Home » Kennisbank » Hoe test je een website op mobielvriendelijkheid?

Hoe test je een website op mobielvriendelijkheid?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Hoe test je een website op mobielvriendelijkheid?

Wat is mobielvriendelijkheid? Mobielvriendelijkheid verwijst naar de mate waarin een website goed functioneert en er goed uitziet op mobiele apparaten, zoals smartphones en tablets. 

In andere woorden: het betekent dat je website zich aanpast aan het kleinere scherm en touch functionaliteit van mobiele apparaten, waardoor gebruikers gemakkelijk kunnen navigeren en de content kunnen lezen zonder te veel inzoomen of horizontaal scrollen.

Waarom is mobielvriendelijkheid belangrijk voor SEO?

Mobielvriendelijkheid is van cruciaal belang voor SEO (Search Engine Optimization), oftewel het verbeteren van de vindbaarheid van je website in zoekmachines zoals Google. Zoekmachines geven de voorkeur aan mobielvriendelijke websites omdat ze een betere gebruikerservaring bieden aan mobiele gebruikers. Met het groeiende aantal mensen dat internet gebruikt via mobiele apparaten, hecht Google veel waarde aan deze gebruikerservaring. Hierdoor hebben mobielvriendelijke websites vaak een hogere kans om hoger te ranken in zoekresultaten.

Ook kijkt Google in veel gevallen eerst naar de mobiele website en dan pas naar de desktop website. Als je mobiele website niet goed is dan zul je waarschijnlijk ook een lagere positie krijgen in Google. 

Optimalisatie van Mobielvriendelijkheid

Waarom zou je je website optimaliseren op mobielvriendelijkheid? Optimaliseren voor mobielvriendelijkheid is niet alleen belangrijk voor SEO, maar ook voor het behouden van je bezoekers. Als je website niet goed werkt op mobiele apparaten, zullen bezoekers gefrustreerd raken en waarschijnlijk snel weer vertrekken. Dit kan leiden tot een hoge bounce rate en een lagere conversie. Door te zorgen voor een naadloze mobiele ervaring, vergroot je de kans dat gebruikers langer op je site blijven en meer geneigd zijn om te interageren of te converteren.

Daarnaast wordt het steeds belangrijk om je website te optimaliseren voor mobiele apparaten omdat tegenwoordig al rond de 63% van de Google zoekopdrachten gebeuren via de mobiel volgens een onderzoek van Oberlo. Doordat dit dus steeds meer wordt is dit een belangrijk onderdeel van technische SEO.

Hoe Optimaliseren?

Optimaliseren is dus belangrijk om te doen, maar hoe doe je dat? Het optimaliseren van mobielvriendelijkheid vereist een aantal stappen om ervoor te zorgen dat je website soepel en effectief werkt op verschillende mobiele apparaten. Hier zijn enkele belangrijke punten:

 • Responsief Ontwerp: Gebruik een responsief ontwerp voor je website. Dit betekent dat je website lay-out en elementen zich automatisch aanpassen aan verschillende schermformaten. Denk aan je website als een elastische broek die past bij verschillende lichaamstypes.
 • Optimaliseer Afbeeldingen: Zware afbeeldingen kunnen de laadtijd van je website vertragen. Zorg ervoor dat je afbeeldingen geoptimaliseerd zijn voor mobiele weergave zonder afbreuk te doen aan de kwaliteit.
 • Vermijd Pop-ups: Pop-upvensters kunnen lastig zijn op mobiele apparaten en de gebruikerservaring verstoren. Als je ze toch gebruikt, zorg er dan voor dat ze gemakkelijk te sluiten zijn.
 • Gebruik Grote Knoppen: Knoppen en links moeten groot genoeg zijn om gemakkelijk te tikken zonder per ongeluk op verkeerde elementen te klikken.
 • Minimalistische Indeling: Houd het ontwerp eenvoudig en minimaliseer overbodige elementen. Minder is vaak meer op mobiele schermen.
 • Laadsnelheid Verbeteren: Snelle laadtijden zijn ook van groot belang voor mobiele gebruikers (en uiteraard ook voor desktop). Verminder onnodige scripts en code die de laadsnelheid kunnen vertragen.

Waar Kun je Mobielvriendelijkheid Beoordelen?

Google biedt een handige tool genaamd de “Mobile-Friendly Test.” Hiermee kun je je website controleren op mobielvriendelijkheid. Voer gewoon de URL van je website in en de tool laat zien hoe je site presteert op mobiele apparaten. Dit is een fantastische eerste stap om te bepalen waar je verbeteringen kunt aanbrengen. Tools waarmee je nog meer je mobielvriendelijkheid kunt testen zijn:

Mobile friendly tester van Glorypublisher

Mobile friendly tester van Glorypublisher

Veelvoorkomende fouten en hoe ze te vermijden

 • Negeren van Testen: Het niet testen van je website op mobielvriendelijkheid is een grote fout. Wat er op een desktop goed uitziet, kan op een mobiel apparaat anders uitpakken. Test dus altijd ook je mobiele website goed uit als je hoog wilt scoren in Google. 
 • Te Kleine Tekst en Knoppen: Als gebruikers een microscoop nodig hebben om je tekst te lezen of knoppen te klikken, is je site niet mobielvriendelijk.
 • Niet Geoptimaliseerde Afbeeldingen: Zware afbeeldingen kunnen de laadtijd vertragen. Vergeet niet om ze te optimaliseren voor mobiel gebruik. De laadtijd van een website is ook een belangrijk onderdeel van SEO. 
 • Geblokkeerde Bronnen: Als je bepaalde bronnen zoals CSS of JavaScript blokkeert, kan dit van invloed zijn op de functionaliteit van je site op mobiele apparaten.
 • Teveel Pop-ups: Te veel pop-ups kunnen irritant zijn en het lastig maken voor gebruikers om de gewenste inhoud te bekijken.
 • Verwaarloosde Call-to-Action (CTA): Als je CTA’s niet goed zichtbaar of toegankelijk zijn op mobiele apparaten, loop je conversies mis.

Kortom, mobielvriendelijkheid is niet alleen een buzzword, maar een cruciaal aspect van een succesvolle website. Het is als het hebben van een betrouwbare paraplu in een onverwachte regenbui – het houdt je droog en comfortabel, ongeacht het apparaat dat je gebruikt. Zorg ervoor dat je website moeiteloos meebeweegt met de mobiele revolutie en je zult de vruchten plukken in termen van SEO en gebruikersbetrokkenheid.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven