Home » Kennisbank » Hoe schrijf je een goed artikel?

Hoe schrijf je een goed artikel?

Geschatte leestijd: 1 minuut

Auteur:

Update:

Hoe schrijf je een goed artikel?

Het schrijven van een goed artikel is een kunst. Het is een vaardigheid die je kunt leren. Of je nu een gastblogger, linkbuilder, student, ondernemer of tekstschrijver bent of gewoon je schrijfvaardigheid wilt verbeteren, dit artikel is voor jou. We gaan het hebben over hoe je een goed artikel schrijft.

Wat maakt een artikel goed?

Ten eerste is het belangrijk om te bedenken wat een artikel goed maakt. Bedenk bij jezelf wat vind ik belangrijk om te lezen en als je een artikel hebt geschreven laat hem dan eens nalezen door iemand anders en vraag wat deze persoon ervan vind.

Een goed artikel is duidelijk. Het is boeiend. Het is nuttig. Maar hoe zorg je daar voor? Hier zijn een aantal tips om een goed artikel te schrijven.

1. Kies een interessant onderwerp

Het begint allemaal met het onderwerp. Kies iets waar je over wilt schrijven. Iets dat je interessant vindt. Iets waar je lezers ook in geïnteresseerd zullen zijn. Daarnaast is het ook belangrijk dat je veel weet van het onderwerp waarover je schrijft of een goed onderzoek doet voordat je gaat beginnen met schrijven. Zo kan je ervoor zorgen dat andere mensen het ook goed gaan begrijpen en dat je ook echt waarde levert voor de lezer.

2. Doe onderzoek

Weet je genoeg over je onderwerp? Zo niet, doe dan eerst grondig onderzoek. Zoek informatie op. Leer meer. Zo word je een expert. En dat maakt je artikel beter. Let wel op dat je altijd je bronnen vermeld in een artikel wanneer je informatie uit andere artikelen gebruikt.

3. Maak een plan

Een belangrijke stap voor het schrijven van een goed artikel is om een plan te maken voordat je begint met schrijven. Een plan helpt. Het geeft structuur aan je artikel. Het helpt je om je gedachten te ordenen. En het maakt het schrijven makkelijker. Een plan maken is door eerst een topiclijst te maken van onderwerpen en subonderwerpen van een artikel. Vervolgens kun je bijvoorbeeld eerst de kopjes bedenken waar je het allemaal over wilt gaan hebben en dan vervolgens beginnen met het schrijven van de daadwerkelijke tekst.

4. Schrijf duidelijk en simpel

Gebruik korte zinnen. Gebruik makkelijke woorden. Zo begrijpen je lezers je beter. En dat maakt je artikel makkelijker te lezen. Let wel op dat dit afhankelijk is je doelgroep. Bij sommige doelgroepen moet je juist meer moeilijke woorden gebruiken.

5. Gebruik verschillende woorden

Herhaal jezelf niet te veel. Gebruik verschillende woorden. Dat houdt je artikel interessant. En het maakt je schrijfstijl fijner om te lezen.

6. Gebruik lijsten en tabellen

Lijsten, tabellen, foto’s en video’s zijn handig. Ze maken informatie duidelijk en zorgen ervoor dat je tekst ook niet saai wordt. Ook maken lijsten, tabellen, foto’s en video’s het makkelijker om een tekst te lezen of scannend te lezen. Gebruik ze dus waar je kunt.

7. Stel vragen

Een andere stap van het schrijven van een goed artikel is om vragen te stellen. Als je het artikel af hebt, bedenk dan vragen die lezers nog mogelijk kunnen hebben en voeg dit toe. Bedenk bijvoorbeeld of je ergens vakjargon hebt gebruikt, maar dat er een kans is dat niet iedereen deze jargon kent. Als dit het geval is, kun je de definitie nog in de tekst zetten.

8. Gebruik keywords

Niet alleen wil je dat een artikel goed te lezen is, maar je wilt ook dat je artikel daadwerkelijk gelezen wordt. Als je artikel ergens fysiek verschijnt hoef je hier niets aan te doen, maar als je artikel ergens online verschijnt wel.

Zorg er dus ook voor dat je bepaalde zoekwoorden gebruikt om een hogere positie in Google te krijgen. Keywords zijn belangrijk om te gebruiken wanneer je artikel online wordt gepubliceerd. Ze helpen mensen je artikel te vinden wanneer ze bijvoorbeeld bepaalde zoektermen gebruiken in Google. Gebruik deze zoekwoorden dus goed in je artikel. Maar gebruik ze wel op een natuurlijke manier.

9. Structuur

Zorg voor voldoende structuur in het artikel. Met structuur wordt bedoeld dat je schrijft in alinea’s, tussenkoppen en een duidelijke opbouw in de tekst. Zo kun je bij een lang artikel een inhoudsopgave maken en/of het artikel onderverdelen in hoofdstukken.

10. Bekijk het doel

Als laatste is het belangrijk om het doel van je artikel duidelijk te hebben. Als je bezig bent met linkbuilding schrijf je soms een gastblog die niet bedoeld is om gelezen te worden, maar puur gericht is om een backlink te plaatsen. Op dit soort artikelen hoef je dan ook minder je best te doen. Echter, als het een website is met veel bezoekers dan wordt er ook een bepaalde kwaliteit van jou verwacht en moet je echt je best doen.

Wil je een gastblog publiceren? Meld je dan aan bij ons platform! Wij hebben websites waar je tegen een kleine vergoeding gastblogs op kan publiceren met backlinks erin verwerkt.

Over Glorypublisher

Glorypublisher is een linkbuilding platform waarmee je makkelijk links kunt kopen en verkopen.

Gratis SEO checklist?

Wil je een gratis SEO checklist? Download deze geheel kosteloos!

Over de auteur

Relevante berichten

Scroll naar boven