Wat is een long tail zoekwoord?

Long tail zoekwoorden betekenis

Hey daar, digitale ontdekkingsreiziger! Heb je ooit gehoord van “long tail zoekwoorden”? Als je denkt dat dit over exotische dieren of modeaccessoires gaat, dan zit je er niet ver naast – maar we zitten hier in de wondere wereld van zoekmachineoptimalisatie, ook wel SEO genoemd. Pak een virtuele verrekijker en een schop en laten we graven naar de betekenis, voordelen en geheimen van diepduikende long tail zoekwoorden!

Het vinden van long tail zoekwoorden

Stel je voor dat je op zoek bent naar een nieuw paar hardloopschoenen. Je begint je zoektocht met het simpele keyword “hardloopschoenen”. Bam! Miljoenen resultaten knallen op je scherm, variërend van high-end merken tot de wat goedkopere schoenen. Je ogen draaien van de overvloed aan informatie. Maar wacht, daar schittert een juweel in het zand – het long tail zoekwoord!

Long tail zoekwoorden zijn als die zeldzame schelpen die je vindt, terwijl je langs het strand slentert. Ze zijn langer en specifieker dan je standaard zoekwoord en richten zich op een nichepubliek. Denk aan “lichtgewicht hardloopschoenen voor beginners met platvoeten”. Het is als een schatkaart die je rechtstreeks naar je doel leidt. Andere voorbeelden van dit soort zoekwoorden zijn:

  • “Beste lichtgewicht hardloopschoenen voor beginners”
  • “Dempende hardloopschoenen voor lange afstanden”
  • “Duurzame trail hardloopschoenen voor ruig terrein”
  • “Hardloopschoenen met extra steun voor platvoeten”
  • “Ademende dames hardloopschoenen voor zomerse runs”
  • “Beste ASICS hardloopschoenen voor snelheidstraining”
  • “Budgetvriendelijke heren hardloopschoenen onder $ 50”
  • “Minimalistische barefoot hardloopschoenen voor natuurlijke loopstijl”
  • “Waterdichte hardloopschoenen voor regenachtige routes”
  • “Nike Zoom Air hardloopschoenen review”

Wat zijn long tail zoekwoorden? Vaak zijn het zoekwoorden met meer dan 3 woorden die heel specifiek ergens over gaan. Zo is een short tail zoekwoord: hardloopschoenen en maak je dit in een long tail zoekwoord specifiek met dat je lichte schoenen wilt voor lange afstanden. 

Long tail zoekwoord voorbeeld

Het vinden van verborgen juweeltjes

De betekenis van long tail zoekwoorden zijn dus specifieke zoekwoorden. Maar hoe graaf je diep genoeg om die schatten te vinden? Nou, er zijn handige SEO tools en technieken die je kunt gebruiken. 

Google Suggest is als een wijze oude gids die je suggesties fluistert terwijl je typt. Typ gewoon je hoofdzoekwoord in en kijk welke aanvullingen Google voor je in petto heeft. Google Suggest zijn dus de suggesties die je krijgt als je een zoekopdracht intypt in Google. 

Google Suggest voor long tail keywords

Vergeet niet dat forums, sociale media en online communities ook schattenkisten zijn voor long tail zoekwoorden. Mensen stellen vragen, en die vragen kunnen goudklompjes zijn waar jij je content omheen kunt bouwen.

Daarnaast heb je ook veel SEO tools waarmee je goed long tail zoekwoorden kunt vinden. Met onze gratis zoekwoordonderzoek tool kun je ook goed nieuwe zoekwoorden vinden. 

Zoekwoordonderzoek voor long tail zoektermen

De obsessie met long tail zoekwoorden

Waarom houden SEO-guru’s zich zo bezig met long tail zoekwoorden? Het draait allemaal om relevantie en conversie. Stel je voor dat je een blog hebt over vintage platenspelers. Als je je alleen richt op “platenspelers”, trek je mogelijk een breder publiek aan, maar de kans dat ze precies vinden wat ze zoeken, is kleiner dan een grammofoonplaat. Daarnaast zal de concurrentie een stuk hoger zijn op het platenspelers dan een heel specifiek zoekwoord. 

Richt je je echter op “beste vintage platenspeler voor jazzliefhebbers”, dan trek je mensen aan die al specifiek weten wat ze willen. En dat betekent dat ze eerder geneigd zijn om iets te kopen of zich te abonneren. Je wilt geen bezoekers die alleen je digitale deurmat vuil maken – je wilt bezoekers die binnenkomen en blijven hangen!

De voordelen van long tail

Nu je weet wat long tail zoekwoorden zijn en waarom ze zo belangrijk zijn, laten we eens kijken naar de schat aan voordelen die ze met zich meebrengen:

1. Minder concurrentie, meer kans

Wanneer je je richt op specifieke long tail zoekwoorden, bevind je je in een minder drukke digitale arena. Je concurreert niet met grote merken die zich richten op bredere termen. Dit geeft je de kans om hoger te ranken en meer zichtbaarheid te krijgen. Dit is vooral voordelig wanneer je net begonnen met SEO en nog weinig autoriteit hebt. Op sommige competitieve zoekwoorden kan het jaren duren voordat je hier op gaat scoren in Google. 

2. Gericht verkeer

Long tail zoekers weten precies wat ze willen. Wanneer ze op jouw site belanden, vinden ze precies wat ze zoeken. Dit betekent dat ze meer geneigd zijn om te blijven hangen, je content te delen en zelfs over te gaan tot actie.

3. Autoriteit Opbouwen

Door diepgaande en waardevolle content te creëren rond long tail zoekwoorden, positioneer je jezelf als een autoriteit binnen jouw niche. Mensen zullen eerder geneigd zijn om naar jou te verwijzen en je te volgen voor meer informatie.

4. Conversie kampioenen

Wanneer iemand op zoek is naar iets specifieks, is de kans groter dat ze daadwerkelijk iets willen kopen of zich willen inschrijven. Dit vertaalt zich in hogere conversiepercentages voor jou.

Long tail keywords conversiepercentage Semrush

5. SEO synergie

Je kunt meerdere long tail zoekwoorden verweven in één enkel stuk content. Dit creëert een web van gerelateerde trefwoorden die je SEO inspanningen versterken en je kansen op ranking vergroten.

De schat koesteren

Dus daar heb je het, ontdekkingsreiziger – een diepe duik in de betoverende wereld van long tail zoekwoorden. Denk aan deze zoekwoorden als de geheime doorgang naar de harten van je doelgroep. Met minder concurrentie, gericht verkeer en een kans om jezelf te vestigen als een nicheautoriteit, zijn deze woorden als digitale goudklompjes die je SEO-strategie kunnen transformeren.

Klaar om je zoektocht naar die verborgen schatten te beginnen? Pak je zoekwoordgereedschappen, laat je creativiteit stromen en duik diep in de long tail van het web – want daar wachten de grootste beloningen. Happy SEO-hunting, schatzoeker!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven