Home » Kennisbank » Long tail zoekwoorden betekenis

Long tail zoekwoorden betekenis

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Wat is een long tail zoekwoord?

Wat zijn long tail zoekwoorden of ook wel long tail keywords genoemd? Wij vertellen je in dit artikel precies wat dit begrip betekent.

Long tail zoekwoorden

Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuw paar hardloopschoenen. Je begint je zoektocht met het simpele keyword “hardloopschoenen”. Bam! Miljoenen resultaten knallen op je scherm, variërend van high-end merken tot de wat goedkopere schoenen. Je beseft dat je wat specifieker moet zijn in wat je precies wilt hebben: het long tail zoekwoord!

Wat zijn long tail zoekwoorden? Long tail zoekwoorden zijn zoekwoorden die vakken meer dan 3 woorden bevatten en die specifieker zijn dan short tail zoekwoorden en richten zich op een nichepubliek.

Zo wil je dus bijvoorbeeld hardloopschoenen, maar dit is niet specifiek. Je kunt je zoekopdracht specifiek maken door eigenschappen te geven van een schoen die je zoekt zoals bijvoorbeeld het gewicht, de kleur, de prijs en/of een merk.

Een goed voorbeeld van een long tail keyword is: “lichtgewicht hardloopschoenen voor beginners met platvoeten”. Andere voorbeelden van long tail keywords zijn:

  • “Beste lichtgewicht hardloopschoenen voor beginners”
  • “Dempende hardloopschoenen voor lange afstanden”
  • “Duurzame trail hardloopschoenen voor ruig terrein”
  • “Hardloopschoenen met extra steun voor platvoeten”
  • “Ademende dames hardloopschoenen voor zomerse runs”
  • “Beste ASICS hardloopschoenen voor snelheidstraining”
  • “Budgetvriendelijke heren hardloopschoenen onder $ 50”
  • “Minimalistische barefoot hardloopschoenen voor natuurlijke loopstijl”
  • “Waterdichte hardloopschoenen voor regenachtige routes”
  • “Nike Zoom Air hardloopschoenen review”

Zo is een short tail zoekwoord: hardloopschoenen en maak je dit in een long tail zoekwoord specifiek met dat je lichte schoenen wilt voor lange afstanden. 

Long tail zoekwoord voorbeeld

Hoe vind je deze zoekwoorden?

De betekenis van long tail zoekwoorden zijn dus specifieke zoekwoorden. Maar hoe graaf je diep genoeg om die schatten te vinden? Nou, er zijn handige SEO tools en technieken die je kunt gebruiken. 

Een goede manier om long tail keywords te vinden is door gebruik te maken van Google Suggest. Google Suggest is als een wijze oude gids die je suggesties fluistert terwijl je typt. Typ gewoon je hoofdzoekwoord in en kijk welke aanvullingen Google voor je in petto heeft. Google Suggest zijn dus de suggesties die je krijgt als je een zoekopdracht intypt in Google. 

Zoals je in de onderstaande zoekopdracht kan zien heb je door deze simpele zoekopdracht al 10 potentiële onderwerpen waar je over kunt gaan schrijven.

Google Suggest voor long tail keywords

Vergeet niet dat forums, sociale media en online communities ook schattenkisten zijn voor long tail zoekwoorden. Mensen stellen vragen, en die vragen kunnen goudklompjes zijn waar jij je content omheen kunt bouwen.

Daarnaast heb je ook veel SEO tools waarmee je goed long tail zoekwoorden kunt vinden. Met onze gratis zoekwoordonderzoek tool kun je ook goed nieuwe zoekwoorden vinden. 

Zoekwoordonderzoek voor long tail zoektermen

De obsessie met long tail zoekwoorden

Waarom houden SEO-guru’s zich zo bezig met long tail zoekwoorden? Het draait allemaal om relevantie en conversie. Stel je voor dat je een blog hebt over vintage platenspelers. Als je je alleen richt op “platenspelers”, trek je mogelijk een breder publiek aan, maar de kans dat ze precies vinden wat ze zoeken, is kleiner dan een grammofoonplaat. Daarnaast zal de concurrentie een stuk hoger zijn op het platenspelers dan een heel specifiek zoekwoord. 

Richt je je echter op “beste vintage platenspeler voor jazzliefhebbers”, dan trek je mensen aan die al specifiek weten wat ze willen. En dat betekent dat ze eerder geneigd zijn om iets te kopen of te converteren op een andere manier. Je wilt geen bezoekers die alleen je digitale deurmat vuil maken – je wilt bezoekers die binnenkomen en blijven hangen!

De voordelen van long tail

Nu je weet wat long tail zoekwoorden zijn en waarom ze zo belangrijk zijn, laten we eens kijken naar de voordelen die long tail keywords met zich meebrengt:

1. Minder concurrentie, meer kans

Wanneer je je richt op specifieke long tail zoekwoorden, bevind je je in een minder drukke digitale arena. Je concurreert niet met grote merken die zich richten op bredere termen. Dit geeft je de kans om hoger te ranken en meer zichtbaarheid te krijgen. Dit is vooral voordelig wanneer je net begonnen bent met SEO en nog maar weinig autoriteit hebt (hierdoor wordt het scoren op moeilijke zoekwoorden lastig). Op sommige competitieve zoekwoorden kan het jaren duren voordat je hier op gaat scoren in Google. 

2. Gericht verkeer

Long tail zoekers weten precies wat ze willen. Wanneer ze op jouw site belanden, vinden ze precies wat ze zoeken. Dit betekent dat ze meer geneigd zijn om te blijven hangen, je content te delen en zelfs over te gaan tot actie.

3. Autoriteit opbouwen

Door diepgaande en waardevolle content te creëren rond long tail zoekwoorden, positioneer je jezelf als een autoriteit binnen jouw niche. Mensen zullen eerder geneigd zijn om naar jou te verwijzen en je te volgen voor meer informatie.

4. Conversie kampioenen

Wanneer iemand op zoek is naar iets specifieks, is de kans groter dat ze daadwerkelijk iets willen kopen of zich willen inschrijven. Dit vertaalt zich in hogere conversiepercentages voor jou.

Long tail keywords conversiepercentage Semrush

5. SEO synergie

Je kunt meerdere long tail zoekwoorden verweven in één enkel stuk content. Dit creëert een web van gerelateerde trefwoorden die je SEO inspanningen versterken en je kansen op ranking vergroten.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven