Crawl budget, wat is dat eigenlijk? In dit artikel gaan we dieper in op dit cruciale onderdeel van zoekmachineoptimalisatie (SEO). We leggen je feitelijk uit wat crawl budget is, waarom het zo belangrijk is voor je website en hoe je het kunt optimaliseren. Geen zorgen, we gaan dit allemaal behapbaar maken met leuke voorbeelden. Dus leun achterover en leer alles over crawl budget!
Wat is crawl budget?
Laten we eerst het fundament leggen. Wat is crawl budget? Crawl budget verwijst naar het aantal pagina’s dat een zoekmachine als Google bereid is te ‘crawlen‘ of te doorzoeken met haar webspiders op je website binnen een bepaalde periode.
Crawlen is als een virtuele ontdekkingsreis waarbij zoekmachines door je website bladeren, links volgen en nieuwe content ontdekken. Stel je dit voor als een ijverige mierenkolonie die je tuin doorzoekt naar voedsel.
Definitie
Crawl budget is dus de hoeveelheid tijd en bronnen die een zoekmachine toewijst voor het verkennen van je website met zijn crawlers. In essentie draait het allemaal om hoeveel ‘mogelijkheden’ die je site heeft om geïndexeerd of geherindexeerd te worden.
Andere woorden
Je komt ook wel termen tegen zoals ‘crawlfrequentie’ en ‘crawl limiet’. Deze termen beschrijven verschillende aspecten van crawl budget. Crawlfrequentie verwijst naar hoe vaak zoekmachines je site crawlen. Stel je dit voor als de regelmaat waarmee de postbode bij je langskomt. De crawl limiet is dan weer de grens die aangeeft hoe diep een zoekmachine in je site kan duiken. Denk aan een duiker met een zuurstoftank die tot een bepaalde diepte kan gaan.
Waarom belangrijk voor SEO?
Nu, waarom is dit hele crawl budget gedoe belangrijk voor jouw SEO strategie? Stel je voor dat je een geweldig boek hebt geschreven, maar niemand kan het vinden omdat het begraven ligt onder stapels andere boeken. Dat is wat er kan gebeuren als je crawl budget niet geoptimaliseerd is. Als zoekmachines niet genoeg pagina’s doorzoeken, loop je het risico dat waardevolle content onopgemerkt blijft en je dus niet gaat scoren met die pagina’s in de organische zoekresultaten.
Het is als een schatkaart die ergens onderaan een stapel papieren ligt. Zelfs als de schatkaart leidt naar de meest waardevolle schat die je ooit hebt gezien, heeft niemand er iets aan als ze er niet bij kunnen.
Optimaliseren – waarom en hoe?
Laten we even praktisch kijken. Waarom zou je willen dat zoekmachines meer van je pagina’s crawlen? Stel je voor dat je een prachtige winkel hebt met geweldige producten, maar de etalage is zo vol dat niemand erin kan kijken. Je wilt dat mensen die etalage zien, toch? Hetzelfde geldt voor je website. Je wilt dat zoekmachines je waardevolle content kunnen vinden en tonen aan potentiële bezoekers.
Maar hoe kun je je crawl budget optimaliseren? Simpel gezegd: zorg dat je site gestroomlijnd en goed gestructureerd is. Als een bibliotheek waar boeken netjes in rekken staan. Zorg voor duidelijke interne links zodat zoekmachines makkelijk kunnen navigeren en belangrijke pagina’s kunnen vinden.
Verwijder broken links en pagina’s die niet meer relevant zijn. Het is alsof je je kast opruimt en oude, versleten kleding wegdoet om plaats te maken voor nieuwe outfits.
Zorg daarnaast dat er regelmatig nieuwe en vernieuwde content op je website te vinden is. Als Google je crawlt en elke keer iets nieuws vindt, dan zul je hiervoor waarschijnlijk beloond worden met meer crawlbudget.
Je moet er dus voor zorgen dat je het Google zo aantrekkelijk mogelijk maakt. Zorg er dus voor dat alle SEO aspecten goed op orde zijn, dus de on page, off page en de technische SEO.
Waar kun je het zien?
Je vraagt je misschien af: “Oké, dit klinkt allemaal leuk, maar waar kan ik dit crawlbudget eigenlijk zien?” Stel je voor dat je een magische bril hebt die je laat zien welke delen van je website het meest bezocht worden door zoekmachines. Nou, die bril bestaat niet echt, maar je kunt wel gebruik maken van Google Search Console.
Google Search Console is een dashboard dat je statistieken geeft over hoe vaak je site wordt gecrawld. Het is alsof je een controlepaneel hebt waarmee je kunt zien hoeveel mensen je winkel bezoeken en welke afdelingen het meest populair zijn. Je kunt dus niet zien wat je exacte crawlbudget is, maar je kunt wel zien hoe vaak Google je website crawlt. Als je dit weet en je website gaat optimaliseren voor crawlen, dan kun je in de gaten houden of je website vaker gecrawld wordt.
Hoe bekijk je de hoeveelheid crawlverzoeken in Google?
- Open Google Search Console.
- Ga naar instellingen.
- Ga naar crawlen.
- Klik op rapport openen.
- Bekijk de statistieken.
Veel gemaakte fouten
Laten we eens kijken naar enkele veelgemaakte fouten bij crawl budget. Stel je voor dat je een barbecuefeestje organiseert en je nodigt zoveel mensen uit dat je achtertuin overvol raakt. Sommige gasten kunnen niet eens meer bewegen! Dit gebeurt ook als je te veel pagina’s hebt die geen echte waarde bieden. Zoekmachines kunnen vast komen te zitten in deze ‘dode hoeken’ van je site en missen de belangrijke delen. Zorg er dus voor dat je site efficiënt is en dat elke pagina een doel heeft. Het draait hier allemaal om een goede linkstructuur en het consistent uploaden van nieuwe content van hoge kwaliteit.
Conclusie
Dus daar heb je het, crawl budget in een notendop. Het is als de tijd en aandacht die een speurhond besteedt aan het doorzoeken van een gebied om die ene waardevolle aanwijzing te vinden. Als je je crawl budget begrijpt en optimaliseert, vergroot je de kans dat je website geïndexeerd wordt door zoekmachines zoals Google en dat je uiteindelijk kunt gaan scoren in de organische zoekresultaten. Zonder dat je gecrawld wordt kan je het allemaal wel op orde zijn, maar het crawlen en indexeren is het begin van je SEO. Dus ga aan de slag, maak je website zoekmachinevriendelijk en laat die crawlers hun magie verrichten!