Wat is een Google penalty? Als je bezig bent met black hat SEO kan je te maken krijgen met een Google penalty. Google is als de strenge leraar van het internet. Het beoordeelt websites en deelt straf uit als je niet volgens de regels speelt. Dit noemen we een “Google Penalty.” Het kan je positie in de zoekresultaten flink laten kelderen en dat wil je uiteraard niet. In dit artikel gaan we dieper in op wat een Google Penalty is, waarom het gebeurt, hoe je het kunt herkennen en belangrijker nog, hoe je er vanaf komt.
Wat is een Google Penalty?
Wat is een Google Penalty? Dit is een straf van Google voor het niet houden aan de Google-richtlijnen door het algoritme te misleiden of verkeerd te gebruiken.
Stel je voor dat je een school hebt voor websites en dat Google de directeur is. Elke website moet zich netjes gedragen volgens de regels van Google (white hat SEO) om goede cijfers (lees: hoge zoekresultaten) te halen. Maar soms overtreden websites de regels, bewust of onbewust. En dat is wanneer de directeur zijn rode pen tevoorschijn haalt en een straf oplegt, in dit geval een Google Penalty.
SEO is een lang proces waar je een lange adem voor nodig hebt. Doordat veel mensen ongeduldig zijn, gaan ze op zoek naar manieren om snel hoog te komen. Manieren om snel hoog te komen zijn in veel gevallen black hat SEO technieken die het algoritme voor de gek proberen te houden. Als Google achter deze technieken komt dan heb je een grote kans op een penalty.
Redenen voor een Google Penalty
Er zijn verschillende redenen waarom Google je een penalty kan geven. Echter is er een primaire reden en dat is je niet houden aan de richtlijnen van Google. Het niet houden aan de richtlijnen van Google zorgt vroeg of laat voor een penalty. De meest voorkomende redenen van een penalty van Google zijn:
- Slechte content
- Linkbuilding op de verkeerde manier
- Keyword stuffing
1. Slechte content
Stel je voor dat je een spreekbeurt moet geven, maar je mompelt onzin en gebruikt willekeurige woorden die nergens op slaan. Dat is wat er gebeurt als je website lage kwaliteit content heeft. Google houdt van nuttige, goed geschreven content die mensen helpt. Als je slechte content verspreid of nep nieuws kun je hiervoor worden afgestraft door Google. Voorbeelden van slechte content is bijvoorbeeld het hebben van (veel) duplicate content of het hebben van een content farm.
2. Linkbuilding op de verkeerde manier
Backlinks zijn externe links die naar jouw website verwijzen. Iedereen weet dat het belangrijk is, maar weinig mensen weten hoe je goed moet linkbuilden. Linkbuilden op de verkeerde manier kan een leiden tot een Google penalty.
Als je honderden backlinks hebt van onbetrouwbare websites, ziet Google dat als het ware als valsspelen. Het is alsof je je vriendjes smeekt om je een 10 te geven voor je spreekbeurt, zelfs als die slecht is. Het verkrijgen van backlinks (linkbuilding) is een heel belangrijk proces van je off page SEO, maar pas wel op dat je gaat voor kwalitatieve backlinks en dat je ze op een natuurlijke manier verkrijgt (of dit in ieder geval laat lijken).
3. Keyword Stuffing
Dit is als een spiekbriefje vol scheldwoorden dat je probeert te verbergen in je spreekbeurt. Keyword stuffing is wanneer je te veel zoekwoorden in je tekst propt om beter gevonden te worden. Google doorziet dit slimme trucje.
Soorten Google penalty’s
Je hebt ook verschillende soorten Google penalty’s die je kunt krijgen. Deze verschillende soorten zijn:
- Handmatige penalty: Ondanks dat het algoritme steeds slimmer en slimmer wordt en zelf penalty kan uitdelen is er nog steeds een team bij Google die de regels overtreden. Wanneer dit Google team op jouw website komt en ziet dat jij de richtlijnen van Google overtreed krijg je een handmatige penalty. Hiervan krijg je in veel gevallen een melding.
- Automatische penalty: Het kan daarnaast ook zijn dat je een automatische penalty krijgt. Hierbij geeft het slimme algoritme van Google jou een penalty en hier komt niemand aan te pas. Dat je een automatische penalty krijgt, komt doordat je je niet aan de webmaster richtlijnen van Google hebt gehouden.
Wil je kijken of je een penalty hebt? Bekijk dan eerst je Google Search Console (GSC).
Stap 1: Ga naar handmatige acties in GSC
Stap 2: Bekijk de handmatige acties
Hoe herken je een Google Penalty?
Nu je weet waarom je een Google Penalty kunt krijgen, laten we kijken hoe je kunt ontdekken of je er een hebt gekregen. Het is als wanneer je leraar je een waarschuwing geeft, omdat je stiekem kauwgom kauwde in de klas. Gelukkig heeft Google geen kauwgomradar, maar het heeft wel algoritmen die vreemde gedragingen opmerken.
- Daling in zoekverkeer: Als je opeens minder bezoekers op je website krijgt dan normaal, kan dit een teken zijn. Het is als wanneer niemand meer naar je verjaardagsfeestje komt, omdat je de gasten niet goed hebt uitgenodigd.
- Verlies van positie: Als je eerst op pagina één van de zoekresultaten stond, maar nu ergens op pagina drie ronddwaalt, heb je mogelijk een Penalty gekregen. Het is alsof je van de eerste rij in de klas naar de achterste rij bent verplaatst omdat je te veel hebt gepraat.
- Meldingen in Google Search Console: Google is eerlijk, en het vertelt je wanneer je stout bent geweest. Als je problemen hebt met je website, zal Google je dat vertellen via Google Search Console, een soort rapportage-tool. Het is als een briefje van de leraar naar je ouders over je gedrag.
In sommige gevallen moet je dus zelf raden of je een penalty hebt gekregen of niet. Als je een hevige daling ziet in je zoekverkeer, kijk dan ook altijd of er niet toevallig een nieuwe Google algoritme update aan het uitrollen is. Sommige Google updates zorgen er ook voor dat je een lagere positie krijgt, maar dit betekent niet direct dat je een Google penalty hebt gekregen.
Hoe los je een Google Penalty op?
Oké, je hebt ontdekt dat je een Google Penalty hebt. Geen paniek! Je kunt er iets aan doen, net zoals je je excuses aanbiedt aan je leraar voor het kauwgom kauwen.
- Zoek het probleem: Zoek uit welke regel je hebt overtreden. Heb je slechte content? Te veel verdachte backlinks? Door te weten wat je fout hebt gedaan, kun je het probleem aanpakken. In veel gevallen weet je wanneer je een penalty hebt gehad heel goed wat je fout hebt gedaan.
- Los het probleem op: Als je slechte content hebt, werk dan aan het verbeteren ervan. Als je overmatige backlinks hebt, verwijder dan de dubieuze links en vraag aan betrouwbare websites om naar je te linken. Het is als het schoonmaken van je kamer na een waarschuwing van je ouders. Gebruik daarnaast in je content bronvermeldingen naar websites waar je je informatie vandaan hebt om je betrouwbaarheid te vergroten.
- Vraag om vergeving: Nadat je het probleem hebt aangepakt, kun je bij Google om vergeving vragen. Dien een verzoek in via Google Search Console en leg uit wat je hebt gedaan om het probleem op te lossen. Het is alsof je je leraar vertelt dat je spijt hebt van het kauwen van kauwgom.
Conclusie
Een Google Penalty is dus als een boete krijgen van de zoekmachinepolitie. Het laat je zien dat je de regels hebt geschonden en dat je moet verbeteren om je organische positie terug te krijgen. Het is belangrijk om eerlijk en slim te spelen om in de gunst van Google te blijven.
Net zoals je in de klas wilt blijven zonder in de hoek te worden gezet. Dus onthoud, voorkomen is beter dan genezen, maar als het toch gebeurt, weet je nu hoe je het kunt oplossen.