Wat is content marketing?

Wat is content marketing?

Ahoy daar, nieuwsgierige ontdekkingsreiziger! Ben je klaar om een diepe duik te nemen in de wonderlijke wereld van content marketing? Goed nieuws, want ik ga je meenemen op een magische reis vol kennis, inzichten en verhalen over dit fenomenale fenomeen. Samen zullen we de geheimen ontrafelen achter wat content marketing precies is, waarom het zo’n opwaartse trend kent, welke vormen content kan aannemen en hoe jijzelf een meester in content marketing kunt worden. Leun achterover, ontspan en laat ons beginnen met deze betoverende expeditie.

Betekenis content marketing: Wat is Het?

Stel je voor dat je een meesterbrein bent dat constant nadenkt over hoe je mensen kunt betoveren. Content marketing is als die magie die je gebruikt om mensen te verrassen, informeren en vermaken zonder hen lastig te vallen. In de kern draait het allemaal om het creëren en delen van waardevolle, relevante en boeiende content met je doelgroep. Dit helpt niet alleen om hun aandacht te trekken, maar ook om een diepere band met hen op te bouwen. Content marketing is de kunst van geven, en door te geven win je harten.

Waarom is het zo populair?

Stel je voor dat je op een feestje bent en je ontmoet iemand die je alleen maar vertelt hoe geweldig ze is. Zou je graag met die persoon praten? Precies, waarschijnlijk niet. 

In een wereld vol schreeuwerige reclames en agressieve verkooppraatjes komt content marketing naar voren als een ware held. Het draait om het geven van waarde voordat je iets in ruil vraagt. Hierdoor bouw je niet alleen vertrouwen op, maar ook een loyale schare fans.

Waarom content marketing zo populair is, is omdat jij eerst waarde biedt voordat je iets terugverwacht. Zo delen veel marketingbureaus nu ook allemaal artikelen met hun marketinggeheimen, maar dit doen ze om klanten waarde te leveren voordat ze iets terug verwachten. 

Vormen van content

Nu je begrijpt waarom content marketing zo cruciaal is, laten we eens kijken naar de aan paar vormen die je content kan aannemen:

1. Blogposts

Stel je voor dat je een mode-expert bent. Je kunt blogposts schrijven over de nieuwste trends, tips voor het mixen en matchen van outfits en zelfs achtergrondverhalen over iconische ontwerpers. Mensen zullen smullen van je inzichten. Een voordeel van het schrijven van een artikel of blog en deze publiceren op een website, is dat je hoog in de organische zoekresultaten kunt komen als je goede content publiceert en deze SEO optimaliseert.

Hubspot blogs op de website

2. Video’s

Laten we zeggen dat je een techfanaat bent. Je kunt video’s maken waarin je productrecensies doet, nieuwe gadgets laat zien en technische problemen oplost. Je publiek zal je beschouwen als hun digitale gids. Vroeger werden video’s tegenwoordig alleen geüpload op YouTube, maar tegenwoordig worden video’s in allerlei vormen gezet en gepubliceerd op social media. 

Hubspot video's op YouTube

3. Infographics

Stel je voor dat je een gezondheidsgoeroe bent. Je kunt een prachtige infographic maken over de voordelen van verschillende superfoods. Dit zal je publiek aanmoedigen om gezonder te eten. Een infographic geeft in een makkelijk overzicht iets weer. Doordat je het als bedrijf makkelijker maakt voor de mensen zal dit positief werken voor het imago van je onderneming. 

Hubspot screenshot van de infograhics

4. Podcasts

Als je een verhalenverteller in hart en nieren bent, kun je podcasts maken met boeiende verhalen, interviews met interessante mensen en diepgaande discussies over onderwerpen die je publiek aanspreken. Podcasts worden tegenwoordig steeds populairder. Het voordeel van een podcast, is dat je het ook kan filmen en deze content ook weer gebruiken voor video’s en publiceren op YouTube en social media. 

Screenshot van een podcast van Hubspot

De voordelen

Laten we eens een blik werpen op waarom content marketing een strategie is die je absoluut moet omarmen:

Voordelen van content marketing

 • Krachtige relaties: Door waardevolle inhoud te delen, bouw je sterke relaties op met je publiek.
 • Schijnwerper op jou: Reguliere contentcreatie verbetert je zichtbaarheid in zoekmachines.
 • Magnetisme op sociale media: Geweldige content wordt gedeeld, waardoor je gratis mond-tot-mondreclame krijgt.
 • Geloofwaardigheid winst: Door deskundige inhoud te bieden, word je gezien als een betrouwbare bron en zullen mensen sneller klant worden.

Nadelen van Content Marketing

 • Investering van tijd: Het maken van hoogwaardige content vergt tijd en toewijding. Ook moet je goed uitkijken dat je geen onwaarheden publiceert en goed onderzoek doet naar alles wat je zegt. 
 • Onzichtbare Resultaten op Korte Termijn: Content marketing is een langetermijnstrategie, dus geduld is hierbij vereist.
 • Hoge concurrentie: Aangezien veel merken content marketing omarmen, moet je echt opvallen omdat de concurrentie vaak hoog is. 

Tips voor een succesvolle strategie

Als je klaar bent om je eigen content marketing tovenarij te ontketenen, laat me je dan begeleiden met enkele belangrijke tips:

 • Ken je publiek: Begrijp goed wat je doelgroep interesseert en wat hen boeit. Bijvoorbeeld: Als jij een B2C kledingwinkel hebt en je contentmarketing gaat doen op LinkedIn dan zal dit niet goed werken omdat LinkedIn een B2B platform is. Zorg ervoor dat je weet waar jouw doelgroep wel te vinden is en wat ze willen zien van je merk. 
 • Betrouwbaarheid: Zorg ervoor dat je inhoud feitelijk correct en betrouwbaar is. Controleer altijd alles een paar keer voordat je iets publiceert. Een kleine fout kan al fataal zijn voor je merk. 
 • Wees uniek: Wees creatief en vernieuwend om de aandacht te trekken.
 • Zorg voor regelmatige content: Biedt consistente, waardevolle content om je publiek te blijven betoveren.
 • Interactieve content: Wees actief en betrokken bij reacties om een gemeenschap te bouwen.

Content marketing is overal

Onthoud dat content marketing niet stopt op je website. Het kan worden uitgebreid naar sociale mediaplatforms, gastbijdragen op andere sites en zelfs e-mailnieuwsbrieven. Hierdoor vergroot je je bereik en bied je waarde aan een bredere gemeenschap.

De onthulling van de meester: slotgedachten

Nu ben je uitgerust met de kennis om een ware content marketing meester te worden. Je begrijpt niet alleen wat het inhoudt, maar ook waarom het zo belangrijk is voor moderne marketing. 

De kern is om waarde te bieden, relaties te cultiveren en je publiek te betoveren met je content. Dus grijp die toverstaf van creativiteit en begin met het creëren van content die het hart en de geest van je publiek zal veroveren!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven