Hoe kies je je Focus Keyword? - De Ultieme Gids

Hoe kies je je Focus Keyword? – De Ultieme Gids

Welkom, zoekwoordonderzoeker! Wil je leren hoe je het perfecte focus keyword kiest? Goed nieuws: je bent op de juiste plek. 

Dit artikel leidt je door het avontuurlijke proces van het vinden van het ideale zoekwoord om je SEO te versterken. Geen zorgen, we gaan niet in saaie details verzanden – ik ga ervoor zorgen dat dit leuk en leerzaam wordt. 

Laten we dus meteen aan de slag gaan met het ontdekken van de wereld van focus keywords!

Wat is een Focus Keyword?

Voordat we dieper ingaan op het kiezen van een focus keyword, laten we eerst duidelijk maken wat het precies is. 

Dus, wat is een focus keyword? Een focus keyword is het enkele woord of de korte zin die de kern van je webpagina, blogpost of online content samenvat. Het is als het fundament waarop al je content rust. Een focus zoekwoord is ook vaak een zoekwoord waar je op bent gekomen naar aanleiding van een zoekwoordonderzoek en dit kan een long tail zoekwoord zijn of een short tail zoekwoord

Stel je voor dat je een blogpost schrijft over het kweken van gigantische pompoenen. In dit geval zou “gigantische pompoenen kweken” je focus keyword zijn. Dit woord is waarop je hoopt dat zoekmachines zoals Google je zullen vinden en waarin je in de SERP zult verschijnen. 

Maar hoe vind je nu dat ene perfecte woord? Laten we dit stapsgewijs aanpakken!

Stap 1: Begrijp je Doelgroep

Voordat je überhaupt begint met het kiezen van een focus keyword, is het van groot belang om je doelgroep goed te begrijpen. 

Stel je voor dat je een website hebt over avontuurlijke reizen. Je denkt dat “avontuurlijke vakantieplekken” een perfect focus keyword is. Maar wat als je doelgroep eigenlijk vaker zoekt naar “exotische reisbestemmingen”? Als je niet weet waar je publiek naar op zoek is, is het als een gids die de weg kwijt is voordat de reis begint.

Hoe je erachter komt waar je doelgroep naar zoekt moet je een zoekwoordonderzoek doen. In dit onderzoek ga je op zoek naar woorden met veel zoekvolume en weinig concurrentie. 

zoekwoorden onderzoek op onze gratis tool Glorypublisher.

Analyse: Wanneer je je wilt focussen op vakantie plekken en je zoekt dit op in onze gratis zoekwoorden onderzoek tool dan zie je al dat het woord vakantiebestemmingen veel vaker wordt opgezocht dan vakantie plekken. Hierdoor kun je concluderen dat je je moet focussen op vakantiebestemmingen in plaats van plekken.

Stap 2: Brainstorm als een Professional

Nu je een idee hebt van de behoeften van je doelgroep, is het tijd om je creatieve brein aan het werk te zetten. 

Neem een vel papier (of open je favoriete notitie-app) en begin zoveel mogelijk relevante zoekwoorden en zinsdelen op te schrijven. Denk aan synoniemen, gerelateerde termen en specifieke vragen die mensen kunnen stellen.

Stel je voor dat je een website runt voor liefhebbers van trampolinespringen. Begin met “trampolinespringen”, maar denk ook aan termen als “stuiteren op een trampoline”, “trampoline oefeningen” en “veilig trampolinespringen”. Het is alsof je een taart bakt en alle smakelijke ingrediënten in de mix gooit!

Stap 3: Doe een zoekwoorden onderzoek

Nu is het tijd om daadwerkelijk je zoekwoordonderzoek te gaan doen. Gebruik online tools zoals de onze gratis zoekwoordonderzoek tool, Google Zoekwoordplanner, Ubersuggest (Betaald) of SEMrush (Betaald) om te achterhalen hoe vaak mensen zoeken naar de termen die je hebt bedacht. 

Je kunt ook zien hoeveel concurrentie er is voor elk keyword. Denk aan deze stap als het opsporen van verborgen schatten – je wilt die gouden keywords vinden die veel gezocht worden, maar niet door iedereen worden gebruikt.

Stap 4: Let op de long tail

Long tail keywords zijn als de verborgen schatten van het internet. Dit zijn langere, meer specifieke zinnen die mensen zoeken. 

Terug naar ons voorbeeld van trampolinespringen: “veilige trampoline oefeningen voor kinderen” is een long tail keyword. 

Ze zijn misschien niet zo populair als korte zoektermen (short tail keywords), maar ze hebben meestal minder concurrentie en trekken bezoekers aan die echt geïnteresseerd zijn in wat je te bieden hebt. Hierdoor is het conversiepercentage hoger.

Stap 5: Bekijk de Concurrentie

Stel je voor dat je meedoet aan een hardloopwedstrijd. Je wilt niet naast een topsprinter starten, toch? Hetzelfde geldt voor je focus keyword. 

Als je een keyword kiest waarbij grote spelers zoals Amazon en Wikipedia de eerste pagina domineren, is het moeilijk om op te vallen. 

Kies eerder een term waarvan je denkt dat je een kans hebt om in de schijnwerpers te staan.

De concurrentie bekijken kun je doen met verschillende tools zoals Ubersuggest, SEMrush of Ahrefs. 

Stap 6: Maak een Weloverwogen Keuze

Nu is het tijd om je keuze te maken. Bekijk je lijst van mogelijke focus keywords en laat zowel je intuïtie als logica meespelen. 

Kies iets dat relevant is voor je content, aantrekkelijk is voor je doelgroep en waarvan je denkt dat het haalbaar is om met dit zoekwoord op 1 te komen in Google. 

Het is vergelijkbaar met het kiezen van de perfecte partner voor een danswedstrijd – jullie moeten goed bij elkaar passen en samen schitteren op het podium.

Maak een keuze voor je focus keyword.

Conclusie

En zo, zoekwoordonderzoeker, heb je zojuist de geheimen ontsluierd van het vinden van een geweldig focus keyword. 

Van het begrijpen van je publiek tot het omarmen van long tail keywords, je bent nu helemaal klaar om je content naar nieuwe hoogten te tillen. 

Dus ga ervoor en laat dat focus keyword de ster van je online avontuur zijn. Heel veel succes en op naar een succesvolle zoekwoordjacht!

Over de auteur

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven