Domain Authority (DA) en Page Authority (PA) zijn termen die veel gebruikt worden in de wereld van SEO (Search Engine Optimization). Ze geven zicht in de SEO-kracht van een backlink en het linkprofiel van een website in zoekresultaten. Hieronder wordt uitgelegd wat DA en PA precies betekenen en hoe ze gemeten worden.
Inhoudsopgave
Wat is Domain Authority (DA)?
Wat is de domain authority (DA)? Domain Authority is een score die de autoriteit beoordeeld met een score van 0 tot 100. Het is een handige manier om de sterkte van je website te vergelijken met andere websites van je concurrent of om te beoordelen hoe waardevol een backlink is die je krijgt. Voorheen werd vaak de Google Page Rank gebruikt, maar deze score is niet meer beschikbaar. De Domain Authority bekijken is hiervoor een goed alternatief. De Domain Authority word gemeten door Moz.
DA wordt dus weergegeven op een schaal van 0 tot 100, waarbij 100 de hoogste score is. Het is echter makkelijker om van bijvoorbeeld 20 naar 30 te stijgen dan van 70 naar 80. Verschillende factoren worden gebruikt om de DA te berekenen, waaronder het aantal ‘linking root domains’, het totaal aantal backlinks, MozRank en MozTrust. De DA-scores worden regelmatig vernieuwd door Moz, hierdoor kunnen deze snel weer veranderen.
Voorbeelden van DA-scores van bekende websites zijn:
- Google: DA 100
- Startkabel: DA 71
- Bing: DA 99
De scores van deze websites zijn extreem hoog. Een gemiddelde website die actief bezig is met linkbuilding heeft tussen een DA tussen de 30 en 40.
Wat is Page Authority (PA)?
Wat is de Page Authority (PA)? Page Authority is een andere SEO metrics van Moz die aangeeft hoe goed een specifieke pagina scoort. De PA wordt ook gemeten op een schaal van 0 tot 100, waarbij een hogere score duidt op betere prestaties in de zoekresultaten.
PA is gebaseerd op dezelfde puntenverdeling als DA, maar het verschil is dat PA specifiek gericht is op individuele URL’s. Als je wilt weten hoe goed je website als geheel presteert, kijk je naar de DA-waarde. Deze waarde is als het ware een verzameling van alle PA-waarden van de verschillende pagina’s op je website.
Hoe meet je DA en PA?
Er zijn verschillende tools beschikbaar waarmee je de DA en PA van een website kunt achterhalen. Manieren om je DA en PA te bekijken zijn:
- Moz Tool Bar: Deze Google Chrome extensie biedt een handige DA- en PA-checker, waarmee je snel de scores van een website kunt zien. Ook biedt de tool nog meer informatie over je website, zoals het aantal domeinen dat naar jouw website linkt en de spamscore.
- Letmepost: Zelf ben ik fan van Letmepost. Hiermee kun je in bulk de DA, PA en spamscore bekijken. Dus wil je je DA in bulk checken? Dat kan via hun!
Hoe verbeter je DA en PA?
Als je de DA en PA van je website wilt verbeteren, zijn er enkele strategieën die je kunt volgen. Hier zijn een paar belangrijke punten:
- Schaf backlinks aan met een hoge DA en PA.
- Zorg voor een goed en gezond linkprofiel.
- Plaats consistent backlinks.
- Spam geen backlinks.
- Bied waardevolle en relevante content die aansluit bij de behoeften van je doelgroep.
- Zorg ervoor dat je pagina’s regelmatig worden bijgewerkt en up-to-date zijn. Dit kan helpen om de relevantie en kwaliteit van je content te behouden.
- Maak je pagina’s specifiek en gericht op bepaalde zoekwoorden (keywords). Dit kan de vindbaarheid en ranking in zoekresultaten verbeteren.
- Zorg voor een aantrekkelijke en leesbare tekst op je pagina’s. Interessante content heeft meer kans om gedeeld te worden en kan daardoor meer waarde krijgen.
- Voeg relevante afbeeldingen, infographics en video’s toe aan je pagina’s. Visuele elementen kunnen de aantrekkelijkheid en de betrokkenheid van je pagina vergroten.
Het verbeteren van zowel de DA als de PA van je website vergt tijd, inspanning en een goede linkbuilding strategie. Het is belangrijk om te onthouden dat deze scores slechts indicatoren zijn en dat er veel andere factoren zijn die van invloed zijn op de prestaties van je website in zoekresultaten.