Afbeelding van: Wat is Cost Per Click (CPC)?

Wat is Cost Per Click (CPC)?

Hey daar, digitale ontdekkingsreiziger! Vandaag duiken we in de wereld van online adverteren en de mysterieuze afkorting “CPC”. Geen paniek, ik ben hier om je door de jungle van digitale marketingtermen te leiden. Dus, grijp je virtuele verrekijker en laten we op avontuur gaan om te ontdekken wat Cost Per Click (CPC) nu eigenlijk betekent!

Betekenis CPC

Stel je voor dat je een eettentje hebt dat heerlijke wafels serveert. Je wilt meer hongerige zielen naar je zaak trekken en besluit om online te adverteren. Hier komt CPC om de hoek kijken! Cost Per Click is een term die wordt gebruikt om de kosten aan te duiden die je betaalt telkens wanneer iemand op je advertentie klikt. Het is als een soort virtuele entree: telkens wanneer iemand binnenkomt, betaal je een bedrag.

Dus wat is CPC? Dit staat voor kosten per klik. Wanneer je een advertentie draait, betaal je voor elke klik. CPC wordt gebruikt bij de meest ads bij zoekmachines zoals Google Ads of Bing Ads. 

Een foto van de Google zoekresultaten

Waarom is cost per click belangrijk?

Nu vraag je je misschien af waarom CPC zo belangrijk is. Nou, stel je voor dat je voor elke gast die je wafeltent binnenstapt, een klein bedrag zou moeten betalen. Je wilt natuurlijk niet te veel betalen, maar je wilt ook niet dat niemand je tent ontdekt, toch? CPC stelt je in staat om gericht te adverteren en alleen te betalen wanneer mensen echt geïnteresseerd zijn in wat je aanbiedt. Het helpt je je advertentiebudget slim te besteden.

Voorbeeld CPC: Het grote voordeel hiervan is wanneer je al weet wat je conversiepercentage is. Dit is dan bijvoorbeeld 5%. Dit betekent dat 1 op de 20 mensen iets koopt. Wanneer je CPC dan € 0,20 is dan betaal je € 4,00 voor 1 conversie. Als je totale winst dan € 10,- zou zijn dan hou je dus € 6,- over. Kortom: je hebt meer zekerheid. 

Waar komt CPC voor?

CPC is overal waar online advertenties zijn, en dat is zo’n beetje elk hoekje en gaatje van het internet tegenwoordig. 

Denk aan zoekmachines zoals Google of Bing, waar je advertenties bovenaan de zoekresultaten kunnen verschijnen. Stel je voor dat je wafeltent nu bovenaan de lijst staat wanneer mensen zoeken naar “knapperige wafels om van te watertanden”. 

Op de meeste social media platformen wordt geen CPC gebruikt, maar betaal je vaak voor het aantal weergaven dat je krijgt op je post en niet voor de kliks. Het nadeel is dat je dus minder goed weet hoeveel een campagne je precies zou kunnen opleveren. Uiteindelijk kan dit wel wanneer je ongeveer je CTR van je campagnes weet. 

Google Ads screenshot waarop de CPC van € 0,26 te zien is.

Tips voor een Lage CPC

Nu we weten wat CPC is en waar het voorkomt wil je natuurlijk weten hoe je je CPC zo laag mogelijk kan houden. Want hé, laten we eerlijk zijn, wie houdt er niet van een goede deal? 

Hier zijn een paar tips om je CPC onder controle te houden en je advertentiebudget te besparen:

1. Laserfocus op relevantie

Stel je voor dat je wafeltentadvertentie opduikt voor mensen die eigenlijk op zoek zijn naar, laten we zeggen, astronautenpakken. Niet echt de juiste doelgroep, toch? Richt je advertenties op specifieke zoekwoorden en interesses die nauw verband houden met wat je aanbiedt – in dit geval, goddelijke wafels! Is dit dan alles? Nee, want als je een lokale winkel bent wil je je niet richten op heel Nederland, maar op een specifieke plaats. Dus: goddelijke wafels Amsterdam. 

Wanneer je wilt besparen op bijvoorbeeld Google Ads maak dan vooral gebruik van long tail zoektermen. Dit soort zoektermen hebben het hoogste conversiepercentage en houden jouw marketingkosten per product zo laag mogelijk. 

2. Landingspagina Magie

Stel je voor dat je wafeladvertentie mensen naar een pagina vol hondenmanden leidt in plaats van naar je knapperige wafelmenu. Verwarrend, toch? Zorg ervoor dat je advertentie en de pagina waar mensen naartoe gaan, naadloos op elkaar aansluiten. Dit verhoogt niet alleen de kans dat mensen blijven hangen, maar het kan ook je CPC verlagen, omdat zoekmachines je belonen voor een goede pagina.

3. Biedslimieten Instellen

Stel je voor dat je op een veiling bent en je probeert te bieden op een vintage stripboek. Als je geen limiet instelt, kun je per ongeluk je hele bankrekening uitgeven. Net als bij bieden, kun je ook biedslimieten instellen voor je CPC. Dit helpt je de controle te behouden over hoeveel je wilt betalen voor die kostbare klikken. Stel altijd een biedingslimiet in. 

Voorbeeld

Stel je voor dat je wafeltentadvertentie verschijnt op een zoekresultatenpagina wanneer hongerige zielen zoeken naar “heerlijke ontbijtopties”. Laten we zeggen dat je biedt op een CPC van € 0,50. Elke keer dat iemand klikt en je website bezoekt, betaal je € 0,50. Als 10 mensen doorklikken, zou dat neerkomen op € 5. Als je weet dat van de 10 mensen 1 iemand daadwerkelijk iets koopt en zorgt voor € 20,- winst dan weet je dat je goed zit omdat je dan € 10,- overhoudt aan winst als je de marketingkosten eraf trekt. 

Nu, dankzij je slimme optimalisatie, geweldige landingspagina en relevante targeting, verhoog je de kans dat mensen niet alleen klikken, maar ook blijven hangen en die zalige wafels bestellen. Hierdoor kan je CPC na verloop van tijd zelfs dalen, omdat zoekmachines merken dat je publiek blij is met wat je te bieden hebt.

Slotgedachten

Zo, avonturier van het internet, nu ben je bekend met de geheimen van CPC! Het is als het betalen van een kleine tol om mensen je digitale wereld binnen te laten. Onthoud dat gericht adverteren, relevante landingspagina’s en het beheersen van je biedingen, de sleutel zijn tot een lagere CPC en een betere algehele advertentie-ervaring. Dus, gooi die virtuele lasso uit en vang die klikken – zonder je bankrekening te plunderen! Happy adverteren!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven