Home » Kennisbank » Waarom Google E-A-T belangrijk is voor SEO

Waarom Google E-A-T belangrijk is voor SEO

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Waarom Google E-A-T belangrijk is voor SEO

Heb je je ooit afgevraagd waarom sommige websites hoger in de zoekresultaten staan dan andere? Het heeft alles te maken met Google’s honger naar expertise, autoriteit en betrouwbaarheid, oftewel E-A-T. Dit is geen nieuw dieet of hippe trend, maar een cruciaal concept dat jouw online zichtbaarheid in de organische zoekresultaten van Google of andere zoekmachines kan vergroten. In dit artikel duiken we dieper in op wat Google E-A-T is en hoe je het in je voordeel kunt gebruiken, vooral als het gaat om lokale SEO.

Wat is Google E-A-T?

Waar staat de afkorting Google EAT voor? Google E-A-T staat voor Expertise, Authoritativeness en Trustworthiness. Dit principe zijn de drie kernpunten waar Google naar kijkt bij het beoordelen van de kwaliteit van webpagina’s en websites. Kortom, Google wil ervoor zorgen dat de informatie die het aan zijn gebruikers presenteert afkomstig is van betrouwbare bronnen met echte deskundigheid.

Het nadeel van het Google E-A-T principe, is dat het moeilijk te bepalen is wanneer je goed bezig bent en je je Google E-A-T niet zomaar kan meten. Het is belangrijk om er simpelweg zoveel mogelijk aan te doen om zo goed mogelijk aan deze voorwaarden van Google te voldoen, maar je weet nooit zeker of je er echt aan voldoet. Het opbouwen van vertrouwen van Google kost (helaas) simpelweg gewoon veel tijd en energie. 

Stel je voor dat je een nieuwe autodealer bent in een stad vol met autodealers. Als iemand op zoek is naar betrouwbaar advies over autoreparaties, wie zou je eerder vertrouwen? De ervaren monteur met jarenlange expertise die al tientallen auto’s heeft gerepareerd, of de nieuwkomer die net zijn eerste olieverversing heeft gedaan?

Is het EAT principe voor elke website even belangrijk?

Het Google EAT principe is voor elk website belangrijk, maar voor de ene website wel belangrijker dan de andere. Google EAT is vooral belangrijk voor YMYL (Your Money or Your Life) websites die in deze Google guidelines worden besproken. Dit soort websites hebben een grote impact op mensen, hun geld en/of hun leven waardoor betrouwbare informatie zeer belangrijk is. Google beschrijft als websites die: potentiële impact kunnen hebben op een persoon zijn toekomstige blijheid, gezondheid, financiële stabiliteit of zijn veiligheid. 

Branches die hieronder de YMYL vallen zijn onder andere:

  • Shopping of financiële transacties pagina’s
  • Financiële informatie pagina’s
  • Medische informatie pagina’s
  • Nieuwsartikelen
  • Andere pagina’s zoals: adoptie en veiligheid

Expertise

Bij Google begint het allemaal met expertise. Dit betekent dat je content moet worden geschreven door mensen die daadwerkelijk weten waar ze het over hebben. Het is alsof je naar een bakker gaat voor vers brood in plaats van naar de fietsenmaker, simpelweg omdat de bakker de expertise heeft in broodbakken. Het kan zijn dat jij dit artikel schrijft en denkt: ik heb expertise in dit onderwerp en dan is dat goed, maar zo werkt het niet. Je moet aan Google ook duidelijk maken dat jij een expert bent. Dit kan je dan doen door een auteurspagina aan te maken en hierin meer te vertellen over de schrijver van het artikel en waarom hij gekwalificeerd is om dit artikel te schrijven.

Stel je voor dat je een artikel leest over het kweken van exotische planten. Zou je eerder vertrouwen op advies van een amateur-tuinier die alleen maar cactussen heeft laten groeien, of op een doorgewinterde botanicus die de zeldzaamste bloemen tot bloei heeft gebracht?

Autoriteit

Autoriteit komt voort uit expertise. Als je echt weet waar je het over hebt, word je vanzelf gezien als een autoriteit in je vakgebied. Net zoals mensen naar een beroemde chef-kok gaan voor culinaire adviezen, komen ze naar jou voor jouw kennis. Autoriteit laten zien aan Google kan bijvoorbeeld door het ontvangen van kwalitatieve backlinks van relevante bronnen die autoriteit hebben in jou niche. Daarnaast aan de slag met je merkbekendheid door het aanmaken van een Google My Business profiel, het hebben van een Trustpilotprofiel en het benoemd worden in artikelen of in de media.

Stel je voor dat je een blogpost schrijft over gezonde voeding. Zou je eerder geloven wat je buurvrouw op Facebook heeft geplaatst, of zou je eerder vertrouwen op een voedingsdeskundige met tientallen jaren ervaring?

Betrouwbaarheid

Vertrouwen is cruciaal in de wereld van online informatie. Mensen willen weten dat de informatie die ze lezen betrouwbaar is en dat de bron geen dubieuze bedoelingen heeft. Dit is waar betrouwbaarheid in het spel komt. Betrouwbaarheid is ook een belangrijke factor voor Google E-A-T. Betrouwbaarheid winnen kun je doen door het gebruiken van bronnen in je artikelen. Hiermee laat je zien waar je je informatie vandaan hebt gehaald en hoe je dus komt bij de uitspraken die je doet. Dit hoeft uiteraard niet bij alles, als jij een echte expert bent dan moeten mensen ook dingen van jou kunnen aannemen en ben jij de bron.

Stel je voor dat je op zoek bent naar financieel advies. Zou je je geld toevertrouwen aan een website die eruit ziet alsof het is gemaakt in 1999 met veel pop-ups en grammaticafouten, of aan een professionele financieel adviseur met een goed onderhouden website?

Lokale SEO en Google E-A-T

Maar hoe verhoudt Google E-A-T zich tot lokale SEO? Lokale SEO richt zich op het verbeteren van je zichtbaarheid in lokale zoekresultaten, zoals wanneer iemand zoekt naar “kappers in Amsterdam.” Hier komt ook Google E-A-T om de hoek kijken. Door lokale SEO ben je signalen aan Google aan het geven dat jij een echt bedrijf bent die geliefd is in de omgeving waar je bedrijf is gevestigd. Zoals je misschien wel begrijpt zijn dit soort signalen goed voor de betrouwbaarheid van jouw bedrijf.

Stel je voor dat je een nieuwe pizzeria opent in een buurt vol met restaurants. Als iemand op zoek is naar de beste pizza in de stad, zou je eerder verschijnen in de zoekresultaten als je een gerespecteerde chef-kok in dienst hebt met jarenlange ervaring in de Italiaanse keuken, dan wanneer je alleen maar thuis wat pizza’s bakt.

Hoe bouw je jouw Google E-A-T op?

Nu je begrijpt wat Google E-A-T is en waarom het belangrijk is, laten we eens kijken hoe je je Google E-A-T kunt verbeteren:

1) Koppel een Auteur aan je content

Als eerste is het belangrijk voor Google dat je laat weten wie het artikel dat je publiceert, heeft geschreven. Als je bijvoorbeeld een artikel publiceert over wat de beste crypto is en je laat je artikel schrijven door een copywriter die van alles een beetje weet, hoe betrouwbaar is jouw informatie dan? Verdien je het dan om op plek 1 te staan in Google? Antwoord: Nee, waarschijnlijk niet. In de ideale situatie laat je je content schrijven door een expert in dit onderwerp en laat je het daarnaast ook nog factchecken door een andere expert. 

Maar hoe weet Google dat het een expert is? Uiteraard moet je dit ook online zien aan te tonen dat de persoon die dit geschreven heeft, daadwerkelijk een expert is. Dit kun je bijvoorbeeld doen door bij de auteur een korte omschrijving te maken waarom hij een expert is en bijvoorbeeld de LinkedIn van een auteur koppelen. 

Denk aan je website als een boek. Als elk hoofdstuk is geschreven door een andere auteur zonder enige bekendheid, zou je het boek dan serieus nemen? Maar als elk hoofdstuk is geschreven door een expert op dat specifieke gebied, zou je het boek dan eerder lezen en vertrouwen?

Duidelijke schrijvers bovenaan de pagina.

Bovenaan alle auteursinformatie en onderaan uitgebreide informatie over alle auteurs. Waarom zijn deze mensen de personen die hier over kunnen schrijven?

Uitgebreide auteursboxen van een Forex website.

2) Bronnen

Ten tweede is het belangrijk om bronnen te vermelden van je artikel door middel van externe links. Veel SEO specialisten houden er niet van om externe links te plaatsen, omdat ze denken dat dit hun link juice verminderd, maar hoe betrouwbaar is een artikel zonder enige bronvermelding? Hoe bewijs je dat je de waarheid spreekt? Google ziet om deze reden het verwijzen naar andere websites (waar je bijvoorbeeld informatie vandaan hebt) als een signaal van betrouwbaarheid. Het verwijzen naar externe bronnen kan dus positief zijn voor je Google EAT en dus je betrouwbaarheid. 

Stel je voor dat je een gids schrijft over het kiezen van de beste camera voor beginners. Als je links opneemt naar bekende fotografiescholen, camerawinkels en bekende fotografen, laat je aan Google zien dat je waardevolle bronnen gebruikt en je content ondersteunt met externe expertise.

3) Vernieuw je content

Ten derde is het belangrijk om je content altijd up-to-date te houden. Sommige informatie verouderd gewoon snel en klopt al snel niet meer (en sommige informatie blijft altijd relevant), maar Google vindt het ook belangrijk dat content up-to-date is.  

Herinner je je die keer dat je een recept online zocht en op een website terechtkwam met een overvloed aan advertenties, pop-ups en irritante video’s? Niet echt betrouwbaar, toch? Ga door je bestaande content en zorg ervoor dat het er netjes en professioneel uitziet.

Vernieuwde content

Dit artikel bestaat al jaren, maar wordt wekelijks geüpdatet.

4) Techniek en contactinformatie

Andere dingen die goed zijn voor je Google EAT is een website die over het algemeen betrouwbaarheid uitstraalt. Zorg voor een goed functionerende website en een goede on page SEO en laat altijd ook op je website blijken dat je een betrouwbare organisatie bent. Dit kun je doen door bijvoorbeeld: een contactpagina te maken, over ons pagina en een privacyverklaring en andere juridische pagina’s (hoe je met de data omgaat van de bezoekers). Zorg daarnaast voor andere belangrijke dingen zoals het hebben van een een SSL-certificaat

Stel je voor dat je een loodgieter nodig hebt en je op twee websites terechtkomt. Op de ene website vind je duidelijke contactinformatie, bedrijfsgegevens en een vriendelijke foto van de loodgieter. Op de andere website is er geen contactinformatie te bekennen en lijkt het alsof de pagina snel in elkaar is gezet. Welke loodgieter zou je bellen?

Signalen van vertrouwen zoals: een contactpagina, een pagina hoe zei tot deze artikelen komen, hoe betrouwbaar ze zijn.

Naast dat het plaatsen van externe links als bronvermelding heel belangrijk is, is het omgekeerde ook belangrijk: linkbuilding. Google gaat je ook als meer betrouwbaar zien als andere autoriteiten in jouw niche naar jouw website toe linken en jou als bron gebruiken. Zorg zelf dus ook voor kwalitatieve backlinks naar jouw website toe om jouw betrouwbaarheid te vergroten. 

Kwalitatieve linkbuilding kun je doen via ons platform. Op ons platform kun je makkelijk artikelplaatsingen, startpagina links en losse linkplaatsen doen. 

6) Andere positie signalen

Naast een goede linkbuilding strategie zijn backlinks niet het enige dat helpt om je betrouwbaarheid volgens Google EAT te vergroten. Zo kunnen andere externe off page SEO-signalen ook een impact hebben op je betrouwbaarheid. Voorbeelden van andere positieve signalen zijn bijvoorbeeld: Google Mijn Bedrijf reviews, Trustpilot reviews, vermeldingen in bedrijvengidsen, startpagina’s en artikelen waarin je bedrijfsnaam wordt genoemd. 

Conclusie

Google E-A-T is geen vage afkorting, maar een krachtige tool om jouw online zichtbaarheid en reputatie te verbeteren. Door te focussen op expertise, autoriteit en betrouwbaarheid kun je niet alleen hoger scoren in zoekresultaten, maar ook het vertrouwen winnen van je bezoekers. Dus, onthoud: wees de expert, word de autoriteit en laat zien dat je te vertrouwen bent. Jouw website zal binnen de kortste keren als de go-to bron in jouw vakgebied worden beschouwd.

En dat, beste lezers, is hoe je jouw website naar SEO-succes leidt, terwijl je de Google E-A-T-principes volledig omarmt. Het is net als het opbouwen van een solide basis voor een wolkenkrabber: elke laag van expertise, autoriteit en betrouwbaarheid draagt bij aan het bereiken van de top.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven