Wat is artikelmarketing? Waarom dit de beste strategie is voor SEO
Home » Kennisbank » Wat is artikelmarketing?

Wat is artikelmarketing?

Auteur:

Update:

Wat is artikelmarketing?

Artikelmarketing is een krachtige strategie binnen de wereld van online marketing. In dit artikel gaan we dieper in op wat artikelmarketing precies is, de voordelen en nadelen ervan, het belang van linkbuilding en hebben we voorbeelden om je een duidelijk beeld te geven van deze marketingstrategie.

Definitie van artikelmarketing

Wat is artikelmarketing? Artikelmarketing is een tactiek waarbij je waardevolle en relevante artikelen maakt en publiceert met als doel je merk, producten of diensten onder de aandacht te brengen bij je doelgroep. Deze artikelen kunnen worden gepubliceerd op je eigen website, blogs of externe platforms zoals artikelwebsites en nieuwsportals. 

Andere Woorden voor Artikelmarketing

Soms wordt artikelmarketing ook wel “content marketing” genoemd, omdat het draait om het creëren en delen van waardevolle content. Het doel is om niet alleen je expertise te tonen, maar ook potentiële klanten te informeren en aan te trekken. Echter is het begrip content marketing breder dan alleen artikelmarketing. Artikelmarketing is een onderdeel van contentmarketing.

Artikel marketing en linkbuilding

Als je artikelen schrijft op andere mensen hun website, dan kun je hier links in verwerken naar je eigen website. Dit heeft als voordeel voor de website waar je op publiceert dat ze gratis kwalitatieve content hebben en het voordeel voor jou is dat je een gratis backlink hebt wat een positief signaal geeft aan Google. Het plaatsen van artikelen op andere websites wordt ook wel gastbloggen genoemd en is een bekende linkbuilding strategie.

Een belangrijk onderdeel van artikelmarketing is linkbuilding. Linkbuilding houdt in dat je relevante links naar je website opneemt in je artikelen. Deze links kunnen intern zijn, wat betekent dat ze verwijzen naar andere pagina’s op jouw website, of extern, waarbij je naar betrouwbare bronnen buiten je website linkt. Bij linkbuilding gaat het om het verzamelen van externe links (backlinks) Zoekmachines zoals Google zien kwalitatieve en relevante backlinks als een positieve stem naar jou website en kan ervoor zorgen dat je meer als autoriteit wordt gezien wat resulteert in hogere organische zoekresultaten.

Artikelmarketing wordt veel gebruikt in linkbuilding omdat je waarde biedt in de ruil voor een backlink. Jij schrijft een artikel voor de website en zij geven jou een waardevolle externe link naar jouw website. Zo zijn beide partijen tevreden. 

Op ons platform kun je ook makkelijk artikelplaatsingen kopen en verkopen. Hierdoor kun je makkelijk een kwalitatieve linkbuildingstrategie uitvoeren. 

Stel je voor dat je een artikel schrijft over de beste fitnessoefeningen. Als andere fitness websites naar dit artikel verwijzen dan ziet Google dit als soort stemmen naar jouw artikel. Hierdoor is de kans groot dat dit bevorderlijk is voor je organische zoekresultaten.

Voordelen van artikelmarketing

Artikelmarketing biedt diverse voordelen voor je online marketingstrategie:

 • Zichtbaarheid en Autoriteit: Door waardevolle informatie te delen, positioneer je jezelf als een expert in je vakgebied, waardoor mensen eerder geneigd zijn jouw advies en producten te vertrouwen.
 • SEO Boost: Goed geschreven en geoptimaliseerde artikelen kunnen je organische positie van de keywords waar je over schrijft verbeteren, wat weer kan leiden tot meer organisch verkeer naar je website.
 • Backlinks: Door het schrijven van goede artikelen kan het zijn dat je organisch backlinks (link earning) ontvangt van andere websites. Backlinks kunnen weer bevorderlijk zijn voor je organische posities.
 • Publieksbetrokkenheid: Interessante en nuttige content moedigt lezers aan om betrokken te raken, te delen en te reageren, wat de betrokkenheid bij je merk vergroot.

Stel je voor dat je een online winkel hebt met tuinbenodigdheden. Door artikelen te schrijven over seizoensgebonden plantverzorging, trek je niet alleen lezers aan die geïnteresseerd zijn in tuinieren, maar laat je ook zien dat je om hun succes geeft.

Nadelen van Artikelmarketing

Natuurlijk heeft artikelmarketing ook aan aantal nadelen:

 • Tijd en inzet: Het maken van content van hoge kwaliteit kost veel tijd en moeite, wat een uitdaging kan zijn voor drukke ondernemers.
 • Resultaten op de lange termijn: Het kan even duren voordat je de vruchten plukt van je inspanningen. Artikelmarketing is een strategie voor de lange termijn.
 • Concurrentie: Aangezien veel merken artikelmarketing toepassen, kan het lastig zijn om op te vallen tussen de massa.
 • Kans op slecht imago: Als je 1 keer foutieve informatie publiceert in een artikel, kan dit al je merkimago schaden waardoor mensen je eerder gaan wantrouwen dan vertrouwen. 

Stel je voor dat je een start-up hebt die gezonde snacks maakt. Je schrijft een artikel over de voordelen van biologische ingrediënten. Ondanks de concurrentie toon je je unieke aanpak door een vermakelijk verhaal te delen over hoe je een zoektocht naar de perfecte ingrediënten hebt doorgemaakt.

Voorbeelden van Artikelmarketing

 • Instructiehandleidingen: Een bedrijf dat keukenapparatuur verkoopt, kan artikelen schrijven over hoe je de apparaten moet gebruiken en onderhouden. Bijvoorbeeld: hoe ontkalk je een waterkoker.
 • Trendanalyses: Een modewinkel kan artikelen delen over de nieuwste trends en hoe je deze kunt toepassen in je eigen garderobe. Bijvoorbeeld: de nieuwste herfsttrends.
 • Probleemoplossing: Een IT-bedrijf kan artikelen schrijven over veelvoorkomende technische problemen en hoe je ze kunt oplossen. Bijvoorbeeld: een 404 error op je WordPress website.

Stel je voor dat je een reisbureau hebt. Je schrijft een artikel over het plannen van de perfecte vakantie. Je kunt een verhaal schrijven over hoe een koppel met je hulp hun droomreis heeft samengesteld en het meeste uit hun avontuur heeft gehaald.

Conclusie

Artikelmarketing is een krachtige marketingtool om je merk te laten groeien, je autoriteit te versterken en waarde aan je doelgroep te bieden. Hoewel het enige inspanning vergt, kunnen de voordelen op de lange termijn zeker de moeite waard zijn. Met de juiste aanpak, boeiende content en slimme linkbuilding kun je artikelmarketing tot een waardevol onderdeel van je digitale marketingstrategie maken. Onthoud dat consistentie en creativiteit de sleutels zijn tot succes in dit vakgebied.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven