Wat is CPM? (Cost Per Mille)

Wat is CPM?

Welkom terug, lezers! Vandaag gaan we het hebben over een belangrijk onderwerp in de wereld van online marketing: CPM. 

Misschien heb je wel eens van CPM gehoord, maar weet je niet precies wat het betekent en wanneer het handig is om te gebruiken. Geen zorgen, ik ga je alles haarfijn uitleggen, met een vleugje humor en eenvoudige voorbeelden om het leuk en begrijpelijk te maken.

CPM: Wat betekent het eigenlijk?

Wat betekent CPM? CPM staat voor “Cost Per Mille,” wat in het Engels “kosten per duizend” betekent. Het is een term die vaak in de online advertentiewereld wordt gebruikt om aan te geven hoeveel geld adverteerders betalen voor duizend vertoningen van hun advertentie. 

Kort gezegd, CPM geeft aan wat het kost om jouw advertentie duizend keer aan potentiële klanten te laten zien.

Stel je voor dat je een advertentie hebt voor je gloednieuwe pizzarestaurant. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen weten dat je de meest overheerlijke pizza’s in de stad hebt. Hier komt CPM om de hoek kijken. 

Als je een CPM van € 10 hebt en je advertentie wordt duizend keer getoond, betaal je € 10. Het maakt niet uit of mensen daadwerkelijk op je advertentie klikken of niet, je betaalt puur voor de vertoningen.

Een oog met hierin 1000 keer en hierboven een dollarteken. Deze afbeelding staat symbool voor de betekenis van cost per mille.

Waar kom je CPM tegen?

CPM is wijdverspreid en je komt het tegen op verschillende online platformen. Denk aan sociale media zoals Facebook en Instagram, waar je jouw advertenties kunt instellen om aan een groot publiek getoond te worden. 

Maar ook op websites en blogs zie je vaak advertenties die op basis van CPM worden weergegeven. Het is alsof je iemand duizend keer hoort zeggen hoe geweldig je pizzarestaurant is, maar dan in advertentievorm.

Waarom is het voordelig?

Nu vraag je je misschien af: “Waarom zou ik betalen voor duizend vertoningen als mensen niet eens op mijn advertentie klikken?” Dat is een goede vraag, en hier is het slimme antwoord: merkbekendheid.

Stel je voor dat je een nieuwe smaak pizzabeleg hebt bedacht – pindakaas en augurken (ja, echt waar!). Je wilt dat mensen het onthouden, zelfs als ze niet meteen bestellen. Door je advertentie vaak te laten zien, bouw je aan herkenning. De volgende keer dat iemand in de stemming is voor een pizza die anders is dan normaal, komt jouw merk als eerste bij ze op.

Voorbeeld: Laten we zeggen dat Maria je pizzarestaurant voorbij ziet komen, terwijl ze door haar Facebook feed scrolt. Ze heeft op dat moment geen honger, maar jouw advertentie met die ongewone pizzasmaak blijft hangen. Een paar dagen later, als Maria’s vrienden besluiten om pizza te bestellen, herinnert ze zich jouw advertentie en denkt: “Waarom niet? Ik ga voor die pindakaas-augurkenpizza!”

Dit is waar CPM zijn kracht laat zien. Je betaalt voor potentieel en bereik, niet alleen voor directe klikken. Het is als het zaaien van zaadjes in de geesten van mensen, in de hoop dat ze op een dag zullen ontkiemen.

Ook zijn de kosten van 1.000 impressies vaak erg voordelig en zorgen ze ervoor dat je inzicht kunt krijgen in wie je doelgroep is en wie van deze groep het meeste klikt op je advertenties. Hierdoor kun je heel gericht gaan targetten. 

Een afbeelding waarin te zien is hoe je cost per mille berekend: CPM = (1000 x kosten ) : impressies

Wanneer is het voordelig?

CPM is vooral voordelig in situaties waarbij merkbekendheid en blootstelling aan een breed publiek belangrijk zijn. Als je net begint met je bedrijf of als je een nieuw product of een nieuwe dienst lanceert, wil je dat mensen je naam zien en onthouden. CPM is dan een geweldige keuze.

Stel je voor dat je een pizzabezorgdienst hebt die voornamelijk in één stad opereert. Je wilt dat zoveel mogelijk mensen in die stad weten dat jouw bezorgservice snel, betrouwbaar en heerlijk is. 

Door CPM te gebruiken, kun je jouw advertentie aan een groot aantal lokale mensen tonen, zelfs als ze niet onmiddellijk besluiten om een pizza te bestellen. Het draait allemaal om het creëren van die blijvende indruk.

Bij partijen zoals Facebook en Instagram krijg je een geschatte aantal kliks en impressies wanneer je een bepaald bedrag invult. Hierbij komt achteraf uit hoeveel je hebt betaald voor 1.000 impressies, maar het wordt van tevoren nooit precies aangegeven. De kosten van een CPM advertentie zijn bij partijen zoals Facebook en Instagram rond de € 7,50 per 1.000 impressies.

Conclusie

CPM, oftewel Cost Per Mille, is een essentieel concept in de online advertentiewereld. Het vertelt je hoeveel geld je betaalt voor duizend vertoningen van je advertentie. Hoewel je niet direct betaalt voor klikken, is CPM een krachtig hulpmiddel om merkbekendheid op te bouwen en je bedrijf in de hoofden van potentiële klanten te planten.

Dus, wanneer je die grappige pindakaas-augurkenpizza wilt promoten, onthoud dan dat CPM je beste vriend kan zijn. Het gaat erom gezien te worden, herkend te worden en uiteindelijk die hongerige magen te veroveren, zelfs als dat betekent dat je duizend virtuele pizza’s moet uitdelen!

Dat was het voor vandaag, mijn mede-marketeers. Blijf creatief, blijf zichtbaar en laat die CPM zijn werk doen. Tot de volgende keer! 

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven