Home » Kennisbank » Wat is Copywriting?

Wat is Copywriting?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is Copywriting?

Copywriting is een belangrijk onderdeel van de moderne communicatie geworden. In dit artikel duiken we diep in op dit vakgebied en beantwoorden we de volgende vragen: Wat is copywriting? Wie is een copywriter? Wat doet een copywriter? Wat moet je goed kunnen? Hoe ziet een goede tekst eruit? Daarnaast verkennen we ook enkele verwante termen en rollen zoals de tekstschrijver, contentmarketing en SEO specialist.

Copywriting betekenis

Wat is copywriting? Copywriting is het schrijven van teksten met als doel mensen te overtuigen, informeren, of aanzetten tot actie. Deze teksten, bekend als ‘copy,’ kunnen variëren van advertenties en productbeschrijvingen tot blogposts en social media updates. Copywriting vormt de brug tussen een merk en zijn publiek, en het is van onschatbare waarde in de wereld van marketing en communicatie. Copywriting komt eigenlijk bij elk bedrijf voor met een commercieel oogpunt. In advertenties, maar dit kan ook in artikelen zijn waar de tekst toch een persoon probeert aan te zetten om iets te kopen.

Wie is een Copywriter?

Wat is een copywriter? Een copywriter is een schrijver van commerciële teksten. Een copywriter is dus de schrijver achter deze copywriting teksten. Copywriters zijn verantwoordelijk voor het schrijven van overtuigende, informatieve en boeiende teksten die de aandacht trekt en de gewenste reactie van het publiek oproept. Een goede copywriter is als een verhalenverteller en een verkoper in een – ze moeten de kunst van het schrijven beheersen en tegelijkertijd begrijpen hoe ze de lezer kunnen aansporen tot actie.

Een copywriter wordt vaak als iets anders gezien dan een tekstschrijver, omdat een copywriter niet alleen een stuk tekst moet kunnen typen, maar een stuk tekst die mensen ergens van overtuigd. Om mensen te kunnen overtuigen van iets in een stuk tekst is vaak veel kennis van het product of onderwerp vereist omdat mensen telkens op een andere manier overtuigd kunnen worden.

Andere Woorden

Voor het woord copywriter worden soms ook andere woorden gebruikt. Voordat we verder gaan, laten we enkele andere woorden verduidelijken:

 • Tekstschrijver: Een tekstschrijver is iemand die goed is in het schrijven van teksten over een bepaald vakgebied. Het verschil tussen een copywriter en een tekstschrijver, is dat een tekstschrijver niet per se een verkopende tekst schrijft, maar dat een tekstschrijver van alles kan schrijven. Is een tekstschrijver en een copywriter hetzelfde? Nee, een tekstschrijver schrijft enkel teksten en een copywriter schrijft teksten die mensen aanspoort tot actie.
 • Content marketing: Dit is het proces van het creëren en verspreiden van waardevolle content om een publiek aan te trekken en te behouden. Copywriting speelt hier een belangrijke rol bij het maken van relevante en boeiende teksten. Echter is contentmarketing meer dan alleen het schrijven van teksten en zijn veel meer dingen dan alleen teksten.  
 • SEO Specialist: Een SEO specialist richt zich op zoekmachineoptimalisatie (SEO). Ze zorgen ervoor dat de geschreven content geoptimaliseerd is voor zoekmachines, zodat deze hoger wordt weergegeven in de SERP. Is een SEO specialist en copywriter hetzelfde? Nee, een SEO specialist schrijft dus ook meestal zelf teksten, maar dit is ook iets anders dan een copywriter. Een SEO specialist is gericht op het schrijven van een tekst die aantrekkelijk is voor zoekmachines (vooral on page SEO) en een copywriter commerciële teksten die niet per definitie SEO optimaal zijn.

Wat doet een Copywriter?

Maar wat doet een copywriter allemaal? Een copywriter draagt vele hoeden. Ze kunnen teksten schrijven voor verschillende doeleinden, waaronder:

 • Reclamecopy: Dit zijn slogans, advertenties en marketingmateriaal om producten en diensten te promoten.
 • Webcontent: Het schrijven van websitepagina’s, blogberichten en productbeschrijvingen om online aanwezigheid op te bouwen en klanten te informeren.
 • E-mailmarketing: Het opstellen van e-mails die abonnees aanspreken en aanzetten tot actie, zoals aankopen of inschrijvingen.
 • Sociale media: Het maken van boeiende en relevante berichten voor platforms zoals Facebook, Instagram en Twitter om de betrokkenheid van het publiek te vergroten.

Wat Moet Je Goed Kunnen?

Wat moet je goed kunnen als je wilt beginnen met copywriting? Een goede copywriter moet een reeks vaardigheden beheersen, waaronder:

 • Creativiteit: Het vermogen om originele en boeiende ideeën te bedenken en deze om te zetten in overtuigende copy.
 • Onderzoek: Het grondig onderzoeken van onderwerpen om accurate en informatieve content te kunnen maken.
 • Doelgroep begrijpen: Het begrijpen van de doelgroep en hun behoeften, zodat de copy effectief op hen kan inspelen.
 • Storytelling: Het vermogen om verhalen te vertellen die mensen raken en betrekken.
 • SEO kennis: Basiskennis van zoekmachineoptimalisatie (SEO) om content te maken die goed presteert in de organische zoekresultaten.
 • Aandacht voor detail: Het vermogen om grammaticale fouten en spelfouten te vermijden en goed lopende zinnen te schrijven.

Hoe ziet een goede tekst eruit?

Een goede tekst is als een meeslepend verhaal dat de lezer vastgrijpt en niet meer loslaat. Het begint met een pakkende kop die nieuwsgierigheid opwekt. De tekst moet duidelijk, beknopt en relevant zijn voor het publiek. Gebruik eenvoudige taal en vermijd jargon, tenzij het gepast is voor de doelgroep.

Wat is copywriting?

Copywriting is het schrijven van commerciële teksten.

Wat doe je als copywriter?

Als copywriter hou je je bezig met het schrijven van commerciële teksten voor bijvoorbeeld: advertenties, social media berichten of andere reclame vormen.

Is copywriting moeilijk?

Het is niet moeilijk om te beginnen, maar als je met bepaalde producten mensen moet overtuigen vereist dit vaak veel kennis van het product om mensen op de meest optimale manier een te kunnen spreken.

Is een copywriter hetzelfde als een tekstschrijver?

Nee, een tekstschrijver schrijft alle soorten teksten en een copywriter richt zich alleen op het schrijven van commerciële teksten.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven