat is de BERT-update?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is de BERT-update?

In dit artikel gaan we dieper in op de BERT-update, een spraakmakende ontwikkeling in de wereld van zoekmachines en SEO. Je hebt vast weleens gehoord van BERT, maar wat is het nu eigenlijk? In dit artikel leggen we je stap voor stap uit wat de BERT-update inhoudt, geven we je een definitie en voorbeelden, en laten we je zien waarom het zo belangrijk is voor jouw online aanwezigheid.

Lees ook:

Definitie van de BERT-update

De BERT-update, is een afkorting dat staat voor “Bidirectional Encoder Representations from Transformers”, is een ingrijpende verandering in het algoritme van Google. Klinkt indrukwekkend, toch? Maar laten we dit even ontleden.

Wat is de BERT-update? BERT helpt Google bij het begrijpen van menselijke taal bij een zoekopdracht. Het is als het ware een slim taalbegripmodel dat Google gebruikt om zoekopdrachten beter te begrijpen. Hierdoor kan het zoekresultaten tonen die nauwkeuriger overeenkomen met de intentie achter de zoekopdracht. Google kan websites nog beter begrijpen en ontleden en kan steeds menselijker naar websites kijken en beoordelen. 

Laten we eens een stapje terug doen. Voorheen begreep Google zoekopdrachten vooral op een lineaire manier. Het focuste zich op keywords en probeerde die woorden te matchen met de woorden op webpagina’s. Maar taal is niet altijd zo rechtlijnig. Mensen gebruiken nuances, context en soms zelfs dubbelzinnigheden in hun zoekopdrachten. En dat is waar BERT om de hoek komt kijken.

Google zegt zelf dit over wat BERT is: “Bert is een pre-training benadering voor natuurlijke taalverwerking die kan worden toegepast op een grote hoeveelheid tekst. Het behandelt taken zoals entiteitsherkenning, tagging van delen van de zin, en vraag-antwoord, naast andere processen voor natuurlijke taalverwerking. BERT helpt Google bij het begrijpen van natuurlijke taaltekst van het internet.”

Waarom BERT belangrijk is

Stel je voor dat je op een dag in de stemming bent om een exotisch recept uit te proberen. Je tikt in de zoekbalk: “Kan ik een cake bakken zonder bloem?” Voorheen kon het zijn dat Google de nadruk legde op “cake” en “bloem” en je recepten gaf voor cakes met bloem. Maar met BERT begrijpt Google nu dat het woord “zonder” hier van cruciaal belang is en je alles behalve recepten wilt met bloem. Het begrijpt dat je op zoek bent naar cake-recepten zonder het ingrediënt bloem. Zo krijg je nu relevantere resultaten die aansluiten bij wat je echt wilt, dankzij BERT.

Voorbeelden van BERT in actie

Om dit verder te verduidelijken, laten we eens kijken naar een ander voorbeeld. Stel je voor dat je een reis naar Parijs overweegt en je zoekt naar informatie over het bezoeken van de Eiffeltoren. Voorheen zou Google je waarschijnlijk pagina’s hebben laten zien met feitelijke informatie over de Eiffeltoren, zoals hoogte en geschiedenis. Maar met BERT begrijpt Google nu dat je misschien geïnteresseerd bent in praktische details, zoals openingstijden, toegangsprijzen en tips voor het vermijden van drukte. Dankzij BERT krijg je informatie die echt aansluit bij wat je nodig hebt voor je reisplanning.

Hoe BERT werkt

Nu vraag je je misschien af: hoe kan een algoritme zo slim zijn? Wel, BERT maakt gebruik van transformer modellen, een soort neurale netwerken die speciaal zijn ontworpen om taal te begrijpen. Het bijzondere aan BERT is dat het niet alleen naar de woorden kijkt, maar ook naar de context waarin ze worden gebruikt. Het neemt de woorden voor en na een bepaald woord in aanmerking, waardoor het de betekenis ervan beter kan vastleggen. Dit maakt het algoritme buitengewoon krachtig in het begrijpen van de complexiteit van menselijke taal.

Door BERT zou je kunnen zeggen dat het heel erg kijken naar je focus zoekterm steeds minder belangrijk wordt, omdat BERT zelf kan begrijpen waar een tekst over gaat en hier minder letterlijke keywords voor nodig heeft. 

Conclusie

Dus, wat is de BERT-update? Kort gezegd is het een baanbrekende verbetering van het Google algoritme die de zoekresultaten naar een hoger niveau tilt. Het begrijpt nu beter dan ooit tevoren de nuances, context en intentie (search intent) achter jouw zoekopdracht, waardoor het je relevantere informatie kan bieden. Dit alles is mogelijk dankzij transformer modellen en de slimme werking van BERT. Dus de volgende keer dat je een zoekopdracht invoert, weet je dat BERT in actie is, om ervoor te zorgen dat je de beste resultaten krijgt, zelfs als je woorden een beetje door elkaar geschud zijn.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven