Wat is crawlen en waarom is het het begin van SEO?

Wat is crawlen en waarom is het het begin van SEO?

Gefeliciteerd, beste lezer! Je hebt zojuist een kijkje genomen in de wonderlijke wereld van het internet, waarin websites als digitale bouwwerken staan, wachtend om ontdekt te worden door niemand minder dan… zoekmachines zoals bijvoorbeeld Google of Bing! 

Ja, de zoekmachines zijn de helden die ervoor zorgen dat je het perfecte recept voor oma’s appeltaart kunt vinden of de nieuwste mode trends kunt spotten. 

Maar hoe weten deze zoekmachines welke websites er zijn en hoe ordenen ze al die informatie? Wel, daar komt het proces van ‘crawlen’ om de hoek kijken. Wij leggen je in dit artikel alles uit over de betekenis van crawlen in zoekmachines zoals Google en Bing. 

Definitie 

Stel je eens voor dat het internet een immense, virtuele jungle is, vol met exotische digitale dieren, zoals websites. Om al deze websites te ontdekken, te begrijpen en te organiseren, hebben zoekmachines een soort digitale ontdekkingsreiziger nodig die alle pagina’s van het internet afgaan om te kijken wat voor informatie hier op te vinden is. Dit is waar ‘crawlen’ zijn intrede doet.

Wat is de betekenis van crawlen? Crawlen is als het volgen van een schatkaart voor zoekmachines. Het is het proces waarbij zoekmachine-robots, ook wel ‘crawlers’ of ‘spiders’ genoemd, als kleine digitale mieren door het web kruipen. Ze volgen links van de ene website naar de andere en verzamelen zo informatie over de pagina’s die ze tegenkomen. 

Net zoals een mier voetafdrukken achterlaat, laten deze crawlers virtuele voetafdrukken achter op de websites die ze bezoeken. Deze voetafdrukken worden geanalyseerd en toegevoegd aan de immense bibliotheek van de zoekmachine, ook wel bekend als de ‘index’.

Nu, laten we het iets technischer maken (maar niet té technisch). Stel je de index voor als een gigantische, digitale boekenplank met miljarden boeken. Elk boek is eigenlijk een beschrijving van een webpagina. En hoe beter een website wordt gecrawld, hoe groter de kans dat het ‘boek’ van die site op de plank van de index belandt. Als je vaak gecrawld wordt, geeft Google of een andere zoekmachine je dus vaker de kans om geïndexeerd te worden. 

Hoe gaat dat allemaal in zijn werk?

Dus, hoe gaat dat crawlen nu eigenlijk in zijn werk? Wel, stel je voor dat je een reusachtige spin bent – niet eng, maar gewoon een vriendelijke spin die op ontdekkingstocht gaat. Je begint bij één website, laten we zeggen dat het een foodblog is. 

Op die website zie je een link naar een ander blogbericht over ’s werelds grootste hamburgers. Je volgt de link, en nu ben je op die hamburgerpagina. Je ziet weer links naar andere pagina’s, zoals één over veganistische recepten en een andere over de geschiedenis van fastfood. Voordat je het weet, heb je als spin een heleboel verschillende pagina’s bezocht en hun informatie verzameld.

Dit is precies wat crawlers doen, maar dan met bits en bytes in plaats van acht harige poten. Ze beginnen op een website, volgen externe en interne links, halen informatie op, en herhalen dit proces keer op keer. Ze doen dit om het meest actuele en relevante overzicht van het web te bieden aan de zoekmachines.

Als een website gecrawld is kan bepaald worden of deze pagina geïndexeerd wordt en op welke keywords deze pagina geïndexeerd zal worden. Deze keywords komen uiteindelijk terecht in de SERP van een zoekmachine. 

Haastige spoed is zelden goed… of toch wel?

Maar wacht even, je bent vast benieuwd: hoe kun je ervoor zorgen dat jouw fantastische website sneller wordt gecrawld dan een luiaard op een cafeïne kick?

Allereerst, zorg ervoor dat je website goed gestructureerd is. Net zoals een kaart met heldere aanwijzingen is voor reizigers, is een gestructureerde website makkelijker te begrijpen voor crawlers. Gebruik duidelijke linkstructuur van interne links om ze door je site te leiden. Als je wilt dat de spin – uh, ik bedoel, de crawler – je nieuwste blogpost vindt, plaats dan een link op je homepage, zodat ze er niet per ongeluk voorbij glippen.

Daarnaast houden crawlers van verse content, net zoals jij van verse pizza houdt. Voeg regelmatig nieuwe en relevante informatie toe aan je website om hun interesse te wekken. Dit kan zijn in de vorm van blogposts, productupdates of nieuwsartikelen.

Als een blogpost, maar niet geïndexeerd wordt in Google, maar wel wordt gecrawlt door Google dan kun je ervoor kiezen om je content te verbeteren tot het moment dat je pagina wel geïndexeerd wordt in een zoekmachine.  

Hoe weet je of de crawlers je pad hebben gekruist?

Nu vraag je je misschien af: “Heeft de digitale spin mijn website eigenlijk bezocht? En zo ja, hoe kom ik daarachter?”

Geweldig nieuws: je kunt de aanwezigheid van crawlers in de digitale wereld volgen met behulp van tools zoals Google Search Console. Deze handige tool vertelt je welke pagina’s van je website zijn gecrawld en hoe vaak. 

Het is als het plaatsen van een klein cameraatje om te zien wie er ’s nachts in je koelkast snuffelt. Maar in plaats van een camera, gebruik je wat geavanceerde technologie.

Hoe kun je zien hoe vaak je gecrawld bent? Ga naar: Google Search Console > Instellingen > Crawlstatistieken > Rapport openen

Afbeelding van Google Search Console met een tabel van de hoeveelheid crawlverzoeken.

Wat is crawl budget?

Laten we het nu hebben over een term die je misschien hebt gehoord en waarvan je dacht dat het iets te maken had met insecten die je zolder infiltreren: het crawl budget.

Stel je het crawl budget voor als een dagelijks ‘snoepje’ voor de crawlers. Ze hebben slechts een beperkte hoeveelheid tijd en middelen om websites te bezoeken en te indexeren. 

Dus, net zoals een kind dat zijn dagelijkse portie snoep krijgt, moeten crawlers slim beslissen welke websites ze willen ‘proeven’. Als je een snelle en goed gestructureerde website hebt met boeiende inhoud, zul je waarschijnlijk een groot deel van dat snoep bemachtigen.

Zorg dus voor een goede website met een duidelijke structuur en goede content. Als je dit hebt dan zal de crawlers van Google een stuk vaker jouw website bekijken dan de website van je concurrent met een slechte website, zonder een goede structuur en content van lage kwaliteit. 

Samenvattend

Crawlen is als een virtuele schattenjacht voor zoekmachines, waarin crawlers als digitale ontdekkingsreizigers door het web reizen en informatie verzamelen over websites. 

Door deze informatie te verzamelen, kunnen zoekmachines een georganiseerde bibliotheek (de index) creëren die ze gebruiken om zoekresultaten te genereren. Om je website sneller te laten crawlen, zorg je voor een goede linkstructuur, nieuwe en relevante content en houd je het crawl budget in gedachten. 

Als je nieuwsgierig bent naar het bezoek van de crawlers, kun je tools zoals Google Search Console gebruiken om hun digitale voetafdrukken te volgen.

Dus, beste lezer, nu begrijp je waarom crawlen zo essentieel is voor je online zichtbaarheid. Je hebt het mysterie van de digitale ontdekkingsreizigers ontrafeld en kunt nu je eigen digitale voetafdrukken beter beheren. Dus ga eropuit, maak je website crawl-vriendelijk en laat de zoekmachines je online pareltje ontdekken!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven