Home » Kennisbank » Wat is above the fold?

Wat is above the fold?

Laatste update

Wat is above the fold?

In dit artikel gaan we diep in op het concept ‘Above the Fold’. We zullen bespreken wat het precies betekent, waarom het van cruciaal belang is in webdesign, en hoe het een behoorlijke impact kan hebben op je SEO strategie. Laten we direct van start gaan!

Above the fold

Wat is Above the Fold? Boven de vouw, oftewel ‘Above the Fold’, is een term die zijn oorsprong vindt in de krantenindustrie. Het verwijst naar het deel van de krant dat zichtbaar is wanneer deze voor het eerst wordt uitgevouwen – voordat je verder bladert. In de context van webdesign heeft ‘Above the Fold’ betrekking op het gedeelte van een webpagina dat zichtbaar is zonder naar beneden te scrollen.

Betekenis van ‘Above the Fold’

Stel je voor dat je een fysieke krant openslaat, en het belangrijkste nieuws, de koppen en enkele boeiende artikelen direct zichtbaar zijn. Dat is ‘Above the Fold’. Op een website vertaalt dit zich naar het eerste deel van de webpagina dat een bezoeker ziet voordat ze enige interactie hebben met de site – zonder te scrollen.

Waarom is dit belangrijk voor SEO?

Laten we de diepte ingaan over waarom ‘Above the Fold’ zo belangrijk is voor SEO. Stel je voor dat je op een website terechtkomt en je moet naar beneden scrollen om de belangrijkste informatie te vinden. Dat kan een frustrerende ervaring zijn voor bezoekers, en zoekmachines houden hier rekening mee. Een goede above the fold is belangrijk omdat:

  • Bounce Rate: Als je website niet meteen relevante en boeiende content boven de vouw heeft, kunnen bezoekers snel vertrekken. Een hoge bounce rate is een negatieve SEO factor, omdat het aangeeft dat je website niet aan de verwachtingen van gebruikers voldoet. Let wel op: de bounce rate is geen officiële rankingfactor volgens Google.

Stel je voor dat je een restaurant binnenstapt en de menukaart pas zichtbaar is als je de voordeur uit bent. Niet bepaald uitnodigend, toch?

  • Laadtijd: Als je boven de vouw te zwaar belast met grote afbeeldingen of andere elementen, kan dit de snelheid van je pagina vertragen. Trage laadtijden zijn schadelijk voor zowel gebruikerservaring als SEO (lees ook: snelheid en SEO).

Vergelijk het met wachten op een langzame ober voordat je überhaupt kunt bestellen. Mensen houden van snelle service.

  • Keyword Placement: Je belangrijkste zoekwoorden moeten boven de vouw verschijnen. Dit helpt zoekmachines begrijpen waar je pagina over gaat en kan bijdragen aan een betere ranking.

Stel je voor dat je een boek leest en de titel pas op de laatste bladzijde staat – je zou in verwarring raken over het onderwerp.

Nu we hebben uitgelegd waarom ‘Above the Fold’ essentieel is voor SEO, laten we teruggaan naar een verhaal dat dit concept verder illustreert.

Stel je voor dat je een oude vriend bezoekt en zijn voordeur niet kunt vinden, omdat deze verstopt is achter een enorme stapel dozen. Je raakt gefrustreerd en overweegt zelfs om te vertrekken. Zo werkt het ook op het web – als je belangrijke informatie verstopt, verlies je bezoekers.

Als je nu denkt: “Hoe pas ik dit toe op mijn website?”, dan zijn hier een aantal praktische tips:

  • Korte en krachtige content: Zorg ervoor dat je boven de vouw relevante en beknopte informatie plaatst.
  • Aantrekkelijke koppen: Gebruik aantrekkelijke en duidelijke koppen die de aandacht trekken.
  • Snelle laadtijden: Optimaliseer afbeeldingen en code om de laadtijden te versnellen.
  • Adaptive design: Zorg ervoor dat je website goed werkt op mobiele apparaten, omdat veel mensen via hun smartphone browsen.
  • SEO optimalisatie: Plaats belangrijke zoekwoorden boven de vouw, maar overdrijf niet. Houd de gebruikerservaring in gedachten.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven