Welkom, enthousiaste lezer, in de wereld van SEO, waar jouw website kan schitteren als een ware ster in de eindeloze kosmos van zoekresultaten.
Wil je ontdekken hoe je met een handige checklist je website optimaal kunt laten presteren in de zoekmachines? Dan ben je hier aan het juiste adres!
We gaan diep duiken in de spannende wereld van SEO en stap voor stap uitleggen hoe je jouw website bovenaan de zoekresultaten kunt laten stralen.
Hierboven kun je het document tijdelijk kosteloos downloaden met hierin de hele SEO checklist. Deze is helemaal gratis en gemaakt in een downloadbare sheet waarmee je makkelijk dingen kunt aanvinken. Ook met URL’s erbij naar de juiste website of pagina waar je makkelijk op kunt klikken.
Inhoudsopgave: SEO checklist
De basis van SEO
Als je wilt beginnen met SEO is het als eerste belangrijk om de basis van SEO op orde te hebben. In het eerste onderdeel van deze downloadbare SEO checklist zal dit voornamelijk naar voren komen.
Stel je voor dat je website een huis is en de zoekmachines als bezoekers zijn die willen begrijpen waar je huis over gaat.
Om dit te laten gebeuren, moeten we ervoor zorgen dat je huis zowel van binnen als van buiten aantrekkelijk is. Dit begint met het instellen van een aantal belangrijke SEO tools:
Google Search Console
Je kunt Google Search Console zien als de virtuele portier van je website. Hier kun je belangrijke informatie vinden over hoe je website presteert in de zoekresultaten. Het instellen ervan is makkelijk: maak een account aan, voeg je website toe en verifieer je eigendom. Hierdoor krijg je waardevolle inzichten in je zoekverkeer en eventuele problemen die aangepakt moeten worden.
Ook geef je een signaal aan Google dat jij aanwezig bent en dat je actief bezig bent met verbeteren. In Google Search Console kun je veel nieuwe verbeteren en ook indexeringsverzoeken indienen bij Google.
Ga naar: Google Search Console
Bing Webmaster Tools
Ja, Bing is niet zo populair als Google, maar het trekt nog steeds een aanzienlijk aantal bezoekers aan. Wereldwijd zitten 90% van de mensen op Google en rond de 3% op Bing. Echter neemt de populariteit van Bing wel toe door de stappen die Bing maakt met AI.
Door Bing Webmaster Tools in te stellen, vergroot je je bereik en zorg je ervoor dat potentiële bezoekers via alle wegen naar je website kunnen komen.
Het aanmaken van een account en het toevoegen van je website duurt enkele minuten en kan ervoor zorgen dat je toch die kleine hoeveelheid bezoekers die vanuit Bing komt ook naar jouw website toe gaan. In veel gevallen kun je je Google Search Console koppelen aan je Bing account waardoor je geen codes hoeft toe te voegen aan je website.
Ga naar: Bing Webmaster Tools
Google Analytics
Stel je Google Analytics voor als het brein van je website. Het biedt diepgaande inzichten in het gedrag van je bezoekers, zoals waar ze vandaan komen en wat ze op je site doen. Door het toevoegen van een klein stukje code aan je website, kun je waardevolle informatie verzamelen om je site te optimaliseren.
Op Google Analytics krijg je belangrijke informatie te zien over wat je bezoekers doen op je website. Een belangrijk iets van je website kan het bounce rate zijn. Als je een hoge bounce rate hebt, kan dit een signaal naar Google zijn dat je pagina geen goede content bevat, wat mogelijk kan leiden tot een lagere organische positie (echter zegt Google dat Analytics geen SEO effect heeft).
Google Analytics is dus enorm belangrijk om ook te hebben voordat je gaat beginnen met SEO.
Ga naar: Google Analytics
WordPress SEO: Yoast of RankMath
Laten we eerlijk zijn, als je je website hebt gebouwd op WordPress, heb je goud in handen.
Om de potentie van deze CMS volledig te benutten, zijn er twee plug-ins die je niet mag missen: Yoast SEO en RankMath (let op: kies er 1).
Deze SEO tools zorgen ervoor dat je content perfect is afgestemd op de eisen van zoekmachines, waardoor je kansen op een hoge ranking toenemen.
Als je dus gaat beginnen met SEO en je hebt een WordPress website is het zeker aan te raden om één van deze plug-ins te installeren. Hierdoor kun je makkelijk zien of je on page SEO een beetje in orde is en je metatags aanpassen.
Sitemaps
Stel je voor dat je website een grote stad is en de sitemap is als een gedetailleerde plattegrond die alle straten en steegjes toont.
Met Yoast of RankMath wordt deze sitemap automatisch gegenereerd, waardoor zoekmachines makkelijk kunnen rondkijken en elke hoek van je site kunnen verkennen.
Als je een sitemap hebt, is het belangrijk dat je deze indient in je Google Search Console account. Door je sitemap in te dienen maak je het voor Google zo makkelijk mogelijk om jou website te vinden, crawlen en indexeren. Het indienen van je sitemap bij Google Search Console is als het aanbieden van die plattegrond aan de zoekmachines, zodat ze alle interessante plekken kunnen vinden.
Als je nu de SEO basis op orde hebt: laten we dan dieper gaan en een kijkje nemen in het domein van Technische SEO.
Technische SEO
Wanneer de basis van je website op orde is, gaan we naar een andere belangrijke fundering van je website en deel twee van de SEO checklist: de technische kant. Stel je website voor als een gigantisch gebouw. Voordat je de prachtige decoraties aanbrengt, moet je zorgen voor een solide fundering. Door een goede technische fundering maak je de gebruikservaring optimaal. Een goede gebruikservaring zorgt niet alleen voor een hogere positie in Google, maar ook voor een tevreden bezoeker die langer op je website blijft waardoor de kans op conversie hoger word. Dit is waar technische SEO om de hoek komt kijken:
Snelheidscheck en WP Rocket
Stel je voor dat je een website bezoekt die trager laadt dan een schildpad die een dutje doet. Zou je blijven? Nee! De website snelheid is van groot belang, niet alleen voor bezoekers, maar ook voor zoekmachines. Google heeft zelf een onderzoek gedaan naar de invloed van snelheid van een website op het bouncepercentage en hier kwamen de volgende dingen uit:
- 1 tot 3 seconden nam het bouncepercentage toe met 32%
- 1 tot 5 seconden met 90%
- 1 tot 6 seconden met 106%
- 1 tot 10 seconden met 123%
Gebruik tools zoals WP Rocket om je website te optimaliseren en bezoekers te verwelkomen met razendsnelle laadtijden en gebruik vervolgens snelheid tools zoals Google Pagespeed Insights om te kijken hoe snel je website daadwerkelijk is.
Mobile Friendly Check
Een belangrijk onderdeel van deze SEO checklist, is de mobielvriendelijkheid. Laten we eerlijk zijn, we leven in een mobiele wereld. Als je website er op smartphones niet goed uitziet of traag laadt, verlies je kostbare bezoekers. Zorg ervoor dat je site responsief is en naadloos werkt op alle apparaten.
Dat je site goed werkt is niet alleen belangrijk voor de gebruikservaring, maar ook erg belangrijk voor je SEO. Google kijkt nu eerst naar de mobiele versie in de meeste gevallen en daarna pas naar de desktop versie. Dit wordt ook wel mobile-first indexering genoemd.
Crawlability Testen
Google crawlt je website om te kijken wat er opstaat en naar aanleiding van het crawlen indexeert Google je pagina (of niet) op bepaalde zoekwoorden.
Stel je voor dat zoekmachines als verkenner robots zijn die door je website lopen. Ze moeten duidelijke wegwijzers hebben om alle hoeken te kunnen ontdekken. Zorg ervoor dat je website goed gestructureerd is en dat er geen hinderlijke obstakels zijn die hun pad belemmeren.
Bekijk dus altijd of je website wel goed gecrawld overal kan worden.
Veilige Verbinding (HTTPS)
Een ander belangrijk aspect van een technisch goede website is een beveiligde website. Stel je voor dat je een winkel binnengaat en ontdekt dat de deur wijd open staat. Zou je erop vertrouwen dat deze winkel veilig is?
Zoekmachines en bezoekers denken op dezelfde manier. Een veilige verbinding met een SSL-certificaat (HTTPS) is belangrijk voor de betrouwbaarheid van je website. Een SSL-certificaat zorgt ervoor dat de gegevens die jij opgeeft (zoals je creditcard gegevens) niet zomaar gestolen kunnen worden.
On-Page SEO
Als je al je tools hebt ingesteld, je website technisch helemaal goed in elkaar zit is het tijd voor de volgende stap in de SEO checklist en dat is om content te maken en om te kijken naar de SEO op de pagina zelf. Laten we ons nu verdiepen in de betoverende wereld van on-Page SEO, waarbij het echt gaat om de content op de website.
Duplicate Content extern en intern
Een belangrijk aspect van de on page SEO (en ook technische SEO) is het letten op duplicate content. Je wilt dat al je artikelen unieke content bevatten. Als je geen unieke content plaatst op je website, dan voeg je in de ogen van Google geen waarde toe, dus zul je niet beloond worden met een hoge organische positie. Voorkom dubbele content of wel duplicate content, zowel binnen als buiten je website.
Woorden tekort? Vul aan!
Een ander belangrijk onderdeel die naar voren komt in de downloadbare SEO checklist is het aantal woorden. Stel je voor dat je een prachtig schilderij maakt, maar er ontbreekt een vleugje kleur. Je voegt dat beetje toe en plotseling komt het helemaal tot leven.
Zoekmachines houden van uitgebreide content die waarde toevoegt aan bezoekers. Vul pagina’s met weinig woorden aan om ze interessanter en informatiever te maken. Let natuurlijk wel op dat je niet gaat schrijven voor de hoeveelheid woorden, maar puur om mensen van voldoende informatie te voorzien. Google heeft al aangegeven dat de hoeveelheid woorden niet uitmaakt, maar dat het wel uitmaakt of je de website content maakt. De beste content maak je vaak door dingen goed uit te leggen en waarde te bieden.
Lege meta beschrijvingen en titels
Stel je voor dat je een boek pakt zonder titel of achterflaptekst. Zou je weten waar het over gaat? Zoekmachines hebben context nodig om je content te begrijpen. Vul lege meta beschrijvingen en titels aan om je pagina’s duidelijker te maken en om ze uiteindelijk aantrekkelijker naar voren te laten komen in de SERP.
H1 heading en title tags
Stel je voor dat je door een museum loopt zonder enige bewegwijzering. Zou je de meesterwerken kunnen vinden? H1 headings en title tags dienen als gidsen voor zoekmachines en bezoekers. Geef elke pagina één H1 heading en voorzie je subsecties van relevante title tags. Geef daarnaast de andere kopjes ook een H2, H3 of H4 tag voor een goede pagina structuur.
Afbeeldingen alt teksten
Een punt uit de SEO checklist zijn alt teksten en afbeeldingen. Stel je voor dat je een blinddoek draagt in een kunstgalerij. Zou je de schilderijen waarderen zonder ze te kunnen zien? Afbeeldingen zijn geweldig, maar zoekmachines hebben hulp nodig om ze te begrijpen.
Geef je afbeeldingen beschrijvende alt teksten om wat er in de afbeelding staat goed over te brengen. Door Google te helpen met het begrijpen van de afbeelding kan Google ook direct zien of de afbeelding waarde toevoegt voor het artikel.
Leesbaarheid en interne links
Een ander belangrijk on page Stel je voor dat je door een donker bos loopt zonder paden. Zou je de weg kunnen vinden? Bezoekers hebben duidelijke paden nodig om door je content te kunnen navigeren. Zorg voor een duidelijke interne linkstructuur en gebruik leesbaarheidstechnieken om hun ervaring te verbeteren.
Off-Page SEO
Als laatste onderdeel van de SEO checklist is de off page strategie ook een belangrijk onderdeel voor je SEO. In de online wereld draait alles om verbindingen en connecties. Off-Page SEO is als het bouwen van bruggen tussen jouw website en de rest van het internet:
Concurrentie analyseren
Als je gaat beginnen met je off-page SEO, dan is het belangrijk om als eerste te kijken naar hoe je concurrenten het doen. Bij SEO wil je het minimaal net zo goed als je concurrent doen en het liefste net even wat beter (hoe kom je anders op 1?). Stel je voor dat je sneller wilt worden. Zou je dan willen leren van de snelste renners ter wereld? Concurrenten zijn onze leraren. Analyseer hun succes en ontdek hoe je het nog beter kunt doen. Door goed te kijken naar de backlinks van je concurrent weet jij ook beter wat voor backlinks je nodig hebt om te kunnen winnen van je concurrent.
Linkbuilding strategie
Als je weet hoeveel backlinks je concurrent heeft, is het tijd om een eigen linkbuilding strategie te bedenken. Stel je voor dat elke externe link naar je website een stem is die zegt: “Deze website is de moeite waard om te bezoeken.” Hoe meer stemmen je hebt, hoe meer je wordt gehoord in de digitale menigte. Bedenk een linkbuilding strategie om je website te laten opvallen. Een goede linkbuiding strategie opzetten kan goed via ons platform. Op ons platform kun je makkelijk backlinks verkopen en inkopen. Hierbij sta je direct in contact met de publisher waardoor je snel contact hebt.
Bedrijvengidsen en social media
Naast een linkbuilding strategie op deze SEO checklist kun je ook werken aan andere off page SEO signalen. Een manier om andere externe signalen te verkrijgen is doormiddel van links vanbedrijvengidsen, startpagina’s (ook te koop op ons platform) en social media zijn als uitnodigingen voor je feest. Laat de wereld weten dat je bestaat!
SEO onderzoek
Nu alle basis duidelijk is van de SEO checklist, laten we nu onze aandacht richten op het polijsten van je meesterwerk:
Zoekwoordonderzoek
Stel je voor dat je de geheimen kent van de woorden die mensen in zoekmachines typen. Zou je je content niet perfect kunnen afstemmen op deze zoektermen? Doe zoekwoordonderzoek om de magische woorden te vinden die je website laten schitteren in de zoekresultaten.
In een zoekwoordonderzoek bekijk je interessante zoekwoorden voor jou. Vervolgens kun je een planning gaan maken om al deze zoekwoorden op jouw website voor te laten komen. Deze zoekwoorden laat je voorkomen in je pagina’s en op alle pagina’s zorg je ervoor dat je on-page, off-page en je technische SEO helemaal in orde zijn.
Concurrentieonderzoek
Een concurrentieonderzoek kun je niet alleen maar doen voor de off page SEO, maar ook om inspiratie op te doen voor bijvoorbeeld zoekwoorden of contentideeën. Stel je voor dat je een schatkaart hebt die je leidt naar verborgen rijkdommen. Concurrentieonderzoek is als het graven naar goud in de online wereld. Ontdek wat anderen doen en vind unieke manieren om je website te laten schitteren.
Zoekwoordenplan en prioriteiten
Als je een zoekwoordonderzoek hebt gedaan en daarnaast nog je concurrent hebt bekeken wat zij nog doen, dan heb je voldoende informatie om een plan te gaan maken. In de wereld van SEO word dan vaak een zoekwoordplan gemaakt. Hierin worden alle verschillende pagina’s die gemaakt moeten worden op een rijtje gezet en worden hier prioriteiten aan gegeven. Stel je voor dat je een reis plant en een kaart hebt die je de weg wijst. Een goed zoekwoordenplan is als die kaart en het helpt je navigeren naar succes. Kies je focus zoekwoord, maak een cluster van ondersteunende zoekwoorden en bepaal welke keywords je als eerste wilt aanpakken.
Conclusie: SEO checklist
Stel je voor dat je een tovenaar bent die een spreuk uitspreekt. De magie heeft tijd nodig om te werken. Hetzelfde geldt voor SEO. Het resultaat komt niet direct, maar met geduld en consistentie zul je de vruchten van je inspanningen plukken.
En daar heb je het, een diepgaande, betoverende reis door de wereld van SEO, verteld op een manier die zowel informatief als onderhoudend is. Nu ben je uitgerust met een krachtige checklist waarmee je je website kunt optimaliseren en de top van de zoekresultaten kunt bereiken. Dus, ga aan de slag en laat je website stralen als nooit tevoren!