Home » Kennisbank » Wat is Branded search? 

Wat is Branded search? 

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is branded search?

Branded search – je hebt er wellicht van gehoord, maar wat betekent het eigenlijk? En waarom is het zo belangrijk voor zoekmachineoptimalisatie (SEO)? In dit artikel duiken we dieper in op het concept van branded search, leggen we de betekenis ervan uit en ontdekken we waarom het een belangrijke rol speelt in de wereld van SEO.

Branded search betekenis

Laten we beginnen met de feiten. Wat is branded search? Branded search staat voor zoekopdrachten waarin gebruikers specifiek de naam van een merk, bedrijf, product, of dienst in de zoekmachine invoeren om gerichte informatie te verkrijgen. Simpel gezegd, het is wanneer mensen actief op zoek zijn naar jouw merk of wat je aanbiedt.

Stel je bijvoorbeeld voor dat je een fervent liefhebber bent van heerlijke ijsjes, en je hebt de onweerstaanbare drang naar een bolletje Ben & Jerry’s Chocolate Fudge Brownie. Wat doe je dan? Juist, je pakt je smartphone of computer en typt in de zoekbalk “Ben & Jerry’s Chocolate Fudge Brownie ijs.” Dat, beste lezer, is een perfect voorbeeld van branded search.

Andere voorbeelden van branded search zijn:

  • Sneakers Zalando
  • Jassen Wehkamp
  • Bed kopen Ikea
  • Contactpagina Bijenkorf

Waarom is Branded Search Belangrijk?

Nu je weet wat branded search, is laten we eens duiken in waarom het van essentieel belang is voor SEO en jouw online aanwezigheid.

1. Sterke merkidentiteit

Branded search is als een teken van waardering van je publiek. Wanneer mensen jouw merknaam in een zoekmachine invoeren, geeft dat aan dat ze al bekend zijn met jouw merk of producten. Het laat een sterke merkidentiteit en klantloyaliteit zien aan Google.

2. Hogere conversieratio’s

Mensen die naar specifieke merken zoeken, zijn vaak al verder in de koopcyclus. Ze hebben interesse getoond in jouw producten of diensten en zijn waarschijnlijk eerder geneigd om te converteren. Dit kan leiden tot hogere conversieratio’s en een positieve impact op je bedrijfsresultaten. Naast een hoger conversieratio is de CTR met branded search ook vaak hoog omdat ze expliciet op zoek zijn naar een bepaald merk. 

3. Verbeterde Zoekmachine Rankings

Search engines, zoals Google, houden (waarschijnlijk) rekening met de frequentie waarmee jouw merknaam wordt gezocht. Een toenemend aantal branded searches kan jouw algemene organische zoekmachinepositie waarschijnlijk verbeteren, omdat dit een positief signaal geeft naar Google toe. Het vergroot de betrouwbaarheid van jouw website en zorgt voor een betere zichtbaarheid.

4. Concurrentievoordeel

Branded search kan ook een concurrentievoordeel bieden. Als mensen actief naar jouw merk zoeken, hebben ze minder kans om de concurrentie te overwegen, omdat ze deze simpelweg niet tegenkomen. Het stelt je in staat om jouw merk prominent in de schijnwerpers te plaatsen en de aandacht van potentiële klanten vast te leggen.

Bij branded search is het makkelijker om bovenaan te staan met jou merk als mensen expleciet jou merk opzoeken, maar het zou heel zonde zijn als je dit soort laaghangendfruit niet zou meepakken. Nu we begrijpen waarom branded search zo waardevol is, laten we eens kijken naar hoe je het kunt optimaliseren voor SEO. Manieren om het te optimaliseren zijn:

  • Gebruiken van gerelateerde zoekwoorden
  • Content maken van hoge kwaliteit
  • Gebruikservaring verbeteren
  • Werken aan je online aanwezigheid

Gebruik van gerelateerde zoekwoorden

Naast je merknaam, moet je ook gerelateerde zoekwoorden opnemen in je content. Dit kunnen productnamen, kenmerken of andere relevante zoektermen zijn. Zorg ervoor dat deze zoekwoorden op een natuurlijke en zinvolle manier worden geïntegreerd. Wanneer mensen dan een product zoeken met jouw merknaam, dan kom jij eerder bovenaan te staan dan wanneer je niet de juiste keywords hebt gebruikt.

Maak hoogwaardige content

Hoogwaardige content is de sleutel tot een sterke online aanwezigheid. Zorg ervoor dat je website informatieve, boeiende en relevante content bevat die aansluit bij de behoeften van je doelgroep. Omdat ook andere mensen op jou merk kunnen scoren moet je ervoor zorgen dat jij als website de beste content maakt, zodat jij bovenaan komt te staan met branded search zoekopdrachten. 

Verbeter de gebruikerservaring

Naast goede content en een goede on page SEO, is de technische SEO ook belangrijk om hoog te scoren in Google. Een overzichtelijke en gebruiksvriendelijke website is ook van groot belang. Zorg voor een snelle website, een duidelijke navigatie en mobielvriendelijkheid om de gebruikerservaring te verbeteren.

Werk aan je online aanwezigheid

Actief werken aan je online reputatie is van groot cruciaal belang. Zorg ervoor dat je lokale SEO op orde is om aan Google duidelijk te maken dat jij echt een merk bent en zorg daarnaast voor een goede off page SEO linkbuilding strategie. Ontvang backlinks van websites die autoriteit zijn in jouw niche. 

Conclusie

Branded search is veel meer dan alleen maar het intypen van een merknaam in een zoekmachine. Het is een teken van klantloyaliteit, geloofwaardigheid en succes in de online wereld. Door te begrijpen wat branded search, is en waarom het belangrijk is voor SEO, kun je je online strategie verbeteren en de concurrentie een stap voor blijven.

Dus, de volgende keer dat je hunkert naar een heerlijk ijsje, denk dan aan de kracht van branded search en hoe het jouw favoriete merk naar de top van de zoekresultaten brengt. Blijf investeren in je merkidentiteit, contentkwaliteit en gebruikerservaring, en je zult de vruchten plukken van een bloeiende online aanwezigheid. Veel succes!

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven